1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS RUM TARAFININ ÖNERİSİ ELDE KALDI”
“KIBRIS RUM TARAFININ ÖNERİSİ ELDE KALDI”

“KIBRIS RUM TARAFININ ÖNERİSİ ELDE KALDI”

“KIBRIS RUM TARAFININ ÖNERİSİ ELDE KALDI”

A+A-

Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununa ilişkin ortak açıklamanın içeriği konusunda Çarşamba günü öğleden sonra BM’ye sunduğu ve BM aracılığıyla da dün Kıbrıs Türk tarafına iletilen yeni önerisine, Kıbrıs Türk tarafının yanıt vermediği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs Rum Tarafının Önerisi Elde Kaldı” başlıklı haberinde Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafının ilettiği öneriyi, “öneri addetmediğini” ve buna yanıt vermediğini yazdı.

Kıbrıs Rum tarafının yeni önerisinin dün sabah, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ’a ulaştığını yazan gazete, Kıbrıs Türk tarafının, önerinin içeriğinden memnun olmadığının açık olduğunu ve daha fazlasını beklediğine bağlı olarak bunu nötrleştirmek istediğini iddia etti.

Gazete “anlaşmaya varılana dek, başka kazançlar da elde etme şeklinde Türk taktiğine atıfta bulunan üçüncü bir değerlendirmenin de bulunduğunu”, bunun da, taslaklar üzerindeki görüşmeler süreci devam ederken mümkün olabileceğini savundu.

Söz konusu önerinin, geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen siyasi parti başkanları toplantısında  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından ortaya konulduğunu yazan gazete, bu önerinin, Kıbrıs Rum tarafının, geçtiğimiz hafta Türkler tarafından sunulan taslak konusunda yaptığı değişiklikleri teşkil ettiğini belirtti.

Gazete habere ilişkin ara başlıkta “Osman, dün, bunu (öneriyi) teslim aldı ve ret etti” başlığını da kullanarak, Türk tarafının, Rum tarafının sunmuş olduğu yeni öneriye ilişkin tutumu konusundaki görüntüyü Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ’un dünkü açıklamalarla verdiğini ileri sürdü.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafından bir kaynak yaptığı açıklamada Ertuğ’un görüşlerinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ilettiği önerinin reddi olarak yorumlanabileceğini ifade etti.

RUM YÖNETİMİ BAŞKANI NİKOS ANASTASİADİS AB’DEN YARDIM ELİ ÇAĞRISINDA BULUNDU

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ortak açıklamanın yayımlanması için sarf edilen çabalara ilişkin AB’den yardım eli istediği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler AB zirvesine katılmak amacıyla Brüksel’de bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, iki günlük AB zirvesi çerçevesinde Avrupalı liderlere çağrı yaptığını yazdılar.

Gazete bir kaynağa dayanarak, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in, zirve çerçevesinde “Savunma ve Güvenlik Politikası” konusunda görüşlerini ortaya koyarken AB ile olan ilişkilerde Kıbrıs sorunu nedeniyle sorunlara değindiğini bu noktada ve “Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ı AB-NATO diyaloğundan mahrum bırakma” taktiğine bağlı olarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, fırsatı değerlendirdiğini ve mevkidaşlarını Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini belirtti.

Habere göre aynı diplomatik kaynak ayrıca, Anastasiadis’in, BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı olması gereken ortak açıklamanın şekillenmesinde AB’nin yardımını istediğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklara göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ayrıca bölünmez bir egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığın da garanti altına alınması gerekliliğinden bahsetti.

Anastasiadis, ayrıca “27’”lere, sırf diyalog uğruna bir diyaloğa müdahil olmaya niyetli olmadığını teyit ederek Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs sorunun çözümü için hazır olduğunu söyledi.

AKEL-KİDD GÖRÜŞMESİ

Filelelftheros ve diğer gazeteler, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd ile bir araya gelerek Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ele aldıklarını yazdılar.

Habere göre İngiliz Yüksek Komiseri Kidd, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile Güney Kıbrıs’ın karşı karşıya kaldığı çeşitli sorunlara ilişkin gerek Kiprianu’nun gerekse partisinin görüşleri hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile bir araya geldiğini ifade etti.

