1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNUNDA KRİTİK GELİŞMELERİN ARİFESİNDE
KIBRIS SORUNUNDA KRİTİK GELİŞMELERİN ARİFESİNDE

KIBRIS SORUNUNDA KRİTİK GELİŞMELERİN ARİFESİNDE

Kıbrıs sorununda

A+A-

MUHALEFETTEN BİRLİK VE SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPAN ANASTASİADİS’E: “HANGİ BİRLİKTEN SÖZ EDİYORSUN”

AKEL “DESTEĞİMİZ ANASTASİADİS’İN ŞAHSINA VEYA DİSİ’NİN POLİTİKALARINA DEĞİL PROSEDÜREDİR”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununda kritik gelişmelerin arifesinde olunduğuna dikkat çekerek Rum iç cephesine birlik ve sağduyu çağrısı yaptı. Rum muhalefet partileri birlik ve sağduyu çağrısı yapan Anastasiadis’i topa tuttu.

Simerini “Hangi Birlikten Söz Ediyorsun Başkan?” başlıklı haberinde Anastasiadis’in EOKA’cı Evagoras Pallikaridis için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada “Mücadele hızlı, müzakere masasında karşılaşacağımız zorluklar da büyük olacak. Tanrı’nın bize verdiği bütün sağduyumuzla hareket etmeliyiz” diyerek Rum halkına ve siyasi partilerine birlik ve sağduyu çağrısında bulunduğunu yazdı.

Gazete Anastasiadis’in konuşmasında, Kıbrıs sorunundaki icraatlarına getirilen eleştirileri yorumlarken, “Fiili durumun bizi zorladığından, daha da kötüsü; zamanın geçmesiyle Kıbrıslı Rumların aleyhine dönüştüğünden kuşku duyulması akıl alır şey değildir. Türk kökenlileri kabul edip onlara saygı duymakla kalmıyor, Helen kökenlileri kurtarmaya çabalıyorum” dedi.

EDEK, EKOLOGLAR VE VATANDAŞLAR İTTİFAKI’NDAN VERYANSIN

Gazeteye göre EDEK, Anastasiadis’in birlik ve sağduyu çağrısını yorumladığı açıklamasında “Başkan Anastasiadis siyasi güçleri birliğe çağıracağına,  ‘savaş vereceğini’ taahhüt etse, kamuoyu önünde söylediklerini pratiğe dökse daha iyi olur. Maalesef Başkan’ın yaptıklarının sesi, sözlerinden daha güçlü çıkıyor” ifadesini kullandı.

Anastasiadis’i “belirsizlikler, boşluklar, Türk tarafına cesur ikramlarla dolu bir ortak açıklamayı taahhüt ederek sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federal bir oluşuma dönüşmesi yolunu açmakla” suçlayan EDEK “Türk maharetlerini savuşturmak ve vatanımızı kurtarmak hedefiyle yeni bir milli strateji belirlemenin zamanı geldi” iddiasında bulundu, şunları ekledi:

“Başkan Anastasiadis gerçekten de birlik kastediyorsa, müzakere masasına öncelikle; Türk askerinin çekilmesi, yerleşiklerin gitmesi, 1960 ayrılıkçı garantilerinin kaldırılması, insan hakları ve temel özgürlüklerin tesis edilmesi konularını koymalı.”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu aracılığıyla,  Anastasiadis’in birlik çağrısı yapmak yerine birliğe önderlik etmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu ve Anastasiadis’in nasıl bir birlikten söz ettiğini, nasıl bir birlik kastettiğini sordu.

Vatandaşlar İttifakı “Başkan Anastasiadis birlik istiyorsa Kıbrıs sorununu doğru zemine, istila ve işgal zeminine oturtmalıdır” görüşünü ortaya koydu. İttifak tarafından yapılan açıklamada Anastasiadis’in EOKA ile ortak açıklama sonrası müzakerelerin başlamasını özdeşleştirmesinin “hakaret” olduğu görüşü belirtildi.

AKEL “DESTEĞİMİZ ANASTASİADİS’İN ŞAHSINA VEYA DİSİ’NİN POLİTİKALARINA DEĞİL PROSEDÜREDİR”

Öte yandan Politis “Andros Kiprianu AKEL’in Tavrını Netleştirdi... Başkan’ı Değil Prosedürü Destekliyoruz” başlıklı haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri partisinin tavrını açıkça ortaya koyarak değerlendirdiğini yazdı.

Gazeteye göre Kiprianu özetle şunları söyledi:

“Sayın Anastasiadis’in şahsını veya DİSİ’nin politikalarını desteklemiyoruz. Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını destekliyoruz. AKEL bu tavrı duyarlılıkla benimsiyor çünkü Kıbrıs sorunu çözülmeden halkımız, varlığını da tehdit eden çok zor şartlarda yaşamaya mahkûmdur.

Kıbrıs sorununun çözülmemesi, çoğu kişinin yıllardan beridir ikna etmeye çalıştığı gibi ‘onlar bir tarafta biz başka tarafta, her şey yolunda’ demek değildir. Çözümsüzlük demek 1974 emperyalist planlarının adalete ermesi demektir. Kıbrıs sorununun çözümü tek yoldur. Müzakereler Talat’la kalınan yerden devam etmezse, sonucu, ya üçüncü taraflarca çözüm girişiminde bulunulması tehlikesini içeren prosedürün ilelebet devam etmesi, yahut çok daha kötü düzenlemeler olacak.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.