1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS TÜRK İZCİ HAREKETİ 90 YAŞINDA...
KIBRIS TÜRK İZCİ HAREKETİ 90 YAŞINDA...

KIBRIS TÜRK İZCİ HAREKETİ 90 YAŞINDA...

Kıbrıs Türk İzci Gönüllüleri Derneği Asbaşkanı Çağan Baysan, ülkedeki izcilik yapılanmasının çağdışı kaldığını ifade ederek, çağa uygun yapılanma ve bu alanda uluslararası temsiliyetin önünü açacak yasal düzenlemeye ihtiyat olduğunu bildirdi.

A+A-

İZCİ GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ ASBAŞKANI BAYSAN: “ÜLKEDEKİ İZCİLİK YAPILANMASI ÇAĞDIŞI KALDI... YASAL DÜZENLEME GEREKLİ”

Kıbrıs Türk İzci Gönüllüleri Derneği Asbaşkanı Çağan Baysan, ülkedeki izcilik yapılanmasının çağdışı kaldığını ifade ederek, çağa uygun yapılanma ve bu alanda uluslararası temsiliyetin önünü açacak yasal düzenlemeye ihtiyat olduğunu bildirdi.

Kıbrıslı Türkler arasında 90 yıllık geçmişi olan ancak yasası bulunmayan izci hareketinin, Avrupa’daki izci örgütlenmesi örnek alınarak yasal statüye kavuşturulması gerektiğine işaret eden Baysan, İzci Gönüllüleri Derneği tarafından hazırlanan Kıbrıs Türk İzci Örgütü Yasa Tasarısı’nın ivedilikle yasalaştırılmasını istedi. Baysan, Derneğin bu amaçla uğraş verdiğini kaydetti.

“KKTC’DE SİYASİ İZCİLİK YAPILIYOR...”

Ülkede izcilik yapılanmasının çağdışı kaldığını; izcilik faaliyetlerinin “okul içi” ve “okul dışı” diye ikiye ayrıldığını; tüzüklerin de bu şekilde olduğu ancak bu konuda yasa bulunmadığını anlatan Baysan, okul içi izciliğin İlköğretim Dairesi İzci Birimi; okul dışı izciliğin ise Gençlik Dairesi’nin sorumluluğunda olduğunu anımsattı.

Baysan, dahil olmak istenilen Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’de böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını ifade ederek,  “Şu anda KKTC’de siyasi izcilik yapılıyor” dedi. Çağan Baysan konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu makamların başında siyasetten gelen büyüklerimiz olduğu için, izcilik faaliyetleri, onların ilgi ve bilgileri ışığında dönem dönem aktif, dönem dönem pasif olmuştur. Halbuki izcilik faaliyeti dünyadaki en organize çocuk ve gençlik hareketi olmasına rağmen, küçücük ülkemizde organize olamamış bir durumdadır.”

Baysan, kendisinin, bu yapının içerisinde yetişmiş bir izci lideri olduğunu; tanık olduğu birtakım olumsuz olaylar sonucu, kendi deyimiyle “üniformasını çıkararak” sivil toplum örgütü oluşumuyla Kıbrıs Türk izciliğine hizmet etmeye karar verdiğini ve geçen yıl bir grup arkadaşıyla kurdukları İzci Gönüllüleri Derneği’ni, hem Türkçe adıyla, hem de İngilizce “Cyprus Turkish Scout Association” şeklinde tescil ettirdiklerini anlattı.

Cumhuriyet Meclisi’ne giden ancak zamanında yasalaşmaması nedeniyle kadük olan Kıbrıs Türk İzci Örgütü Yasa Tasarısı’nın yeniden gündeme alınıp tartışılması ve eksiklikleri giderilerek yasalaşmasının, 90 yıllık geleneğin gelecek kuşaklara aktarılarak kalıcılaştırılması açısından önemli olduğuna işaret eden Baysan, KKTC’de izcilik müessesesinin kurulması; uluslararası organizasyonlara katılmak ve ev sahipliği yapmak istediklerini kaydetti.

Kıbrıs Türk izciliğinin 90. Yılı dolayısıyla devlet büyüklerine başlattıkları ziyaretlerde bunlara dikkat çektiklerini söyleyen Baysan, şu ana kadar ziyaret edilen Dışişleri Bakanlığı ile Gençlik Dairesi Müdürlüğü’nden “destek sözü aldıklarını” ifade etti.

Baysan, “Şu anda Gençlik Dairesi izciliği, İlköğretim Dairesi İzci Birimi izciliğinden daha önde ve daha organize bir yapı oluşturuyor. Bu da, Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu ve İzci Birimi Sorumlusu Savaş Dereboylular’ın özel ilgisinden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

İzci Gönüllüleri Derneği’nin savunduğu örnek yapının, Avrupa’daki izci örgütlenmesi şeklinde olduğunu ve bunu tesis etmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Baysan, dernek faaliyetlerinin 2014 yılında daha aktif şekilde sürdürüleceğini kaydetti.