Ortak açıklamanın yayımlanmasına ilişkin çabalar konusundaki bir soru üzerine Kidd, herkes gibi,  kendilerinin de ortak açıklamanın kesinleşmesini görmek istediğini belirtti.

Bu konu üzerinde anlaşma sağlanmasının geciktiğini belirten Kidd, herkesin arzuladığı aşamaya varmak için de zor bir süreçten bahsetti.

Kidd açıklamasında ayrıca her iki tarafın ortak açıklamanın kesinleştirilmesine yakın olmasını da diledi.

Çıkmazdan kaçınmaları için her iki tarafa nasıl yardımcı olunabileceği şeklindeki bir soru üzerine Kidd, gerekli ve önemli olan noktanın, bütün tarafların soğukkanlı kalması ve çabaları terk etmemesi olduğunu ifade etti.

Kidd, her iki tarafın karşı karşıya kaldığı, gerçek sorunlar ve hassas konuların da bulunduğunu belirterek ortak anlaşmaya varılması durumunda, bunun, sürecin daha da ilerlemesine yardımcı olacağını söyledi.

Kidd ayrıca, müzakerelerin başlamasından önce ortak açıklama konusunda anlaşma sağlanmasının daha iyi olacağından da bahsetti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise yaptığı açıklamada ortak açıklama konusundaki görüşmelere değinerek şu ana kadar yaklaşık 40 taslağın takas edildiğini, Anastasiadis’in ilk başta arzuladığı, zeminin netleştirilmesinin sağlanamamakla kalınmadığını, aksine, Hristofyas-Talat ortak açıklamaları ve varılan görüş birliklerinin çok gerisinde olunduğunu belirtti.

Kiprianu açıklamasında ayrıca “nasıl ilerlemek istediği konusunda karar vermesi gerektiğini ve bize bilgi vermesini Anastasiadis’e söyledik, alacağı kararlar temelinde, konuları nasıl ele alacağımıza biz de karar vereceğiz” ifadesini kullandı.

VİKTORAS PAPADOPULOS

Fileleftheros gazetesine göre Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, Londra’daki Rum radyosuna yaptığı açıklamada, uluslararası unsurun, bir diyaloğa olanak sağlayacak müzakere zeminini netleştirmesi için Türk tarafına yönelmesi gerektiğini savundu.

Habere göre Papadopulos, diyaloğun sağır değil, yaşayabilir ve işlevsel bir çözüme yol açacak gerçek bir diyalog olması gerektiğini söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon arasındaki telefon görüşmesine de değinen Papadopulos, “Kıbrıslı Rumların endişelerini kabul ettiğini ve buraya geldiğini ayrıca Türk tarafının bu konuya yönelik yapıcı olduğu” konusunda uluslararası kampanya başlatan TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun  KKTC’de bulunması ve geçtiğimiz haftaki müzakerelerin başarısızlığın ardından, “bu (telefon görüşmesi) yapılması gerekirdi” ifadesini kullandı.

Papadopulos “New York’ta BM’nin de bu imaja hemen hemen sahip olduğunu” ileri sürdü.

Anastasiadis’in, ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi ve İngiliz Yüksek Komiseri ile de konuştuğunu ifade eden Papadopulos, Anastasiadis’in AB zirvesi için bulunduğu Brüksel’de de tam olarak ne olduğunu izahat edeceğini söyledi.

“ANASTASİADİS’İ YALNIZ BIRAKTILAR”

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde özellikle AKEL ve EDEK gibi partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in icraatları ve yeni öneri sunması kararına ilişkin görüş ayrılıklarını dile getirdiğini belirtti.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu yaptığı açıklamada partisinin, Anastasiadis’in çabalarının sonucunu bekleyeceğini ve buna göre görüş ortaya koyacağını ifade etti.

KS EDEK Merkez Komite Sekreteri Dimitris Papadakis ise açıklamasında, belge teatisi sürecinden kurtulmak ve Kıbrıs Rum tarafının sunduğu herhangi bir belgenin geri çekilmesi gerekliliğinden bahsetti.

Papadakis, Türk tarafının, “kabul edilemez ve bölücü tezlerde” ısrar ederken, kabul edilemez bir müzakere zemininin kabul edilmesi tehlikesinin de var olduğunu söyledi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.