1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNU YENİDEN GÜNDEME GELİYOR
KIBRIS SORUNU YENİDEN GÜNDEME GELİYOR

KIBRIS SORUNU YENİDEN GÜNDEME GELİYOR

KIBRIS SORUNU YENİDEN GÜNDEME GELİYOR

A+A-

GÜNEY KIBRIS UNFICYP RAPORU’NDA DEĞİŞİKLİK TALEP EDECEK

Kıbrıs sorunu ve ortak açıklama konusunun Noel yortusu ve Yılbaşı tatillerinin ardından aşamalı olarak yeniden gündeme gelmeye başlaması beklenirken, Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs’taki barış gücü UNFCIYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunun taslağı da Rum basınının gündemine geldi.

Politis gazetesi: “Kıbrıs Sorunu Yeniden Geliyor – Açıklama Dizisinde Yeni Olaylar Yakında” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum hükümetinin, ortak açıklamaya ilişkin girişimlerin devam ettirmek için hazırlandığını ve Rum hükümet sözcüsü Viktoras Papadopulos’un, UNFICYP rapor taslağına ilişkin eleştiriler sebebiyle açıklama yaptığını yazdı.

Habere göre Papadopulos dünkü açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu grubuyla sürekli müzakere halinde olduğunu belirterek, Kıbrıs sorununda yeni müzakere sürecinin başlamasının ilanı amacıyla ortak açıklama yapılması sürecinin hala açık olduğunu ifade etti.

Gazete, BM’nin UNFICYP’in Kıbrıs’taki görev süresinin 31 Temmuz 2014 tarihine kadar uzatılmasına ilişkin raporunun taslağının da oluştuğunu ve taslağın BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesindeki BM temsilciliğinin faaliyetlerine değinmekten kaçınan, teknik nitelikte bir rapor olduğunu iddia etti.

Diplomatik kaynakların raporu “dengeli” olarak nitelendirdiklerini belirten gazete, Ban’ın raporunda UNFICYP’in “ara bölgede yetki uygulayarak, sükunetin devamına katkı koyarak ve her iki taraftan insanların günlük hayatlarında ortaya çıkan sorunları çözerek belirleyici bir rol üstlendiği” ifadesinin yer aldığını yazdı.

Ban raporunda ayrıca, her iki tarafın UNFICYP’le iyi niyet çerçevesinde işbirliği yapmayı sürdürmeleri umudunu da dile getirdi.

Karışlıklı geçişlerde sayının azalmasından üzüntü duyduğunu belirten Ban, öte yandan Rum Ortodokslarıyla Müslümanların liderleri arasındaki diyalog ve futbol federasyonları arasında yakın tarihte varılan anlaşmanın kendisine cesaret verdiğini ifade etti.

Ban raporunda, “Her iki toplumun da liderlerini, bu temasların genişlemesi ve derinleşmesi için uygun ortamın yaratılması yönünde çaba göstermeye bir kez daha çağırıyorum. Taraflar arasında ekonomik ve sosyal düzeyde daha büyük eşitlik olası bir yeniden birleşmeyi daha kolay ve mümkün kılacaktır” ifadelerine yer verdi.

Doğalgaz kaynakları konusunda ise Ban raporunda, “bulunan her yeni zenginliğin her iki topluma da yardımcı olacağı ve kalıcı bir çözüm için güçlü bir teşvik teşkil edeceği” görüşünü ortaya koydu.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in 15 Ocak tarihinde New York’a giderek, Genel Sekreterin Kıbrıs’taki iyi niyet misyonu hakkında Güvenlik Konseyi’ne sözlü olarak bilgi vermesinin beklendiğini de vurguladı.

KASULİDİS: “DEĞİŞİKLİK İSTEYECEĞİZ”

Öte yandan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis konuya ilişkin açıklamasında “raporda, öncekilerde farklı bir unsur olmadığını, Kıbrıs Rum tarafının bazı küçük değişiklikler isteyeceğini” söyledi.

Fileleftheros gazetesi ise haberini: “Kıbrıs Sorunundaki Gelişmeler New York’a Taşınıyor – Downer ve Buttenheim Güvenlik Konseyini Ayrı Ayrı Bilgilendirecek” başlıkları altında duyurdu.

