1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS MÜZAKERE SÜRECİ
KIBRIS MÜZAKERE SÜRECİ

KIBRIS MÜZAKERE SÜRECİ

l Özyiğit, ortak metin konusunda yaşanan tıkanıklık nedeniyle, Kıbrıs müzakere sürecinin bir türlü başlayamadığını belirtti.

A+A-

TDP GENEL BAŞKANI ÖZYİĞİT: “İKİ TARAF DA,  ‘TOP SENDE’ OYNAMAYI BIRAKIP İRADE KOYMALI”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ortak metin konusunda yaşanan tıkanıklık nedeniyle, Kıbrıs müzakere sürecinin bir türlü başlayamadığını belirterek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in yarın adaya  tekrar gelmesiyle birlikte gerçekleştirilecek görüşmelerde sorunun aşılması için iki tarafa da sorumluluk düştüğünü kaydetti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafı ile Kıbrıs Türk tarafının ortak metin konusunda birbirlerine mektup gönderme yarışına girdiklerini ileri sürerek “Her iki taraf da artık ‘top sende’ oynamayı bırakarak, çözüm yönünde samimi irade ortaya koymalıdırlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum lider Nikos Anastasiadis’i çözüm yönünde samimi davranmamakla suçlayan Özyiğit, Annan Planı’na ‘evet’ diyen Anastasiadis’in başkan seçilmesinin  Kıbrıslı Türklerde çözüm yönünde umut yarattığını, ancak DİKO’nun pozisyonunu gözeten Anastasiadis’in işi ağırdan aldığını kaydetti.

Özyiğit,  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “çözüm ararmış gibi göründüğünü, ancak aslında çözüm olmaması için zamana oynadığını” savundu.

Ekim 2013’te başlaması gereken görüşme sürecinin bir türlü başlayamadığını, BM Genel Sekreteri Downer’in mekik diplomasisinin de sonuç vermediğini kaydeden Özyiğit, tarafların kelime oyunlarıyla süreci uzattıklarını, farklılıkları sürekli olarak abartarak zamana oynadıklarını ileri sürdü.

Özyiğit,  her iki liderin farklı çabalarına rağmen, çözümün şeklinin BM kararlarında  belirtildiğini vurguladı.

TDP olarak her iki tarafa da “samimiyetten yoksun  tavırları” sonlandırarak, sürecin önünü açma çağrısında bulunan Özyiğit, görüşme sürecinin yeniden başlaması noktasında iki liderin yanı sıra BM Genel Sekreteri’ne de önemli görev düştüğünü ifade etti.

Özyiğit; “Sayın Downer’in adaya gelişinin bir anlam kazanması gerektiğini düşünüyoruz. Ya, Downer tarafları ikna edip süreci başlatacak, ya da, Genel Sekreter iki lideri karşısına alıp kelime oyunlarına son verecek ve görüşmeleri başlatacak” görüşünü belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.