1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNU, MÜZAKERELER, SU VE EĞİTİM
KIBRIS SORUNU, MÜZAKERELER, SU VE EĞİTİM

KIBRIS SORUNU, MÜZAKERELER, SU VE EĞİTİM

Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin güncel konuşmaları yapılıyor.

A+A-

MİLLETVEKİLLERİ GÜNCEL KONUŞMALAR YAPIYOR

KIBRIS SORUNU, MÜZAKERELER, SU VE EĞİTİM KONULARI DA GÜNDEME TAŞINDI

Lefkoşa, 8 Ekim 15 (T.A.K.): Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin güncel konuşmaları yapılıyor.

HAMZAOĞULLARI

İlk güncel konuşmayı, CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, İskele Karpaz bölgesinde eğitim alanında yaşanan sorunlar üzerine yaptı.
Hamzaoğulları, Kumyalı ilkokulunun yeri nedeniyle kapatılmak istendiğini söyleyerek, çözüm üretilmesini istedi.

Muhtemel münhal yerlerinin Karpaz bölgesinde olduğunu ifade eden Hamzaoğulları, nakil sisteminin yanlış olduğunu ve bunun değiştirilmesini istedi.

Hamzaoğulları, bazı teknik ve seçmeli ders öğretmenlerinin Lefke ile Karpaz’da görevlendirildiğini ifade ederek, bunlardan örnekler verdi.

Orta Karpaz bölgesindeki Mehmetçik Ortaokulu yerine ailelerin çocuklarını Gazimağusa’ya gönderdiklerini belirten Hamzaoğulları, okuldan mezun olan öğrencilerin sayısını karşılaştırdı.

Hamzaoğulları, Mehmetçik Ortaokulu’nun liseye dönüştürülmesi gerektiği görüşünü belirtti.

DÜRÜST

Eleştirileri yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, eğitimde eksiklikler olduğunu, öğretmen eksiklikleri de bulunduğunu ancak konuların bazen abartıldığını belirtti.

Dipkarpaz’da sadece beden eğitimi öğretmeni eksikliği olduğunu söyleyen Dürüst, genel anlamda öğretmen nakillerine değindi.

Karpaz bölgesinde eksik öğretmen sayısının fazla olduğunu, bu bölgeye kontenjan ayrıldığını, bunun planlanmasının yapılacağını belirten Dürüst, bu şekilde öğretmen eksikliklerine kalıcı çözüm sağlanabileceğini ifade etti.

Dürüst, sorunları en hızlı şekilde çözmeyi hedeflediklerini kaydetti.

İlkokullarda öğretmen eksikliklerinin yok denecek kadar olduğunu söyleyen Dürüst, sınıfların bölünmesi noktasındaki taleplerin değerlendirileceğini belirtti.

Yedikonuk’ta dört yaş bölümü açılamadığını söyleyen Dürüst, imkanların buna yetmediğini kaydetti.

ARABACIOĞLU

DP-UG milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, “müzakere süreçlerinde doğru bilgilendirme yapılması” konusunda konuşma yaptı.

Yakın tarihten ders alınabilmesi gerektiğini söyleyen Arabacıoğlu, Annan Planı’nın 57 yerleşim biriminin ve Karpaz’daki dört köyün Rumlara iadesini öngördüğünü kaydetti.

Arabacıoğlu, Annan Planı’nda mülkiyet ve nüfus konusuna değinerek, halkın o dönemde yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Arabacıoğlu, Annan Planı döneminde sunulan belgeleri, gazete açıklamalarını, bazı siyasilerin konuşmalarını aktardı. Arabacıoğlu, Annan Planı’nın zaman içinde iki kesimliliği ortadan kaldıracak bir plan olduğunu söyledi.

Yeni müzakere sürecinin içeriğinin ne olduğunu bilmediklerini, iki Cumhurbaşkanının söylemleri arasında büyük farklar olduğunu söyleyen Arabacıoğlu, temkinli olunması gerektiğini ifade etti.

Arabacıoğlu, insanların kamplaştırılmadan sorunun aşılmasını diledi.

SOYER

CTP-BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs sorunu konusunda konuştu.

Görüşme süreci devam ederken, uluslararası toplumda ciddi gelişmeler yaşandığını, bu gelişmelerin takip edilemediğini söyleyen Soyer, Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın tartışma yarattığını, ancak New York’ta Mısır, Yunanistan ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin gaz konusundaki görüşmesinin tartışılmadığını kaydetti.

Soyer, Türkiye’nin de Doğu Akdeniz’e dönük münhasır ekonomik bölge talebi olduğunu söyleyerek, İsrail, Kıbrıs ve Mısır etrafında bulunan gazın Avrupa’ya enerji olarak aktarılması konusunda artışmalar yapıldığını kaydetti.

Yunanistan ve Türkiye üzerinden gazın naklinin konuşulduğunu belirten Soyer, “Türkiye’nin özel ve kamu kuruluşlarının Anastasiadis ile görüştüğünü  ancak Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşülmediğini” kaydetti.

Soyer, “Biz bu konuda görünmezlik hapı içmiş gibi görünmez durumdayız.

Bunu aşmanın tek yolu Kıbrıs sorununun çözümüdür” dedi.

Hem KKTC hem de Türkiye’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’na hassasiyet göstermesi gerektiğini belirten Soyer, bunun yapılmamasının sorunlara yol açacağını ifade etti.

Soyer, iki liderin imzasıyla oluşacak metnin referanduma sunulacağını, ana ilkeler konusundaki unsurların içinde yer aldığı bir metnin reddedilmesinin Kıbrıslı Türkler için sıkıntı yaratacağını kaydetti.

ERHÜRMAN

CTP-BG milletvekili Tufan Erhürman su yönetimi konusunda konuşma yaptı.

Su yönetimi konusunda tartışmalar yaşandığını belirten Erhürman, önceden verilen sözlerin tutulmadığına yönelik bazı söylemler olduğunu kaydetti.

Erhürman bu alanda imzalanan iki tane metin bulunduğunu söyleyerek, ilk protokolde su dağıtımına yönelik yeni organizasyon yapıları kurulacağına, dağıtım şebekelerinin ve arıtma tesislerinin yap, işlet, devret modeli ile yürütüleceğine değinildiğini kaydetti.

Erhürman, şu anki çalışmaların protokolle çelişmediğini vurguladı.

TC ile KKTC arasında imzalanan ikinci anlaşmaya bakıldığında KKTC ile proje katılımcılar arasında bir anlaşma imzalanacağını ve suyun yönetiminin bu katılımcı tarafından yapılacağının yer aldığını söyleyen Erhürman, proje katılımcılarının kim olduğu maddesinde kamu kuruluşlarına yer verildiğini belirtti.

“ÖZERK SU YÖNETİMİ İÇİN ÖN HAZIRLIKLAR YAPILDI…”

Hükümet programında da suyun “özerk su yönetimi” tarafından yönetileceği maddesinin yer aldığı ve istihdamlar da yapıldığını belirten Erhürman, taslak ortaya çıktığını, ön hazırlıkların yapıldığını, “bu konuda hiçbir şey yapılmadığı” iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Erhürman, “Karmaşık, tutarsız bir süreç yoktur. Kararlı adımlarla doğru yönde yürünmektedir” dedi.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.