Gazete, Downer’in Ocak ayı içerisinde Kıbrıs sorunu hakkında ;Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendireceğini ve adaya geliş tarihinin henüz belli olmadığını belirtirken, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın da “önümüzdeki günlerde” UNFICYP raporu hakkında Güvenlik Konseyi’ni bilgilendireceğini ve raporun benimseneceğini yazdı.

Gazete, bu süreçler çerçevesinde Kıbrıs sorununda gelişmeler yaşanmasının beklendiğini belirtirken Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise 8 Ocak günü Rum Ulusal Konseyi’ni toplayarak ortak açıklama ve KKTC’deki eski Rum taşınmazları konusunu ele almasının beklendiğini yazdı.

Kıbrıs Rum tarafının, BM Daimi Temsilcisi aracılığıyla UNFICYP raporunda bazı unsurların değişmesi için girişim başlattığını raporun çoğunlukla teknik nitelikli olmasına karşın Rum hükümetini rahatsız eden unsurların bulunduğunu vurgulayan gazete, “örnek olarak ilk kez raporda Strovilya’daki (Akyar) ihlalin şikayet edilmediğini ve aşırı askeri varlıktan söz edildiğini” öne sürdü.

Raporun, “ihlali görmezden geldiğini ve konunun farklı bir boyutuna atıfta bulunduğunu” iddia eden gazete, doğalgaz konusunda ise “Türkiye’nin eylemleriyle yarattığı gerginlik ve kışkırtmalara değinmekten kaçınıldığını” savundu.

Gazete, “Türk ihlallerinin Kıbrıs Cumhuriyeti ve BM’ye ilişkin olduğunu, UNFICYP’le ilişkili olmadığını” belirtirken Ban’ın “doğalgaz konusunu çözüm teşviki olarak gösterdiğini” yazdı.

Gazete ayrıca, raporda kayıplara ilişkin bazı ifadelerin de Rum tarafını rahatsız ettiğini yazdı ancak bu ifadelerin neler olduğuna yer vermedi.

GALANOS VE KÜÇÜK PARTİLER TEPKİLİ

Öte yandan gazete, Rum “Mağusa Belediye Başkanı” Aleksis Galanos ile Güney Kıbrıs’taki küçük siyasi partilerin yetkililerinin Ban’ın rapor taslağını değerlendirdiklerini yazdı.

Habere göre Galanos açıklamasında, raporda karşılıklı geçişlerin azalmasından duyulan üzüntünün dile getirilmesine tepki göstererek, Ban’ın Kıbrıslı Rumların BM kararları çiğnenerek, KKTC’ye geçişlerde kimlik kartı yada pasaport göstermeye zorunlu bırakılmalarının suçunu kendisine aramamasının üzücü olduğu yorumunda bulundu.

Galanos, Genel Sekreterin raporunda, “hizmet ettiği örgütün kararlarının ileri götürülmesi için ne yaptığına da değinse iyi olurdu” şeklinde konuştu.

KS EDEK’ten yapılan açıklamada, raporda doğalgaz konusunda yer alan “bulunan her türlü doğal zenginliğin her iki topluma da fayda sağlayacağının garanti altına alınmasının önemli olduğu” şeklindeki ifadenin “soru işaretleri yarattığı” belirtildi.

Açıklamada, “işgal devam ettiği sürece Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ın doğal kaynaklarından faydalanmalarının mümkün olmadığı” vurgulandı ve bu yöndeki tavsiyelerin Türkiye’ye yöneltilmesi gerektiği öne sürüldü.

Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas, Rum hükümetini UNFICYP raporunu sessizce kabul etmek ve aktif olmamakla suçlarken, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise “eksik hazırlanmış rapor” ve “yumuşak tepki veren hükümet” eleştirilerinde bulundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Rapor Hoşlarına Gitmedi – Partiler Genel Sekreterin ‘Eşit Mesafe’ Politikasını Kınadılar”.

Haravgi: “UNFICYP Raporu Dengeli – Bazı Partiler Hükümetin Tepkisini Hafif Buldu”.

Alithia: “EDEK ve Ekologlar Endişeldi”.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.