1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS TÜRK ÇİFTÇİSİ İFLASIN EŞİĞİNE GETİRİLDİ”
“KIBRIS TÜRK ÇİFTÇİSİ İFLASIN EŞİĞİNE GETİRİLDİ”

“KIBRIS TÜRK ÇİFTÇİSİ İFLASIN EŞİĞİNE GETİRİLDİ”

“KIBRIS TÜRK ÇİFTÇİSİ İFLASIN EŞİĞİNE GETİRİLDİ”

A+A-

Sosyal Demokrat Parti (SDP), Kıbrıs Türk Çiftçisi’nin iflasın eşiğine getirildiğini savundu.

SDP’den yapılan açıklamada, yıllardır köylünün büyük bir bölümünün çiftçilikle geçindiğini ancak her zaman hükümetlerin gazabına uğradığını gördüklerini, geçmiş yıllarda kuraklıkla mücadele eden ve alacaklarını alamayan köylünün yine bu yıl hak ettiği ödemeleri alamadığı kaydedildi.

Trilyonlarca lira hükümetten alacağı olan çiftçinin zor günler yaşadığını savunan SDP, bu yıl havaların iyi gitmesiyle birlikte arpa ve buğdayda üretimin iyi olduğunu gördüklerini fakat çiftçinin ürettiği  arpa ve buğdayı TÜK’ün almakta geciktiğini belirtti.

Arpa ve buğday fiyatlarını hükümetin kasıtlı olarak belirlemediğini ileri süren SDP, “Çünkü Çiftçinin alın teri ile üretmiş olduğu Arpa ve Buğdayın özel firmalara daha ucuza satışının yapılmasına çanak açıyor” dedi.

SDP, bu yılki rekoltenin "110 bin ton civarında olduğunu tahmin ettiklerini bunun 50 bin tona yakınını üreticinin kendi hayvanına yedireceğini, bir kısmını da gelecek yılın Ekim ayında sezonluk tohum olarak kullanacağını geriye kalanın ise satılacağını" belirterek, yıllardır TÜK’ün bu ürünleri kendisi satın aldığını, şimdi bu arpa ve buğday alınmazsa çiftçilerin büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

50-60 bin ton arpanın ne olacağı hususunda Tarım Bakanı’nın da sessizliğini sürdürdüğünü ifade eden SDP, “Çiftçimizin bir kombayı çalıştırması için 750 tl mazot parası ödemesi gerekir. Geçen yıldan 9 trilyon lira çiftçinin alacağı vardır. 4.5 trilyon lira mazot parası alacağı da ödenmedi.2015 yılı gelir desteği 9 trilyon da bugün oldu ödenmedi. Mazot parasını ödeyemeyecek duruma düşürülen çiftçimize kimse sahip çıkmıyor. Sonu belli olmayan bir düzen içerisinde çiftçimizin hali perişan olmaktadır” dedi.

“23 trilyon liraya” yakın hükümetten alacağı olan çiftçilere acilen ödemelerin yapılması gerektiğine inandıklarını belirten SDP, aksi halde yolların ve sokakların yine kombaylarla dolacağını kaydederek, hükümeti çiftçiye sahip çıkmaya davet etti.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.