1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. “KIBRIS TÜRK HALKI’NIN SİYASET KURUMU ÜZERİNE DENEME”
“KIBRIS TÜRK HALKI’NIN SİYASET KURUMU ÜZERİNE DENEME”

“KIBRIS TÜRK HALKI’NIN SİYASET KURUMU ÜZERİNE DENEME”

“KIBRIS TÜRK HALKI’NIN SİYASET KURUMU ÜZERİNE DENEME”

A+A-

Araştırmacı yazar İsmail Bozkurt’un, yakın tarihteki toplum içi siyasal yapılanmayı ele alan yeni kitabı “Kıbrıs Türk Halkı’nın Siyaset Kurumu Üzerine Deneme” yayımlandı.

Yazı türü olarak “deneme” formatında hazırlanan kitapta, “bilimsel” bir dil yerine doğal, akıcı, konuşur gibi bir anlatım tercih edildi ve toplumsal yakın tarihte siyaset kurumunun oluşumu, Osmanlı döneminden başlayarak ele alındı.

Yazar kitabında, özellikle kendisinin de yer aldığı ve 70’li yıllardan itibaren gelişen iç siyasetteki olguları mercek altına aldı ve eleştirel bir dille “ayağa düştüğünü” savunduğu siyaset kurumunu kendi görüşleri çerçevesinde yorumlayarak öneriler sundu.

Tarihsel bilgiler ve araştırma bulguları ile de desteklenen altı bölümlük kitapta; sömürge yönetimi uygulamalarına ilişkin analizler, Kıbrıslı Türklerde ilk siyasal yapılanma örnekleri, ilk devletleşme girişimleri, kurulan Kıbrıs Türk yönetimleri ve  “BEY” dönemi ele alınmakta ve siyaset kurumunun yapısal sorunlarına geniş olarak yer verilmekte.

Kitapta; seçim sisteminde, anayasada, demokraside, kamu yönetiminde, sivilleşmede, parlamento yapısında, vekil transeferlerinde, sayıştayın yapısında, bürokraside, müşavirlik uygulamasında, yerel yönetimlerde, parti sisteminde, dördüncü güçte, sivil toplumda, kültürel yaşamda ve daha birçok konuda yazarın şahsi görüşleri, eleştirileri ve önerileri yer alıyor.

Yazar kitabında ayrıca, sorunların kaynakları üzerine de bazı tezler ileri sürüyor.

“Kıbrıs Türk Halkı’nın Siyaset Kurumu Üzerine Deneme” İsmail Bozkurt’un bundan önce yayımlanmış gezi notları, roman ve deneme kitaplarından sonra 9. eseri.  Bozkurt, ayrıca 30’a yakın kitabı yayıma hazırladı.

İsmail Bozkurt, 1970’den başlayarak 4 dönem milletvekilliği, Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı, iki Kurucu Meclis üyeliği, Turizm ve Kültür Bakanlığı gibi siyasi görevlerde bulundu.

Bozkurt’un yeni kitabının tanıtımı için  31 Ocak Cumartesi günü saat 15.00’te AKM’de bir etkinlik düzenlenecek. Etkinlikte Ahmet Tolgay, Çetin Veziroğlu, Gürdal Hüdaoğlu ve Salih Egemen konuşmacı olarak yer alacak, toplantının moderatörlüğünü Hasan Kahvecioğlu yapacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.