1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS SORUNUNDAKİ GELİŞMELER AKPM RAPORUNDA
KIBRIS SORUNUNDAKİ GELİŞMELER AKPM RAPORUNDA

KIBRIS SORUNUNDAKİ GELİŞMELER AKPM RAPORUNDA

“Türkiye tarafından adanın üçte birinin işgal edilmesinden de kaynaklandığı savunulan, Kıbrıs’taki mevcut durum''

A+A-

 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) son raporunda, Kıbrıs’taki ortamın önemli ölçüde iyileştiği ve şartların kısa bir zaman içinde, iki liderin önemli ilerleme kaydetmesine izin verebileceğine dair genel bir umut hissiyatı oluştuğunun ifade edildiği belirtildi.

Raporda, “Türkiye tarafından adanın üçte birinin işgal edilmesinden de kaynaklandığı savunulan, Kıbrıs’taki mevcut durumun kayda geçirildiği” öne sürüldü.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, raporun hedefinin adadaki siyasi durum ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeler olmamasına rağmen, raporda “TC kökenliler ile işgal birliklerinin varlığına belirgin bir şekilde değinildiği” belirtildi.

Raporun hedefinin, Rum yönetiminin demokrasi, insanlık hakları ve adil yönetim konularına uyumu süreci olduğunu yazan gazete, raporun üslubunun önemli olarak addedildiğini, çünkü benzer içerikli metinlerde tespit edilen bilindik “yıkıcı ifadelerden” kaçınıldığını ifade etti.

Raporu kaleme alan kişinin, Avusturyalı milletvekili Stefan Schennach olduğunu yazan gazete, Avusturyalı raportörün raporda siyasi gelişmeler konusunda genel bilgi vererek, AKPM’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gerek Kıbrıs sorununun çözümü, gerek kayıpların akıbetinin belirlenmesi çabalarına destek belirttiğini ifade etti.

Gazeteye göre Schennach raporunda, “Kıbrıs Cumhuriyeti makamları tarafından yönetilmekte olan adanın Güney’indeki nüfusun, neredeyse bütünüyle Kıbrıslı Rum olduğunu, ancak Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin etkin kontrolü altında olmayan adanın kuzey bölümündeki nüfusun ise, Kıbrıslı Türkler, TC kökenliler ve 42 bin kişilik Türk askeri birliğinden oluştuğunu” iddia etti.

Gazete raporda, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise, Kıbrıs Türk toplumundaki liderliğin 2015 yılının Nisan ayında değişmesinden sonra, iki liderin Mayıs ayında müzakerelere yeniden başladığını belirtti.

“GENEL BİR UMUT HİSSİYATI”

Raporda “ortamın önemli ölçüde iyileştiği ve şartların kısa bir zaman içerisinde, iki liderin önemli ilerleme kaydetmesine izin verebileceğine dair genel bir umut hissiyatı oluştuğunun ifade edildiği” de aktarıldı.

Raporda kayıplar konusunda ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ortak açıklamasına işaret edildiğini yazan gazete, raporun kısıtlı olmasından ötürü, Karpaz’da yaşayan Rumların durumuna ise değinilmediğini ifade etti.

Avusturyalı raportörün, raporun başında, demokrasi, insanlık haklarına saygı ve adil yönetim konularının uygulanmasının takip edilmesinin “ülkenin kuzey bölümündeki durumla bir ilgisi olmadığını” belirttiğini kaydeden gazete, raporun yalnızca Avrupa Konseyi üye devleti hükümetleri tarafından hükümranlıkları içerisinde yaptıkları faaliyetlerde alakalı olduğunu aktardı.

Gazete raporun, özellikle eğitim ve öğrenim hakkına ilişkin olarak, Güney Kıbrıs’ta yaşamını sürdüren Kıbrıslı Türklerle bağlantılı gönderme yaptığını da ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.