1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS TÜRK HALKININ HAK VE ÇIKARLARI GÖZ ARDI EDİLDİ”
“KIBRIS TÜRK HALKININ HAK VE ÇIKARLARI GÖZ ARDI EDİLDİ”

“KIBRIS TÜRK HALKININ HAK VE ÇIKARLARI GÖZ ARDI EDİLDİ”

Dışişleri Bakanlığı, AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinin, Kıbrıs’taki gerçeklerle bağdaşmayan,

A+A-

“KIBRIS TÜRK HALKININ HAK VE ÇIKARLARI GÖZ ARDI EDİLDİ”

“RUM TARAFININ TEK YANLI BİR KARARLA MÜZAKERE MASASINDAN KALKMASIYLA ORTAYA ÇIKAN SORUNU DERİNLEŞTİREN, TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA”

Dışişleri Bakanlığı, AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinin, Kıbrıs’taki gerçeklerle bağdaşmayan, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını göz ardı eden ve Rum tarafının tek yanlı bir kararla müzakere masasından kalkmasıyla ortaya çıkan sorunu derinleştiren, talihsiz bir açıklama olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı, 23-24 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılan zirvenin sonuç bildirgesinin Kıbrıs paragrafında sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” karasuları ve münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına saygı duyulmasına yönelik çağrı yapıldığına işaret ederek, eleştirdi.

Enformasyon Dairesi aracılığıyla yapılan bakanlık açıklamasında, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1964 yılından beri meşruluğunu yitirdiğine işaret edildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması, aynen şöyle:

“23-24 Ekim 2014 AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde yer alan Kıbrıs paragrafında, 1964 yılından beri meşruluğunu yitirmiş olmasına rağmen sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” karasuları ve münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına saygı duyulmasına yönelik çağrı, adadaki gerçekler ile bağdaşmayan, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını göz ardı eden ve Rum tarafının tek yanlı bir kararla müzakere masasından kalkması ile ortaya çıkan sorunu derinleştiren talihsiz bir açıklama olmuştur.

Kıbrıs Türk tarafı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin hidrokarbon kaynakları konusunda atacağı tek taraflı adımların bölgedeki tansiyonu arttıracağını, bunların devam etmesi halinde eş zamanlı ve eş değerde adımları atmak zorunda kalacağını müteaddit defalar açıklamıştır. Diğer taraftan, Hidrokarbon kaynaklarının yönetimi ve hakça paylaşımı için iki toplumlu bir komite oluşturulması yönünde yapmış olduğumuz yapıcı önerileri cevapsız bırakan Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının haklarını ihlal eden tutumlarına uluslararası camianın göz yumması sonucunda Doğu Akdeniz bölgesinde gerilim artmıştır.

AB liderlerine ve Rum tarafına, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Adası’nın iki eşit ortağından biri olarak meşru hak ve çıkarları bulunduğunu ve bunların görmezden gelinmesine kayıtsız kalmayacağımızı bir kez daha hatırlatmakta yarar görmekteyiz. Uluslararası toplumdan beklentimiz, kapsamlı çözüm masasına dönmeleri ve hidrokarbon konusu dahil her konuda diyaloğa başlamaları yönünde Kıbrıs Rum tarafını gecikmeden cesaretlendirmeleridir.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.