1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS RUM VE TÜRK TARAFINI AYIRAN FARKLILIKLAR 'BÜYÜK'
KIBRIS RUM VE TÜRK TARAFINI AYIRAN FARKLILIKLAR 'BÜYÜK'

KIBRIS RUM VE TÜRK TARAFINI AYIRAN FARKLILIKLAR 'BÜYÜK'

Kıbrıs sorununun temel boyutlarına ilişkin uçurum

A+A-

 

ANASTASİADİS ULUSAL KONSEY ÜYELERİNİ AYRINTILI BİR ŞEKİLDE BİLGİLENDİRDİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Ulusal Konseyi bilgilendirdiği toplantıda, Kıbrıs Rum tarafı ile Kıbrıs Türk tarafını ayıran farklılıkları “büyük” olarak tasvir ettiği belirtildi.

Filelelftheros gazetesi, “Müzakerelerde Geriye Yönelik Adımlar” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında dün gerçekleşen ve 3 saati aşan Ulusal Konsey toplantısının daha çok bilgilendirme niteliğini taşıdığını yazdı. Partilerin gelişmelere ilişkin  bütünlüklü görüşlerinin ise bir sonraki toplantıda ele alınması bekleniyor.

Rum siyasi partilerin, Ulusal Konsey toplantısı sırasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve müzakereci Andreas Mavroyannis tarafından bilgilendirildiğini yazan gazete, toplantıda “Kıbrıs sorununun temel boyutlarına ilişkin uçurumun büyük olduğu ve  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, taahhüdüne karşın, toprak ve güvenlik konusunda öneriler sunma niyetinde olmadığının görüldüğü”  şeklindeki unsurların ortaya çıktığını belirtti.

Gazete, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Kıbrıs Rum tarafının itirazlarını değerlendirmek isteyerek, görüş birliklerinde ısrarlı gözüktüğünü yazdı. Anastasiadis’in de, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na son görüşmede, Talat’ın yerine geçmeden önce söylediğini (Talat-Hristofyas görüş birliklerini kabul etmediği) anımsatarak, geçmişte uzlaşmaya varılan bazı görüş birliklerinin de yer alacağı kendi görüş birliklerini şekillendirmesini önerdiği savunuldu.

Ulusal Konsey toplantısında, üyelerin, her iki tarafın, müzakereler çerçevesinde yazılı olarak sundukları tezler konusunda bilgilendirildiğini yazan gazete, dört tane yeni teknik komite kurulmasını önerisinin ise Türk tarafınca reddedildiği bilgisinin verildiğini bildirdi. Habere göre, “ticaret ve sanayi”, “sendikal örgütler”,  “yeniden iskan ve yeniden inşa etme” ve Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso’nun Özel Temsilcisi Pieter Nuffel başkanlığında “AB”  komitesi kurulması önerildi.

Gazete, Ulusal Konsey toplantısı sırasında Türk tarafının AB başlığında sunduğu tezin benimsenmesi durumunda,  AB’nin işleyişinin de etkileneceğinden bahsedildiğini yazdı.

Andreas Mavroyannis’in, müzakereler masasına sunulan tezlerle birlikte bütünlüklü bir belgeyi de Ulusal Konsey üyelerine sunacağını belirtti.

TOPLANTIDA UFAK GERİLİM

Fileleftheros gazetesi, Ulusal Konsey toplantısı sırasında, müzakerelerde sunulan belgelere ilişkin ufak bir gerilimin de yaşandığını yazdı.

Habere göre, Ulusal Konsey üyelerinin belgeleri talep etmesi üzerine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bu belgelerin ayrıntılarını öğrenmeleri için Rum Başkanlık binasındaki yakın çalışma arkadaşının yanına gitmelerini önerdi.

Ulusal Konsey üyelerinin, bu yanıt üzerine, belgelerin basında yer aldığını ancak Anastasiadis’in kendilerine belgeleri vermediğini savundu.

HRİSTOFYAS BELGE SUNDU

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, toplantı sırasında  Kıbrıs sorununa ilişkin olarak  jeopolitik ortamın analizini teşkil eden bir belge sunduğunu yazdı.

Habere göre, Ulusal Konsey üyelerine dağıtılan belge, Amerika’nın Kıbrıs sorununa müdahil olması ve geniş çerçevedeki gelişmeleri içeriyor.

HRİSTODULİDİS

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazetelere göre, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Pazartesi günü KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yapacağı görüşmede, Eroğlu’nun tüm temel konularda öneri sunması şeklindeki taahhüdünü anımsatacağını ifade etti.

Ulusal Konsey toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının, ortak zemin olabilmesi, görüş birliklerinin oluşturulması ve al-ver süreci olan üçüncü aşamaya geçilebilmesi amacıyla iki tarafın tezleri arasındaki anlaşmazlığın daraltılması için yapıcı bir şekilde çalıştığını söyledi.

Hristodulidis, Ulusal Konsey toplantısı sırasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve müzakereci Andreas Mavroyannis’in Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve 6 Mayıs’ta başlayan müzakerelerin ikinci aşaması konusunda ayrıntılı bilgilendirme yapıldığını belirtti. Hristodulidis, bilgilendirmenin, 7 Temmuz’daki liderler görüşmesinden sonrada devam edeceğini ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının, tüm temel boyutlarda öneri sunma niyetinde olduğuna dair belirti olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine, Hristodulidis, bugüne kadar sunulan tezlerde, iki taraf arasında mesafe bulunduğunu söyledi.

Hristodulidis, müzakerelerin kesilmesini talep eden siyasi dinamiklerin olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtında, toplantıda Anastasiadis ve Mavroyannis’in ayrıntılı bir bilgilendirme yaptığını ifade etti.

Ulusal Konsey toplantısına ilişkin haberi “Anastasiadis, Tüm Konularda Öneriler Sunması İçin Eroğlu’na Çağrı Yaptı” başlığıyla veren Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Pazartesi günü yapacağı görüşmede Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun tüm konularda öneri sunma taahhüdünü anımsatacağını yazdı.

Politis gazetesi ise ilgili haberi “Ulusal Konsey’de Dün Görüşmelere İlişkin Ayrıntılı Bilgilendirme” başlığıyla aktardı.

Simerini gazetesi “Rum Yönetimi Başkanı Öneri Sunma Taahhüdünü Ortaya Koyacak” başlığını kullanırken, Haravgi gazetesi ilgili haberi “Kıbrıs Rum Tarafının Önerilerine İlişkin İzahatlar Verildi” şeklinde yer verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.