“TEK ÇATI ALTINDA VE BİRLİKTE İZCİLİK”

Baysan, “bölünmüş” dediği izcilik camiasının birlikte hareket etmesi halinde başarıya ulaşılabileceğine inanç belirterek “tek çatı altında ve birlikte izcilik” sloganı ve felsefesiyle düzenleyecekleri etkinliklerle, bu hedefe rehber olmayı amaçladıklarını anlattı.

Kuzey Kıbrıs’ta 1922-23 yıllarına uzanan ancak pek bilinmeyen izcilik hareketinin tarihçesinin, Derneğin çalışmalarıyla hayatta kalan izci liderlerine de onaylattırılarak ortaya çıkarıldığını anlatan Baysan, geçmişte izcilik hareketine dahil olmuş kişileri bilgilerini paylaşmaya çağırırken, izcilikle ilgili doküman, üniforma ve aksesuarlarını bağışlamak istemeleri halinde Derneğin bunlara talip olduğunu ifade etti. Baysan, Derneğe “facebook”taki sayfalarından veya telefonla ulaşılabileceğini belirtti.

DÜNYADA 106, ÜLKEDE 90 YILLIK GEÇMİŞ...

Dünya’da, bir asırdan fazla, Kıbrıs’ta ise 90 yıllık geçmişi olan izcilik hareketinin tarihçesiyle ilgili bilgi veren Baysan, İngiltere’de 1907’de Lord Baden Powel’ın bir grup erkek çocukla Brown Sea adasında kamp yapmasının izciliğin dünya tarihindeki başlangıcı kabul edildiğini söyledi.

Baysan, izciliğin kısa sürede yayılmasının nedeninin, savunduğu ilke, felsefe ve kültürü olduğu; bir boş zaman faaliyeti olan izciliğin diğer boş zaman faaliyetlerinden farkının üniformalı oluşu, disiplin ihtiva etmesi ve çadır kampı yapılarak sürdürülebilmesi olduğunu anlatarak, Powel’ın “İzci kamp yaptıkça yaşar” sözünü hatırlattı.

Çağan Baysan, izciliğin Kıbrıslı Türkler arasında ilk örgütlenmesinin, 1922-23 ders yılında Türkiye’den öğretmen olarak gelen Şevket Süreyya’nın gayretleriyle gerçekleştirildiğini; görev süresi dolup ülkesine döndükten sonra ondan bayrağı, eski tarım bakanlarından Fazıl Plümer’in devraldığını anlattı. Daha sonra izci liderliğini Hilmi Damdelen’in üstlendiğini dile getiren Baysan, “1974’e kadar Kıbrıslı Türkler arasında izcilik hareketinin yaygınlaştığının” gözlemlendiğini belirtti.

JAMBOREE İZCİ OLİMPİYATINDA 1963’TE KIBRIS TÜRK İZCİLERİN BAŞARISI...

Sömürge dönemi ve 1974’e kadarki sürede, uluslararası etkinliklere de katılan Kıbrıs İzci Teşkilatı (Cyprus Scout Association) altında Kıbrıslı Türkler’in ayrı birim oluşturduğunu ifade eden Baysan, 1963’te Atina’da yapılan “Jamboree” adındaki izci olimpiyatına Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum İzcilerin birlikte katıldıkları; bu etkinlikte yapılan yarışmalarda Kıbrıslı Türklerin derece elde ederek Türk bayrağını taşıma onuru yaşadıklarını söyledi.

Dört yılda bir düzenlenen ve en son 2011’de İsveç Kralı Gustave’ın himayesinde yapılan izci olimpiyatına katılım sayısının 39 bini bulduğu; bunun rekor olarak değerlendirildiğini ifade eden Baysan, 1974’ten sonra Kıbrıslı Türkler arasında bu tür bir etkinliğe katılımın olmadığını kaydetti.

Baysan, bir sonraki Jamboree faaliyetinin 2015’te Japonya’nın Tokyo şehrinde düzenleneceğine işaret ederek, “İlgili izcilik yasamızı gerçekleştirip örgütlerimizi organize edebilirsek katılıp ülkemizi temsil etmek isteriz” dedi.

Kıbrıs Türk Kız İzci Örgütü’nün 1968 yılında kurulduğu için uluslararası tanınmışlığa sahip olduğu ancak aynı şeyin Erkek İzci Örgütü için söylenemeyeceğini belirten Baysan, 1974 öncesi en son birlikteliğin Cyprus Scout Association’a bağlı Kıbrıs Türk Erkek İzci Grubu şeklinde olduğunu anımsattı.

Baysan, izci hareketine emeği geçen izci liderlerini şükran ve minnetle, hayatta olmayanları da rahmetle andı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.