1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS KONUSUNDA KRİTİK AYLAR
KIBRIS KONUSUNDA KRİTİK AYLAR

KIBRIS KONUSUNDA KRİTİK AYLAR

"Çapraz görüşme" planının gündeme geldiği Kıbrıs sorunu konusunda önümüzdeki aylarda önemli gelişmeler yaşanması bekleniyor.

A+A-

Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB üyeliği yolundaki en büyük engel olduğunu ve bu yüzden birçok faslın bloke edildiği belirten Avrupalı bir diplomat, AFP'ye yaptığı açıklamada, "(Müzakere) sürecinin Ekim ayı sonuna kadar başlamasından umutluyuz" dedi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Avrupalı diplomat, "Anastasiades müzakerelerin tekrar başlaması konusundaki isteğini kamuoyuna açıkladı. Hem Yunanistan hem de Türkiye yol almaya hazır gözüküyor. İyimser olmak için birçok nedenimiz var. En azından iki sene öncesine göre" ifadesini kullandı.

Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Cuma günü Atina'da Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile yaptığı görüşmenin ardından, "Yeni bir müzakere turu için iyi hazırlanmak zorundayız. Müzakerelerde yeni bir ivmeye ihtiyaç olduğu konusunda Atina ile tam mutabakat içindeyiz" demişti.

MART'TA REFERANDUM HEDEFİ

Türkiye ve KKTC de müzakerelerin hızlı bir şekilde tamamlanarak, 2014’ün ilk yarısında sonuçlandırılmasını istiyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos ile New York’ta kararlaştırdığı, Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderlerinin temsilcilerinin çapraz bir şekilde Ankara ve Atina’yı ziyaret planının, Kurban Bayramı’nın ardından uygulamaya konması bekleniyor.

Davutoğlu, adada iki kesimin liderlerinin 4 Kasım’da bir araya geleceklerini açıklamıştı. KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise tarafların yol haritasını yıl sonuna kadar belirleyip, üzerinde uzlaşılan planı halklarına anlatmaları halinde Mart 2014’te referandum yapılabileceğini söylemişti.

"TEKERLEĞİ YENİDEN İCAT ETMİYORUZ"

AFP'ye konuşan Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, "Müzakerelerin en kısa sürede başlamasını ve bir takvim çerçevesinde hızlıca sonuçlanmasını istiyoruz... Tekerleği yeniden icat etmiyoruz. Kıbrıs sorunu 50 yıldır çözülemedi ve hem değinilmesi gereken konular hem de çözüm parametreleri belli" dedi.

Gümrükçü, "Safça iyimser değiliz ama karşı taraftan olumlu sinyaller alıyoruz. Çözüm için önemli bir fırsat penceresi var... Bu şansı iyi kullanabilirsek, şu an energi kaynakları gibi riskli olarak kabul edilen birçok konu tüm Doğu Akdeniz'de barış ve işbirliği için bir fırsat olabilir" diye konuştu.

ORTAK METİN KRİZİ

Kıbrıs'ta bu ay sonunda başlaması planlanan müzakereler, tarafların ortak metin konusunda uzlaşamaması nedeniyle çıkmaza sürükleniyor. Rum yönetimi, ortak metin konusunda anlaşma olmaması halinde Türk ve Rum liderlerin buluşmayacağını açıkladı. KKTC ise ön şart olmadan ve ortak metin bile bulunmadan müzakerelere başlamaya hazır olduğunu belirtiyor.

Ortak metindeki en büyük sorun, Anastasiadis’in müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesini kabul etmemesi ve bugüne kadar yürütülen müzakere şeklini değiştirmek istemesinden kaynaklanıyor. Rumlar, en son görüşüleceği kabul edilen toprak ve garantiler gibi konuları en başta ve daha önce anlaşmaya varılan konuları da yeniden müzakere etmek istiyor. Rum lider ayrıca, güven artırıcı önlemler adı altında kapalı Maraş kentinin de Rumlara iadesinde ısrar ediyor.

HÜRRİYET

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.