1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN ORTAK AÇIKLAMA TASLAĞININ YAYIMLANMASI
KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN ORTAK AÇIKLAMA TASLAĞININ YAYIMLANMASI

KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN ORTAK AÇIKLAMA TASLAĞININ YAYIMLANMASI

Güney Kıbrıs basınında, Kıbrıs sorununa ilişkin ortak açıklama taslağının yayımlanmasıyla birlikte yaşanan gelişmeler;

A+A-

“AMERİKALILARIN ORTAK AÇIKLAMAMIN KAPANDIĞINI SÖYLEDİĞİ” İDDİASI

KIBRIS SORUNU NEDENİYLE RUM HÜKÜMETİ’NDE KRİZ

ANASTASİADİS BUGÜN ATİNA’DA

Güney Kıbrıs basınında, Kıbrıs sorununa ilişkin ortak açıklama taslağının yayımlanmasıyla birlikte yaşanan gelişmeler, Rum basınında geniş yer buldu.

Rum gazeteleri ortak açıklama taslağının içeriğine yer verirken, dün bu konu hakkında hükümet krizi yaşandığını, DİKO’nun, ortak açıklama konusundaki fikir ayrılığını ortaya koyarak bunun kabul edilmesi durumunda Hükümet’ten ayrılabileceği sinyalini verdiğini yazdılar.

Gazeteler ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün Atina’ya gideceğini de anımsattılar.

Gazeteler ortak açıklama taslağının içeriğine de yer verdiler.

Fileleftheros gazetesi “Anlaşmayla Birlikte Karmakarışık-Kıbrıs Sorunu Nedeniyle Hükümet Krizi-ABD Ortak Açıklamanın Kapandığını Söylüyor” başlığı altında dünkü gelişmelere yer verdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında gelecek haftalarda yapılacak ilk görüşmenin “coşkulu” yapılması için, bu gelişmeyi yücelten Amerikalıların ortak açıklama taslağı üzerinde anlaşmaya varıldığından bahsettiğini yazan gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ise dün akşam bir açıklama yaparak ortak açıklama konusunda anlaşmaya varıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade ettiğini belirtti.

Amerikalıların, ortak açıklamanın kapandığını ve geriye,anlaşmanın ileriki günlerde açıklanmasının kaldığını addettiğini belirten gazete, ayrıca bu nedenden dolayı ortak açıklamanın içeriğine ilişkin herhangi bir değişikliğin olmasının mümkün olmadığı şeklinde yol gösterdiğini yazdı.

Bunun, taktiksel nedenlerden dolayı yapıldığını yazan gazete, Amerikan kanadının, “Türklerin, Amerikalıların hazırladığı öneriyi kabul ettiği ve bunu, bir haftadan beridir müdahil taraflara ilettiğinden” bahsettiğini savundu.

Amerikalıların, ortak açıklama konusunda anlaşmaya varıldığını açıklaması ve Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis görüşmesinin gerçekleştirilmesini istediğini yazan gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmaı Alexander Downer’in, bu görüşmede (Eroğlu-Anastasiadis) yer alması ihtimalinin, görevinden ayrılacağına ilişkin bilgilerin yoğunlaşmasına bağlı olarak  “sisli” olduğunu belirtti.

Gazete gelen bilgilerin Downer’in, “Anglo-Amerikanların” desteğine artık sahip olmadığını, bu durumunda, görevinde kalmasını zorlaştırdığı yönünde olduğunu yazdı.

Gazete ayrıca Amerikalıların, olanları takip etmeyi BM’ye bırakarak, Kıbrıs sorunun idare edilmesine ilişkin dizginleri ele aldığını da belirtti.

Ortak açıklama taslağının, “yapıcı belirsizliklere” ilişkin düşündürücü unsur içermeye devam ettiğini yazan gazete, ortak açıklama taslağının yoğunlaştığı yönetim konularında, şimdiden Türk tarafına önemli avantajlar sunulduğunu belirtti.

Gazete Kıbrıs Rum tarafının oldukça ağırlık verdiği egemenlik konusunun, bilindik “yapıcı belirsizlik” kapsamında olduğunu yazdı.

BM tüzüğündeki ifadenin, BM üyesi devletler arasındaki egemen eşitlik ilişkilerine atıfta bulunduğunu özetle, bütününde egemenlikten değil, dış egemenlikten bir diğer deyişle bağımsızlıktan bahsettiğini yazan gazete, egemenliğin Kıbrıslı Türklerden ve Kıbrıslı Rumlardan kaynaklandığı ifadesinin, okun yaydan çıkması olduğunu belirtti.

