1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS KONUSUNUN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT
KIBRIS KONUSUNUN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

KIBRIS KONUSUNUN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Bu fırsatın AP tarafından desteklenmesini de olumlu bir yaklaşım;

A+A-

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi tarafından önceki gün kabul edilen Türkiye raporunda Kıbrıs’taki görüşmeleri tekrar başlatan iki liderin mutabık kaldığı Ortak Açıklama’yı Avrupa Parlamentosu’nun memnuniyetle karşılandığının ifade edilmesini olumlu olarak değerlendirdi.

BM Barış Gücü’nün adada konuşlanmasına ilişkin alınan kararın 50. Yılına rastlayan Ortak Açıklama’nın çizdiği yol haritasının Kıbrıs konusunun çözümüne ilişkin önemli bir fırsat sunduğu dile getirilen açıklamada, bu fırsatın AP tarafından desteklenmesini de olumlu bir yaklaşım olarak gördükleri kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ortak Açıklama metninde AB üyeliği ile ilgili ifadeler dikkate alındığında, Kıbrıs Türkleri ve gelecekteki Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nin AB müktesebatına uyum sağlaması ve uygulayabilmesinin önem arz ettiği belirtildi.

Bu çerçevede, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un Kıbrıslı Türklere yönelik uyum çalışmalarının hızlandırılması için yaptıkları önerinin zaman kaybedilmeksizin uygulanması gerektiği belirtilen açıklamada, bir anlaşma öncesinde bu yönde ivedilikle atılacak adımların hem Kıbrıs Türk halkının AB’ye yakınlaşmasını sağlayacağını hem de çözüm sürecine olumlu katkısı olacağının aşikar olduğu kaydedildi. 

“Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecine olumlu katkısı olacak ve Güven Artırıcı Önlemleri (GAÖ) desteklemekte olduğu defaten ifade edilmiştir. Bu çerçevede, iki tarafı yakınlaştıracak ancak kapsamlı çözüm müzakerelerini olumsuz yönde etkilemeyecek nitelikteki tedbirlerin öngörülmesi önemlidir” ifadeleri kullanılan açıklamada, Kıbrıs sorununun ana konularını ilgilendiren hususların GAÖ olarak ele alınmaması yönünde AB kurumlarının yetkililerinin de beyanatları bulunduğunu anımsatılarak, başlıca hedefin sonuç alıcı kapsamlı müzakerelerin başarıyla sonuçlandırılması olduğunun unutulmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bahse konu Rapor’da Kıbrıslı Türklerin izolasyonlarının kaldırılması konusunda 26 Nisan 2004 kararı çerçevesinde verilen taahhütlerin yerine getirilmesine yönelik bazı çağrıların bu belgede yer almasına rağmen Kıbrıs Türk halkının beklentilerinin henüz karşılanmadığının altını çizmek gerekmektedir. Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyetine yönelik ifadelerin yer almaması raporun en önemli eksikliklerinden birini teşkil etmektedir. Kıbrıs Türk halkının Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyetinin sağlanmasına ilişkin ısrarlı tutumu devam etmektedir.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.