1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS, SURİYE ORDUSU’NUN HEDEFİ OLMAYACAK”
“KIBRIS, SURİYE ORDUSU’NUN HEDEFİ OLMAYACAK”

“KIBRIS, SURİYE ORDUSU’NUN HEDEFİ OLMAYACAK”

Suriye’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Zouheir Jabbour, ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye savaş açması halinde Kıbrıs’ın, Suriye Ordusu’nun hedefi olmayacağını açıkladı.

A+A-

SURİYE BÜYÜKELÇİSİ ZOUHEİR JABBOUR: “ABD VE MÜTTEFİKLERİNİN SALDIRMASI HALİNDE KARŞILIK VERECEĞİZ”

“KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ, KOMŞULARA ZARAR VERİLMEYECEK”

ANASTASİADİS UYARDI: “MESELELERİ ABARTMAYALIM, TURİZM HASSAS BİR ALANDIR”

Suriye’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Zouheir Jabbour, ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye savaş açması halinde Kıbrıs’ın, Suriye Ordusu’nun hedefi olmayacağını açıkladı.

Simerini, Suriye Büyükelçisi’nin SigmaLive’a yaptığı özel açıklamayı “Suriye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Suriye’nin Tepkisinin Ağır Olacağını Söylüyor... Kıbrıs Hedef Olmayacak” başlığıyla okurlarına aktardı.

Habere göre ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye savaş açması halinde Kıbrıs’ın, Suriye Ordusu’nun hedefi olmayacağını söyleyen Jabbour, “Suriye Ordusu’nun tepkisi ağır ve şaşırtıcı olacak” diyerek gerek Amerikalılara, gerek olası bir saldırıya katılacak devletlere mesaj verdi. Jabbour, Suriye Ordusu’nun kimyasal silah kullandığı iddialarını kesin bir dille yalanlayarak bunun bir propaganda olduğunu, Esad’ın hiçbir zaman kendi halkına karşı bu tür silahlar kullanmayacağının altını çizdi.

Gazete ABD’nin, elinde, Esad’ın ordusunun kimyasal silah kullanarak bin 400 sivili öldürdüğüne dair deliller bulunduğunu savunduğunu hatırlatarak bunu nasıl yorumladığı sorulan Jabbour’un cevabını şöyle aktardı:

“Ellerinde delil varsa bunu dünya kamuoyuna sunmaları gerekir. Delillerini, ekibi halen Suriye’de bulunan ve olayla ilgili araştırmalar yapmakta olan BM’ye sunsunlar. Terörist güçler (rejim karşıtları)  geçen mart ayında kimyasal silah kullanarak 25 kişiyi öldürdü ve çok sayıda kişiyi yaraladı. Biz derhal BM’den uzman grubu göndermesini istedik. Ancak ABD, Suriye Ordusu’nun bazı bölgelerde kimyasal silah kullandığı iddiasına dayanarak grubun oluşturulmasını engelledi. 5 ay sonra, 19 Ağustos’ta uzmanlar heyetini kabule hazırdık. Onları Suriye’ye davet etmeye hazırdık. Dahası gelmelerini biz istemiştik. Size söylediğim gibi, Güvenlik Konseyi’nde bu heyeti engellemeye çalışan devlet ABD idi. Biz kimyasalları kimin attığının ortaya çıkması için bu uzmanlar grubunun gelmesinde ısrar ettik.

Kimyasallar 5 ay sonra dahi uçmaz. Uzun süre kalır ve her an saptanabilirler. Gerek BM uzmanları gerek Rus uzmanlar gelip araştırmalarını yaptıklarında delilleri BM’ye sundular. Teröristler, 21 Ağustos’ta meydana gelen saldırı için hazırlık yapıyorlardı. Bundan önce, aralarında ABD, Suudi Arabistan, Fransa, Katar ve Türkiye’nin de bulunduğu birkaç devletin bölgede kullanılacak kimyasal silahlar bulunduğu yönünde propagandaya başladıklarını biliyorduk. Suriye Ordusu, teröristlerin Şam’ı vuracaklarını anlayınca onlara saldırdı. Teröristler de misilleme olarak kimyasal taşıyan füzeler fırlattılar.

