1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS MÜZAKERE SÜRECİNİN YENİDEN BAŞLAMASI…
KIBRIS MÜZAKERE SÜRECİNİN YENİDEN BAŞLAMASI…

KIBRIS MÜZAKERE SÜRECİNİN YENİDEN BAŞLAMASI…

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Hükümet’in 50 yıldır devam eden Kıbrıs sorununun iki kurucu devletin siyasi eşitliği temelinde iki toplumlu, iki bölgeli federasyon hedefiyle çözülebilmesi için ortaya konan çabaları desteklemek amacıyla üzerine düşeni yapacağ

A+A-

“HÜKÜMET OLARAK KIBRIS SORUNUNUN İKİ KURUCU DEVLETİN SİYASİ EŞİTLİĞİ TEMELİNDE İKİ TOPLUMLU, İKİ BÖLGELİ FEDERASYON HEDEFİYLE ÇÖZÜLEBİLMESİ İÇİN ORTAYA KONAN ÇABALARI DESTEKLEMEK AMACIYLA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Hükümet’in 50 yıldır devam eden Kıbrıs sorununun iki kurucu devletin siyasi eşitliği temelinde iki toplumlu, iki bölgeli federasyon hedefiyle çözülebilmesi için ortaya konan çabaları desteklemek amacıyla üzerine düşeni yapacağını bildirdi.

Yorgancıoğlu,  Hükümet’in, bir yandan çözüm sürecinin aktif bir tarafı olacağını, diğer yandan da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakerelerin ileriye taşınması noktasında ortaya koyacağı tüm olumlu çabaların en büyük destekçisi olacağını vurguladı.

Başbakan Yorgancıoğlu,  ortak açıklamanın müzakere sürecinin planlanmasına ve liderlerin müzakerelerde ele alacakları konulara ilişkin önemli bir zemin oluşturduğu gibi, müzakerelerin ilerlemesine katkı koyacak   değerli rehber niteliğinde bir belge olduğuna dikkat çekerek, “Bundan sonraki süreçte ilgili tüm tarafların yapıcı bir tutum ortaya koymaları suretiyle, müzakerelerin ilerletilmesi ve Ada’ya mutlak barışı getirecek şekilde sonuçlandırılması gerekmektedir” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bugün yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada Hükümet’in süreci destekleyeceğini kaydetti. 

Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in ara bölgede bir araya gelerek, uzun bir sürenin sonunda mutabakata varılan ortak açıklama temelinde müzakerelere başlamasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Ortak açıklamanın, müzakere sürecinin planlanmasına ve liderlerin müzakerelerde ele alacakları konulara ilişkin önemli bir zemin oluşturduğu gibi, müzakerelerin ilerlemesine katkı koyacak değerli rehber niteliğinde bir belge olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

“Bundan sonraki süreçte ilgili tüm tarafların yapıcı bir tutum ortaya koymaları suretiyle, müzakerelerin ilerletilmesi ve Ada’ya mutlak barışı getirecek şekilde sonuçlandırılması gerekmektedir.
Hükümet olarak, 50 yıldır devam eden Kıbrıs sorununun iki kurucu devletin siyasi eşitliği temelinde iki toplumlu, iki bölgeli federasyon hedefiyle çözülebilmesi için ortaya konan çabaları desteklemek amacıyla üzerimize düşeni yapacağız.

Bir yandan çözüm sürecinin aktif bir tarafı olacak diğer yandan da Cumhurbaşkanı Sayın Dr. Derviş Eroğlu’nun müzakerelerin ileriye taşınması noktasında ortaya koyacağı tüm olumlu çabaların en büyük destekçisi olacağız.”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin bugüne kadar müzakerelerin başlaması için verdiği desteğin de memnuniyet verici olduğuna işaret ederek, aynı zamanda uluslararası camianın önde gelen aktörlerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin tarafları teşvik etme yönünde ortaya koyduğu tutum ve taraflar arasında izlediği mekik diplomasisinin de sürecin yeniden başlatılmasına katkı sağladığına işaret etti.

Avrupa Birliği’nin de sürece destek vermesi açısından Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Birliği’nin Konsey Başkanı Herman van Rompuy’un yayımladıkları açıklama son derece önemli olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, şunları kaydetti:

“Bu bağlamda AB’nin, Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso’nun özel temsilcisi vasıtasıyla müzakereler esnasında çözümün AB’yi ilgilendiren unsurlarında destek sağlayacak olması, bu konularda karşılaşılabilecek sıkıntıların aşılmasında etkili olabilecektir. Ayrıca Kıbrıslı Türklerin ileride AB müktesebatını uygulamaya hazır hale gelebilmesi için verilecek olan teknik desteğin de kapsamlı bir şekilde artırılacak olmasının açıklanması dikkat çeken ve memnuniyetle karşılanan diğer bir önemli gelişmedir.

Uluslararası toplumun artan ilgisinin, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulabilmesi için iki tarafın da teşvik edilebilmesi açısından süreç için bir katma değer olduğu açıkça görülmektedir.

Uluslararası aktörlerin katkıları yanında bizlerin de Hükümet olarak hem çözüm sürecine hem de ülkemizdeki yasal ve idari reformların AB müktesebatına uyumlu yapılması sürecine katkı koyma sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.