1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS OLASI BİR FACİAYA DAHA YAKIN!
KIBRIS OLASI BİR FACİAYA DAHA YAKIN!

KIBRIS OLASI BİR FACİAYA DAHA YAKIN!

Nükleer santral Kıbrıs'a daha yakın! Yüzyıllar boyu sürecek büyük bir ekolojik facia ..Sızıntı tehlikesi her zaman bulunmakta!

A+A-

Kıbrıs artık nükleer tehlikeyle burun buruna!

Çalışmaları başlayan Türkiye’nin Mersin ilinde inşa edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili uzmanlar, 90 km. mesafede bulunan adamızın da tesisten olumsuz şekilde etkileneceği iddia ediyor.

Nükleer santral Kıbrıs'a Mersin'den de daha yakın!

Akkuyu’da kurulacak olan nükleer santral Kıbrıs’a sadece 90 km uzaklıkta. Öte yandan santralin kurulacağı yer Mersin’e 133, İstanbul’a 664, Antalya’ya 250, Ankara’ya ise 424 km uzaklıkta…

Türkiye’nin Mersin ilinde kurulacak olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin Kıbrıs da dahil bütün bölgeyi olumsuz şekilde etkileyeceği kaydedildi.

Radyoaktivite tehlikesi yanında reaktörlerin soğutulması sırasında deniz suyu sıcaklığının artacağını vurgulayan uzmanlar, bölgede yaşamını sürdüren nesli tehlike altındaki Akdeniz Foku ve deniz kaplumbağalarının yanı sıra tüm deniz canlılarının yaşamını tehdit edeceğini kaydetti.

Bektaş: Kıbrıs dikkate alınmadı

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Türkiye’nin Mersin ilinde inşa edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali için çalışmaların başladığını ve bölge halkı kadar yaklaşık 90 km mesafede bulunan Kıbrıs’ın da tesisten olumsuz şekilde etkileneceğini vurguladı.

Akkuyu’ya inşa edilecek nükleer santralden normal çalışması sırasında veya ciddi bir kaza sonucu çevreye yayacağı radyasyonun yakınında yaşayan insanlar dâhil tüm canlıların yaşamını tehdit edeceğini belirten Bektaş, “unutulmasın ki Kıbrıs’ta yaşayan bizler Akkuyu’ya kurulacak olan nükleer santrale hem Ankara’dan hem de İstanbul’dan çok daha yakınız” dedi.

Nükleer santrallerden birçok atığın açığa çıktığı ve bu atıkların bertaraf yöntemlerinin oldukça zor olduğunu dile getiren Nilden Bektaş, Kıbrıs’ta veya bölgede kurulacak nükleer santralin yaşayanlar kadar gelecek kuşakları doğrudan ve sonu olmayan bir radyasyon tehdidine mahkûm edeceğini söyledi.

“Yüzyıllar boyu sürecek büyük bir ekolojik facia”

Nükleer enerjinin ucuz enerji olarak bilinse de çıkan atıkların ortadan kaldırılmasının çok yüksek maliyeti olduğunu vurgulayan Bektaş, “ne bu maliyet ne de çevreye verdikleri zararın maliyeti hesaplanmaktadır. Nükleer atıklar kendi başlarına etkileri yüzyıllar boyu sürecek büyük bir ekolojik faciadır ve sızıntı tehlikesi her zaman bulunmaktadır” dedi.

Nükleer santral için hazırlanmış olan ÇED raporunun Türkiye sınırları içerisinde halkın katılımına açıldığını ve hemen hemen tüm sivil toplum örgütlerinin buna olumsuz görüş belirttiğini kaydeden Bektaş, tüm bunlara rağmen santrali inşa etme kararlılığına devam edildiğini söyledi.

Bektaş, “birçok STÖ’nün ortak görüşü ÇED raporunun içeriğinin bilimsellikten yoksun, yanlış ve eksik bilgilerlerle donatılmış, süslenmiş, birçok bölümün tercüme edilip bir yerlerden kopyalandığı, ülke gerçeğinden ve ciddiyetten uzak hazırlandığı yönündedir” diye konuştu.

“Ülkemiz sürece dahil edilmeliydi”

ÇED ile ilgili bir başka sıkıntının ise Kıbrıs’ın bu sürece dahil edilmemesi olduğunu vurgulayan Bektaş, “ülkemiz bu sürece kesin suretle dahil edilmeli, bizlerden de görüş alınmalı ve bu doğrultuda hareket edilmelidir. Yasalarını AB mevzuatına göre düzenleme yönünde büyük adımlar atan Türkiye’nin yine AB mevzuatlarına göre ‘Sınır Ötesi Etki Prensibi’ mevzuatını da uyumlaştırarak, bu kadar yakın bir ülkenin de nasıl etkileneceğini değerlendirmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Çevresel etkilerinin bu denli fazla olduğu bilinen söz konusu tesisin, sadece 90 km uzakta olan Kıbrıs’ıbir kaza durumunda nasıl etkileyeceğinin araştırılması ve bilimsel veriler ortaya konması gerektiğini ifade eden Nilden Bektaş, gelişmiş dünya ülkelerinin tümü nükleer enerjiden vazgeçerken Türkiye’nin nükleer enerji santrali kurmaya karar vermesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.