Birçok asker kimyasallardan etkilendi, bazılarının durumu halen kritiktir. BM heyeti onları Şam’daki Askeri Hastane’de ziyaret etti. Kimyasal silah kullanılmasının hemen ardından ABD, Fransa, İngiltere, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafından derhal Suriye hükümetine karşı, kimyasal silahları Suriye Ordusu’nun kullandığına dair bir kampanya başlatıldı. Daha BM grubu araştırmalarını tamamlamadan... Suriye hükümeti BM uzmanlarıyla tam işbirliği yaptı. BM Genel Sekreteri işbirliğinden dolayı hükümetimize teşekkür etti. Şimdi, kimyasal silah kullandığımızı söylüyorlar. Biz, ‘delilleri gösterin’ diyoruz. Sayın Kerry basın toplantısında, Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığından emin olduğunu ve cezalandırılması gerektiğini söyledi. Biz de ellerindeki delilleri kamuoyuna göstersinler diyoruz. Sağa sola suç atmayın, bize gösterin. Bunların, gizli deliller olduğunu söylüyorlar. Bu bir propagandadır.”

“ABD VE MÜTTEFİKLERİNİN SALDIRMASI HALİNDE KARŞILIK VERECEĞİZ”

ABD veya müttefiklerinin Suriye’ye saldırması halinde ülkesinin tepkisinin ne olacağı sorulduğunda “Karşılık vereceğiz. Ülkemizi savunacağız çünkü elimizdeki bütün yöntem ve imkânlarla insanlarımızı ve toprağımızı savunma hakkımız vardır” diyen Zouheir Jabbour, bir başka soruya karşılık Suriye ile ABD’nin kıyaslanamayacağını, Suriye’nin küçük bir ülke, ABD’nin süper güç olduğunu vurguladı, özetle şunları söyledi:

“Ancak ülkemizi savunma hakkımız ve kabiliyetimiz var. Birçok altyapımızı tahrip edeceklerini biliyoruz. Suriye halkına kötülük edecekler. Bize saldırırlarsa ne kadar can kaybımız olacak kim bilebilir? Ancak sonuçlarını biliyor olsak da savunacağız. Suriye’nin tepkisi ağır olacak ve şaşırtacak.”

Kıbrıs’ın coğrafik olarak gelişmelerin merkezinde bulunduğu ve filler savaşının ortasında karınca olabileceği hatırlatılan Jabbour şunları söyledi:

“KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ, KOMŞULARA ZARAR VERİLMEYECEK”

“Kıbrıs, Suriye için dost ülkedir. Kıbrıs’la derin ve tarihi bağlarımız var. İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki egemen üssü bulunduğunu biliyorum. Kıbrıs hükümetinin üslerin işlemesini engelleyemeyeceğini de üslerde tam olarak ne olduğunu bilemeyeceğini de biliyorum. Kıbrıs’ın hiçbir şekilde hedef olmasını arzu etmeyiz, dilemeyiz. Kıbrıs ve Akdeniz için barış ve refah istiyoruz.”

Jabbour’a Suriye’nin elindeki füzelerin Kıbrıs’ı vurabilecek kabiliyete sahip olduğu hatırlatılarak Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin vurulma ihtimali olup olmadığı soruldu. Suriye’nin elindeki füzelerin çok uzak yerlere ulaşabileceğine işaret eden Suriye Büyükelçisi “Ancak biz kendimizi savunacağız. Diğer komşu ülkelere zarar vermeyeceğiz.  Fakat bu ihtilafta Suriye’ye karşı savaşa katılacak ülkelere karşı tavrımızı değiştireceğiz” dedi.

RUM YÖNETİMİ İLE İSTİŞARE İÇERİSİNDE

Jabbour’a gelişmeler vesilesiyle şu ana kadar Rum yönetimi ile temas kurup kurmadıkları soruldu, üç gün önce Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerle temas ettiğini ve Rum yönetiminin, kimyasal silah kullanılması ve gelişmelerle ilgili tutumu hakkında bilgi aldığını söyledi. Büyükelçi, tahliye durumunda Ada’yı Suriyeli göçmenler için bir sığınak olarak görüp görmedikleri sorusuna karşılık, bu bilgiyi, yani “Lübnan’ın daha fazla göçmen kabul edememesi durumunda, hazırda bekledikleri” bilgisini Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan da aldığını anlattı.

ANASTASİADİS UYARDI: “MESELELERİ ABARTMAYALIM, TURİZM HASSAS BİR ALANDIR”

Öte yandan Alithia, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ABD’nin Suriye’ye muhtemel saldırısına İngilizlerin katılmayacak olmasını değerlendirirken, “Suriye kriziyle ilgili en iyimser mesajı İngiliz Meclisi verdi” dediğini yazdı.

Habere göre bölgedeki gelişmelerle ilgili Rum halkına mesaj veren Anastasiadis “Zannederim en iyimser mesajı İngiliz Meclisi verdi. Bu nedenle ve Kıbrıs’ın üs olarak kullanılmayacağı teyidiyle birlikte kimsenin endişe etmemesi gerekir. Meseleleri abartmayalım çünkü turizm hassas bir alandır” ifadelerini kullandı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.