Egemenliğin, sadece egemenliğin tek kaynağı olan halktan kaynaklandığını, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların, ayrı ayrı egemenlik kaynağı olması durumunda Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların halklar olarak tanınacağını, ayrı olarak kendi kaderini tayin etme ve ayrılma hakkına sahip olacağını yazan gazete, hukuki çevrelerin, söz konusu belgede (taslakta) partenojenez ve yeni devlete atıfta bulunan ifadelerin yer aldığı düşüncesinde olduğunu da belirtti.

Politis gazetesi, “Kabul Edilmesi Durumunda Güçlü Çerçeve-Taslak, Üç Singles’i Garanti Altına Alıyor ve Kıbrıslı Türklerin Yasal Endişelerini Gideriyor” başlıklı haberinde ortak açıklama taslağına yer verdi.

Gazete, müdahil tarafların, şu anda, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, müzakerelerin yeniden başlaması için güçlü bir çerçeve ortaya koyan ve de ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konularından Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın getirdiği görülen, ortak açıklamaya ilişkin son taslak konusundaki yanıtını beklediklerini savundu.

Nuland’ın ziyareti ve temasları sırasında yaratılan hareketliliğin, süreceğinin görülmekte olduğunu yazan gazete, Rum Başkanlığı  tarafından yapılan bilgilendirme ve temasların ardından Anastasiadis’in bugün de Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi’ni saat 11:00’de toplantıya çağırdığını, Anastasiadis’in öğleden sonra ise Atina’ya hareket edeceğini belirtti.

Gazete Hükümet çevrelerinin her zaman için, gerek perde gerisinde gerekse kamu oyu önündeki tartışmalarda, ortak açıklamada bir sonuca varılması perspektifi konusunda “tonları alçak tutmayı” tercih ettiğini de yazdı.

Ortak açıklama taslağına atıfta bulunan gazete, bunun içerisinde, Kıbrıslı Türklerin yasal endişelerinin giderilmesi çabasının sarf edildiğinin görülmekte olduğunu, bu nitelendirmenin ise Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından, Salı günü DİSİ Siyasi Bürosu’nda gerçekleştirdiği bilgilendirme sırasında, yapıldığını belirtti.

Gazete ayrıca bunun, “bir tarafın, diğer tarafın hükmetme girişiminde bulunmamasının garanti altına alınmasıyla ilgili olduğunu” yazdı.

Hükümet kaynaklarına göre, Kıbrıslı Türklerin endişelerinin, ortak açıklama taslağındaki 3.paragraftaki “kurucu devletlerin, federal hükümetin müdahalelerinden uzakta tüm yetkilerini kesin ve mutlak şekilde yerine getirecek” ifadesiyle de giderildiğini yazan gazete 4.paragrafta yer alan başka bir ülke ile birleşme, herhangi bir bölünme, ayrılmaya ilişkin ifadeye, kurulu düzenin tek taraflı değişmesinin de yasaklandığı ifadesinin eklendiğini belirtti.

Gazete 3.paragrafta, tartışma konusu olan “egemenlik” kelimesinin eksik olduğunu ve ilk baştaki “iki taraftan herhangi birinin diğer tarafın üzerinde otorite ve yetkiye sahip olmayacağı” ifadesine dönüldüğünü, ayrıca Kıbrıs Rum tarafının karşı öneride bulunduğu 1960 anlaşmalarının dengelerinin korunmasına ilişkin “toplumlararası dengeler” ifadesinin de eksik olduğuna dikkati çekti.

Ortak açıklama taslağının, üç “single” olarak bilinen tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası temsiliyeti garanti altına aldığının görülmekte olduğunu yazan gazete,  taslakta her devletteki iç vatandaşlığın tamamlayıcı olacağı ve herhangi bir şekilde Kıbrıs vatandaşlığının yerine geçmeyeceğinin de netleştirildiğini belirtti.

Simerini gazetesi ise ortak açıklama taslağı haberini “Ortak Açıklama Taslağı Ne İçeriyor-Kötüye Yönelik Beş Farklılık” başlıklarıyla aktardı.

Gazete yeni ortak açıklama taslağının, Kıbrıs Rum tarafının 18 Aralık 2013’te sunduğu taslağın büyük bir bölümüyle tamamen aynı olduğunu, ancak yeni taslağın bir önceki taslaktan daha kötü olduğunu gösteren yeni kelimelerde beş farklılığın bulunduğunu yazdı.

Beş farklılığa yer veren gazete, eski taslaktaki “egemenliğin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlardan birlikte (together) kaynaklandığı” ifadesinin, yeni taslakta “egemenliğin, eşit olarak (equally) Kıbrıslı Türklerden ve Kıbrıslı Rumlardan kaynaklandığı” şeklinde yer aldığını yazdı.

