1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS TÜRK AĞIZLARI”
“KIBRIS TÜRK AĞIZLARI”

“KIBRIS TÜRK AĞIZLARI”

UKÜ Fen – Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürkan Gümüşatam’ın , “Kıbrıs Türk Ağızları” adlı yeni kitabı yayımlandı.

A+A-

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen – Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürkan Gümüşatam’ın , “Kıbrıs Türk Ağızları” adlı yeni kitabı yayımlandı.

UKÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk ağızlarının gramer ve işlevsel özelliklerinin yansıtıldığı kitap, inceleme ve araştırmaya dayalı akademik bir kitap olup Tipograf Art Basım - Yayın tarafından basıldı.

Yrd. Doç. Dr. Gürkan Gümüşatam, incelemenin sahadaki boşluğu dolduracağına inanç beliterek, kitapta “Kıbrıs Türk ağızlarında adlar, fiiller ve görevli biçim birimlerinin ele alınacağı bir serinin birinci basamağını oluşturan kitabın, ad kategorisine ayrıldığını kaydetti.

“Kıbrıs Türk Ağızları”nın ileride hazırlanacak Türkiye Türkçesi ağızları atlasına ve genel gramerine  küçük de olsa bir katkı koyacağına ifade eden Gümüşatam, kitabın, Kıbrıs Türk ağızlarının isim, sıfat, zamir ve zarf gibi ad kategorisine bağlı sözcük türlerini işlevleri açısından belirlemek, unutulmadan değerlendirmeye almak kaygısını da bir nebze giderdiğini belirtti.

Türkiye Türkçesi ağızları içinde önemle durulması gereken sahalardan birinin de, Kıbrıs Türkleri tarafından konuşulan ağızlar topluluğu olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gürkan Gümüşatam, Eski Anadolu Türkçesi’nin birtakım eskicil ögelerini barındıran, yapı özellikleriyle Türkiye Türkçesinin Batı Grubu Ağızları başta olmak üzere, çeşitli kollarıyla farklı düzeylerde benzerlik taşıyan Kıbrıs Türk ağızlarını bütün hâlde incelemeye alan çalışma sayısının sınırlı olduğuna dikkat çekti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.