1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNU VE TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ...
KIBRIS SORUNU VE TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ...

KIBRIS SORUNU VE TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ...

Çavuşoğlu “Çözüm Olmazsa Ve Sorumlusu Rum Kesimi İse Onun Vetosunun Arkasına Sığınmak AB'ye Yakışmaz”

A+A-

 

“ÇÖZÜM OLMAZSA VE BUNUN SORUMLUSU RUM KESİMİ İSE ONUN VETOSUNUN ARKASINA SIĞINMAK AB'YE YAKIŞMAZ”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Türkiye'nin her türlü desteği verdiğini söyleyerek, "Türkiye samimiyetini gösteriyor. KKTC de samimiyetini gösteriyor. Bu konuda hiç kimsenin tereddüttü yok. Dolaysıyla bir çözüm olmazsa ve bunun sorumlusu Rum kesimi ise yine onun vetosunun arkasına sığınmak AB'ye yakışmaz” dedi.

Çavuşoğlu, “Hele hele son zirveden sonra anlaştığımız ortak deklarasyona, yol haritasına da yakışmaz. Herkes sözünü tutacak. Öyle bahanelerin arkasına sığınmak olmaz. Biz yükümlülüklerimizi yerine getirmek konusunda tereddüt etmeyiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, bir televizyon programına katılarak, gündemi değerlendirdi. Avrupa Birliği ile yürütülen müzakerelerde yeni fasılların açılması konusunda Rum yönetiminden gelecek engellemelerin nasıl aşılabileceğiyle ilgili bir soru üzerine, AB'nin şu ana kadar Rum kesimine karşı kararlı bir tutum sergilemediği, bazı üye ülkelerin de Rum yönetiminin tutumunun arkasına saklandığı değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm fasılları açmaya ve AB ile müzakere etmeye hazır olduğunu vurguladı.

“BU GÜÇ, HERHANGİ BİR OPERASYONA KATILACAK GÜÇ DEĞİL"

Çavuşoğlu, Suriye'deki Kürtlerin bile, "YPG'ye bizi teslim etmeyin. Bunlar kendi ideolojilerini bize dayatıyor. Ateist bir Kürt toplumu, nesli yetiştirmek istiyorlar fakat yine de kendilerinden olmayanlara zulüm ediyorlar" dediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, Irak hükümetinin Musul'daki Türk askeri birliğinin değişimine verdiği tepkiyle ilgili şunları söyledi:

"Mart 2015'ten bu yana askerlerimiz orada ama bu asker, savaşmak için değil, oradaki Musul ulusal muhafızları eğitmek için. Ulusal muhafızların kurulması kanunu, Bağdat'ta Irak meclisi tarafından kabul edildi. Yeni Irak hükümeti göreve başladıktan sonra hem milli savunma hem içişleri bakanlığı Türkiye'yi askerlerini ve polislerini eğitmek için davet etti. Eğitebilmek için önce Irak'ta yeniden yapılandırma yapılması gerekiyor. Bu halen gerçekleşmedi maalesef. Irak'taki güçlerin çoğu gönüllüler ve Şii milisler. İran'ın desteklediği gruplar. Musul valisi kanundan sonra ulusal muhafızları oluşturmaya başladı. Biz de oraya gidip bunların eğitimini vermeye başladık. Bağdat yönetiminden bu kampa ziyaretler de gerçekleştirildi."

Çavuşoğlu, son dönemde eğitim veren güçlere, Türkiye'ye yönelik DAEŞ tehdidinin artması üzerine, birliğin güvenliğini sağlamaya yönelik bir birlik gönderildiğini anlattı.

"Bu güç, herhangi bir operasyona katılacak güç değil" diyen Çavuşoğlu, bazı bölge ülkelerinin ve eski Başbakan Nuri Maliki'nin kışkırtması sonucu Bağdat hükümetinde hassasiyet oluştuğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Bağdat yönetiminin endişelerini gidermemiz lazım. Sayın milli savunma bakanımız onların bakanıyla görüştü. Ben dışişleri bakanı Caferi ile 1,5 saat görüştüm. Sayın başbakanımız İbadi'ye bir mektup yazdı. Hepimizin vurguladığı şey, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini en çok savunan ve saygı duyan ülke, Türkiye'dir" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Iraklı yetkililer ile Musul'daki Türk askerinin güvenliğini sağlayacak bir güç olmaması üzerine konuştuklarını belirterek, "Bu hassasiyet oluşunca ilave asker göndermeyi dururduk. Irak'a olan saygımızdan dolayı" ifadesini kullandı.

Halihazırda bin 40 Musul ulusal muhafızının daha üst düzeyli eğitim almak üzere Başika kampında olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Bunlar DAEŞ'i Irak'ta yok etmek için eğitiliyor. Şuanda Suriye'de koalisyonla birlikte mücadele ediyoruz. Türkiye Irak'taki operasyonlara da katılmak istiyor. Çünkü terör örgütünün her iki ülkeden de temizlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Irak ile Türk birliğinin güvenliğinin sağlanması için görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

IRAK'TAKİ ASKERİ BİRLİĞİN SAYISI

Musul'daki Türk askerinin sayısının azaltılıp azaltılmayacağına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Her boyutuyla değerlendirdikten sonra azaltmaya ya da artırmaya karar vereceğiz. Oradaki tehdit tamamen ortadan kalkmadan belki de artırma ihtiyacı duyacağız" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bağdat'a gitme olasılığına ilişkin, önce diğer düzeylerde görüşmeler yapılacağını, en son olarak da Davutoğlu'nun gitmeyi düşündüğünü kaydetti.

Irak milli savunma bakanının Türkiye'ye gelmeyeceğini, onun yerine Mili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Bağdat'a gideceğini bildiren Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin ziyareti sırasında Suriye'deki Kürtlerin durumunun da ele alındığını belirterek, "Suriye'deki Kürtler bile, 'YPG'ye bizi teslim etmeyin. Bunlar kendi ideolojilerini bize dayatıyor. Ateist bir Kürt toplumu yetiştirmek istiyorlar. Fakat yine de kendilerinden olmayanlara zulüm ediyorlar' diyor" dedi.

Rusya ile ilişkilerdeki son durumla ilgili Çavuşoğlu, gerginliği aşmak için görüşmelerin devam edeceğini, her iki tarafın da gerginliği tırmandırmayı istemedikleri konusunda anlaştıklarını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.