1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNUNDA GELİŞMELER VE TEMASLAR HAFTASI
KIBRIS SORUNUNDA GELİŞMELER VE TEMASLAR HAFTASI

KIBRIS SORUNUNDA GELİŞMELER VE TEMASLAR HAFTASI

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’da olacağı önümüzdeki haftaya, "Kıbrıs sorununda gelişmelerin ve sistemli temasların damgasını vuracağı" haber verildi.

A+A-

ALEKSANDER DOWNER OSMAN ERTUĞ VE ANDREAS MAVROYANNİS İLE TEMASLARA AĞIRLIK VERECEK

ANASTASİADİS PAZARTESİ RUSYA VE İNGİLTERE’NİN GÜNEY’DEKİ BÜYÜKELÇİLERİYLE GÖRÜŞÜP TÜRK TARAFINA BASKI YAPMALARINI İSTEYECEK

SOFOKLEUS: “ANASTASİADİS DOWNER’I BAN’A İVEDİLİKLE ŞİKÂYET ETSİN”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’da olacağı önümüzdeki haftaya, "Kıbrıs sorununda gelişmelerin ve sistemli temasların damgasını vuracağı" haber verildi.

Fileleftheros “Kıbrıs Sorununda Gelişmeler Haftası... Downer Geliyor ve Ortak Açıklamada Mutabakat Sağlanması İçin Sürekli Temaslara başlıyor... Başkan Pazartesi Günü Rusya ve İngiltere Büyükelçileriyle Görüşecek” başlık ve spotlarıyla aktardığı haberinde, Downer’ın anlaşmazlıkların üzerine köprü kurmayı ve ortak açıklama konusunda mutabakata varılmasını hedeflediğini yazdı.

Downer’ın günler önce bazı uzlaşı nitelikli metinler sunduğunu, Rum tarafının da öneri sunduğunu hatırlatan gazete, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı’nın, ortak açıklama metnini görüşmekte olan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Osman Ertuğ ve Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis ile temaslara yoğunlaşacağını kaydetti.

DOWNER, ERTUĞ VE MAVROYANNİS’LE TEMASLARA AĞIRLIK VERECEK

Gazete, Cuma gününe kadar Kıbrıs’ta  kalacak olan Downer’ın, Ada’ya yeniden döneceği tarihi bilerek ayrılmak istediğini ancak bunun, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis görüşmesinin belirlenmesine bağlı olduğuna dikkat çekti. Liderler görüşmesinin belirlenmesi için ise ortak açıklamada mutabakat sağlanmasının şart olduğuna dikkat çeken gazete, “ciddi anlaşmazlıklar olduğundan bugün bunun zor bir ihtimal göründüğü” yorumunu yaptı.

ANASTASİADİS PAZARTESİ RUSYA VE İNGİLTERE’NİN GÜNEY’DEKİ BÜYÜKELÇİLERİYLE GÖRÜŞÜP TÜRK TARAFINA BASKI YAPMALARINI İSTEYECEK

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı, Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkelerin Güney Kıbrıs’taki büyükelçileriyle görüşmelerine devam ediyor. Önceki gün ABD’nin Güney Kıbrıs’taki büyükelçisi Koenig ile görüşen Anastasiadis, Pazartesi günü de Rusya ve İngiltere büyükelçileriyle peş peşe görüşecek.

Gazete Rum yönetiminin, Güvenlik Konseyi 5’lerini, Kıbrıs sorunundaki tavrını değiştirmesi için Türk tarafı nezdinde nüfuz kullanmaları için harekete geçirmeyi hedeflediğine vurgu yaptı.

Gazete haberinin “New York’a Yıldırım Ziyaret” başlığıyla ayırdığı bölümünde, Aleksander Downer’ın dün gece geç saatlerde BM merkezinde Genel Sekreter Ban Ki Moon’la görüşmesinin beklendiğini hatırlattı.

KİPE’yi kaynak göstererek, Downer’ın New York’a Ban tarafından davet edildiğini yazan gazete, BM’den bir kaynağa dayanarak da, Ban’ın Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve müzakerelerin yeniden başlamasına müsaade etmeyen mevcut engeller hakkında bilgi almak istediğini yazdı.

Gazete, Downer’ın New York’ta çok kısa kalacağını ve hemen ardından (bu gece gelmesi bekleniyor) Ada’ya geleceğini yazdı.

SOFOKLEUS: “ANASTASİADİS DOWNER’I BAN’A İVEDİLİKLE ŞİKÂYET ETSİN”

Fileleftheros “Downer Gitsin” başlıklı haberinde, EDEK’li Avrupa Milletvekili Sofoklis Sofokleus’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i Genel Sekreter Ban Ki Moon’a ivedi mektup göndererek “Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın ezeli yıkıcı davranışlarını şikayet etmeye” çağırdığını bildirdi.

Gazete, artık BM yetkilisinin (Downer) rolünün açıklığa kavuşturulması ve en resmi şekilde şikayet edilmesi gerektiği iddiasında bulunan Sofokleus’un  “Diyaloğun yeniden başlaması için yeni çabanın ilan edildiği şu anda Kıbrıs sorununun yeniden rayına oturtulması, Hristofyas’ın tavizlerinin geri çekilmesi ve gerekirse Downer’ın değiştirilmesi önemlidir” dediğini yazdı.

Politis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in KIBRIS Gazetesi’ne verdiği mülakatı okurlarına “Nikos Anastasiadis Kıbrıs’a ‘Zaman Kaybediyoruz’ Dedi... Gecikme Zarar Veriyor... Başkan Anastasiadis Kıbrıs Türk Gazetesine Dünyada Oluşturucu Devletçiklerin Egemenliği Olan Federasyon Yoktur Dedi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.