1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNUNDA ESAS FAKTÖR ÖZLÜ MÜZAKERELER
KIBRIS SORUNUNDA ESAS FAKTÖR ÖZLÜ MÜZAKERELER

KIBRIS SORUNUNDA ESAS FAKTÖR ÖZLÜ MÜZAKERELER

Tarafların tüm kapasiteleri ile...

A+A-

 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs sorununun çözümünde özlü müzakerelerin esas faktör olduğunu, tarafların tüm kapasiteleri ile buna yoğunlaşması gerektiğini kaydetti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit yaptığı yazılı açıklamada, güven yaratıcı önlemlerin de iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Özyiğit, özlü müzakereleri etkilemeyecek ve sekteye uğratmayacak şekilde, güven yaratıcı önlemler konusundaki görüşmelerin de paralel şekilde teknik komiteler tarafından sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Özlü müzakerelere başlanılması konusunda zaman kaybedildiğini ifade eden Özyiğit, özlü müzakerelere odaklanmaktan kaçınan tarafların, yeni bir bakış açısı ile özlü müzakereleri bir kenara bırakıp güven yaratıcı önlemler konusunu öne çıkarma çabası içine girdiklerini kaydetti.

Özyiğit, “Güven yaratıcı önlemler tabii ki önemlidir ve müzakerelere paralel şekilde sürdürülmelidir. Taraflar güven yaratıcı önlemler konusunda hangi maddelerde mutabık olduklarını deklare edip gerekli teknik çalışmaları yapacak ekiplere devretmelidirler. Ancak tüm bunlar özlü müzakereleri sekteye uğratmayacak şekilde ilerletilmelidir. Çünkü esas olan özlü müzakerelerdir” dedi. 

Güven yaratıcı önlemler çerçevesinde ortaya konan önerilerin çoğu olumlu ve önemli olmakla birlikte, önerilen geçiş kapılarına ilaveten Lefkoşa’daki Mağusa Kapısı’nın da araçlı geçişlere açılmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Özyiğit, bunun Metehan geçiş kapısındaki yığılmayı da önleyeceğini kaydetti.

Özyiğit, ayrıca Maraş’ın devri karşılığında Gazimağusa Limanı ve Ercan Havaalanı’nın uluslararası trafiğe açılmasının da tartışılması gerektiğini belirtti.

Özyiğit, çözümsüz geçen zamanın Kıbrıslıların zararına olduğunun ve çözümü zorlaştırdığının unutulmaması gerektiğini ifade etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.