1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS TÜRK HALKININ REFERANDUMUNA MI SUNULUYOR?
KIBRIS TÜRK HALKININ REFERANDUMUNA MI SUNULUYOR?

KIBRIS TÜRK HALKININ REFERANDUMUNA MI SUNULUYOR?

Bu kadar emek ve çaba boşa gitmesin...

A+A-

BAŞBAKAN: “BU KADAR EMEK VE ÇABA HEBA EDİLMEMELİ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Anayasa değişikliği için Meclis komitesinde ortaya konan bu kadar çabadan sonra ortaya çıkan şeklin Kıbrıs Türk halkının referandumuna sunulması ve değişiklik konusunda artık halkın karar vermesi gerektiğine inandığını vurguladı.

Yorgancıoğlu, Anayasa değişikliği çalışmalarında ortak görüş ve ortak payda olarak bir metin ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ve bu konuda tüm siyasi partilerin hassasiyetlerine önem verildiğini belirterek, “İşin başında bütün partilerin hedefi; yerel seçimlerde bu Anayasa değişikliğinin referanduma sunulmasıydı. Yerel seçimlere bir ay gibi bir süre kaldı ve biz bu süreyi kaçırmak istemiyoruz” dedi.

Anayasa değişikliği konusunda endişesi ve tereddüttü olan TDP Genel Başkanı ve ortağı DP Ulusal Güçler Genel Başkanıyla görüşeceğini, bu sorunu muhakkak aşmaları gerektiğini, UBP’nin de değişikliğe onay vermesinin yararlı olacağına inandığını belirten Yorgancıoğlu, “Aksi halde bu kadar çaba bu kadar emek ve yaratılan bu sonuç heba edilecek ve bir kez daha ne zaman böyle bir fırsat ele geçer ben bundan endişe ediyorum” diye konuştu.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Anayasa değişikliği ile ilgili Başbakanlıktaki makamında düzenlediği basın toplantısında, Anayasa değişikliği çalışmalarına katılan tüm partilere teşekkür ederek, katılan tüm parti temsilcilerinin Anayasanın değiştirilmesi sürecine büyük katkılar koyduğun vurguladı.

Yorgancıoğlu, Anayasaların; toplumun ortak paydasını oluşturan yazılı metinler olduğuna işaret ederek, değişiklik sürecini yaşarken, diğer partilerin de hassas olduğunu konuları Anayasa değişikliklerinin dışında tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Ortak görüş ve ortak payda olarak bir metin ortaya çıkarmaya çalıştıklarına vurgu yapan Yorgancıoğlu, komitede çalışan milletvekillerinin bu konuda çok hassas davrandığını kaydetti.

Anayasa değişikliklerinde değişik partilerin endişesi olan konuların çıkarıldığını ve neredeyse görüş birliğiyle komiteden gelen metinin daha sonradan tekrardan “delinmeye, deşilmeye ve tartışılmaya” başlandığını ifade eden Yorgancıoğlu, bazı partilerin ise zamana ihtiyacı olduklarını söylediklerini kaydetti.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN HEDEF YEREL SEÇİMLER”
 
Yorgancıoğlu, ancak bu zamanın ne kadar bir süreyi içerdiğini ifade etmediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“İşin başında bütün partilerin hedefi; yerel seçimlerde bu Anayasa değişikliğinin referanduma sunulmasıydı… Yerel seçimlere bir ay gibi bir süre kaldı ve biz bu süreyi kaçırmak istemiyoruz. Arkadaşlarımızın da neler düşünmek istediğini öğrenmek istiyoruz , ama bu düşündüklerini veya arkadaşlarını ikna etme süreçlerinin ne kadar olduğunu da söylemiyorlar.

Diyorlar ki; ‘bazı arkadaşlarımızın bazı endişeleri, tereddütleri vardır, onları ikna etmemiz gerekiyor’ ama ne kadar zamanda bu ikna süreci halledilecek, başarılacak, bu konuda net bir görüş yoktur.

Bu kadar çabadan sonra ortaya çıkan bu şekli, evet bizim de parti olarak eksik bulduğumuz yönleri vardır ama konsensüs eğer bu noktadaysa bunun halkımızın referandumuna sunulması gerektiğine inanıyorum, halkımızın bu kararı vermesi gerektiğine inanıyorum.

Eğer biz bunu başarırsak, Kıbrıslı Türklerin birlikte bir şeyler başarabileceği sonucunun da bu toplumun dinamizmini artıracağı gerçeğinden hiç kimsenin bunu görmezden gelmemesi gerektiğine inanıyorum.

Ama eğer biz bunu başaramazsak bizimle ilgili, insanları, “kendi kendilerini yönetecek Anayasayı bile değiştirmekten, bunu bile başaramayacak toplum” görüntüsü oluşturacağından endişe ediyorum. Ben bu nedenle konuyla ilgili endişesi, tereddüttü olan arkadaşları çok süratli bir şekilde bu endişelerini veya ikna etmeleri gereken arkadaşlarını ikna ederek bu sorunu aşmamız gerektiğini düşünüyorum.

Ben bu arkadaşlarımızla görüşeceğim. TDP Genel Başkanı ve ortağım DP Ulusal Güçler Başkanıyla görüşeceğim, ama bu sorunu muhakkak aşmamız gerektiğine inanıyorum, aksi halde bu kadar çaba bu kadar emek ve yaratılan bu sonuç heba edilecek ve bir kez daha ne zaman böyle bir fırsat ele geçer ben bundan endişe ediyorum.”

“UBP ‘RET’ VERECEĞİNİ SÖYLEDİ”
 
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir soru üzerine Ana Muhalefet UBP ile geçtiğimiz pazartesi günü görüşmek istediğini ancak Genel Başkan olmamasından dolayı başka bir arkadaş ile görüştüğünü belirterek, aldığı bilgiye göre, UBP’nin pazartesi Parti Meclisi toplantısı yapacağını ve konuyu değerlendireceğini öğrendiğini, kendisinin de, bu olumlu sonucun onlar açısından da eğer ‘evet’ derlerse  pozitif bir sonuç yaratacağını ifade ettiğini, onların da değerlendireceklerini söylediklerini kaydetti.

Dün Meclis oturumundan önce de UBP’yi aradığını ve konu ile ilgili düşüncelerini sorduğunu, UBP’nin parti meclisinde bunu değerlendirdikleri ve çoğunluk sağlanırsa Meclis’te oturuma katılacaklarını, ancak “ret” oyu vereceklerini ifade ettiklerini söyleyen Yorgancıoğlu, “Ben onları zorlamak niyetinde değilim, ama gerçekten temel insan hak ve özgürlüklerini, çocuk haklarını ve buna benzer yeni gelişimleri içeren bu Anayasaya onların da ‘evet’ demesinin UBP açısından da yararlı olacağını düşünüyorum, ama taktir kendilerinindir, ayrı siyasi bir partidirler ve ayrı karar organları vardır, verecekleri karara da saygım vardır” dedi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.