Bir önceki taslaktaki “federal anayasa, artık yetkilerin kullanılmasını kurucu devletlere (assign) bırakır” ifadesinde “assign” yerine “provide for” kullanıldığını, “Birleşik Kıbrıs Federasyonu’nun, iki kurucu devletten oluştuğu” ifadesi yerine  “eşit statü”(of equal status) ifadesinin yer aldığını, “ başka bir ülke ile birleşme, herhangi bir bölünme, ayrılmanın men edildiği (is excluded)” yerine “is prohibited” kullanıldığını, kurucu devletlerden herhangi birinin egemenliğe sahip olma arzusunun mümkün olmadığı şeklindeki ifadenin, yeni taslakta tamamen çıkarıldığını yazdı.

STİLYANİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, dün bir açıklama yaparak ortak açıklama konusundaki ayrıntılara girmekten kaçındı.

Stilyanidis, çok hassas bir an olduğunu ve gelişmelerde sorunlar yaratabileceği düşüncesiyle bu durumun  kamu oyu önünde tartışılmasını istemediklerini söyledi.

“PARTİ LİDERLERİ RUM BAŞKANLIK SARAYI’NDA

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anatsiadis’in dün, sırasıyla, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile ayrı ayrı bir araya geldiğini ve parti başkanlarını gelişmeler konusunda bilgilendirdiğini yazdı.

Gazete, DİKO eski Başkanı Marios Karoyan’ın da dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüştüğünü belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bu sabah ise Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi’ni toplantıya çağırdı.

Anastasiadis, Parti Başkanları Konseyi’ne, ortak açıklama taslağı içeriği ve başrollerde Amerikalıların olduğu perde gerisi hakkında bilgi verecek.

ANASTASİADİS BUGÜN ATİNA’DA

Gazete Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis’in açıklamalarına atıfta bulunarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve yakın çalışma arkadaşlarının bugün Atina’ya gideceğini ve yarın, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile bir araya geleceğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Atina ziyaretinde, Yunanistan liderliğinin desteğini almayı hedefliyor.

DİKO’NUN HÜKÜMETTEN AYRILMASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, ortak açıklama taslağının içeriğiyle hem fikir olmadıklarını bunu (Anastasiadis’in) kabul etmesi halinde Hükümet’ten çekileceklerini ilettiklerini söyledi.

Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Rum Başkanılık Sarayı’nda, Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Anastasiadis’ten, DİKO’ya yönelik taahhütlerini ve planlanmış tezlerini muhafaza etmesini beklediklerini söyledi.

DİKO eski Başkanı Marios Karoyan’ın Rum Başkanlığı’na çağrılması konusunda ise Papadopulos “buna herhangi bir yorum yapmak istemediğini, bu soruya sadece Anastasiadis’in yanıt verebileceğini” söyledi.

Papadopulos açıklamasının devamında “Başkan, istediği kişiyle görüşme hakkına sahiptir, ancak bu görüşmenin içeriğinin ne ile ilgili olduğunu  Anastasiadis’e sormanız mümkündür” şeklinde konuştu.

PARTİLER “İHTİYATLI”

Politis gazetesi, Rum partilerin dün yapmış oldukları açıklamalara yer verdi.

Habere göre DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, gerçekten gelişmeler zamanı olduğunu belirterek ayrıntılara girilmemesi gerektiğini, istenilen şeyin, metnin, doğru niyetlerle tarafları müzakere masasına getirmesinin olduğunu söyledi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, en azından kendisini bilgilendirmesinden, ortak açıklamaya çok yakın olunduğu öngörüsüne sahip olduğunu ifade etti.

Kiprianu, temel ilkelerde ısrarlı olarak üç “singles’”ın dahil olması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

KS EDEK ve Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise yaptığı açıklamada, ortak açıklamanın Ulusal Konsey’in üzerinde anlaşmaya vardığı temel ilkelerle uyumlu olup olmadığı sorusunu sordu.

LİLLİKAS’TAN ANASTASİADİS’E MEKTUP

Fileleftheros gazetesi, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e geçtiğimiz Salı günü bir mektup gönderdiğini yazdı.

Habere göre Lillikas mektubunda, Kıbrıs sorununa ilişkin önerilerde bulunarak, “Türk planlamalarının alaşağı edilmesi için taktik, strateji ve hedeflerin belirlenmesini istedi.

Lillikas ayrıca “Türk uzlaşmazlığının” kırılması için tedbirlerin belirlenmesini de önerdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.