1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS YASALARINA AYKIRI...
KIBRIS YASALARINA AYKIRI...

KIBRIS YASALARINA AYKIRI...

Kıbrıs yasalarına aykırı bulundu...

A+A-

Yüksek İdare Mahkemesi’nin, Doğu Akdeniz İlkokulu, Kreşi ve Doğu Akdeniz Koleji’nin, Doğa Koleji’ne verilmesi sürecinde, devam eden sözleşmesi Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından tek taraflı feshedilen bir öğretmenin açtığı davada, fesih kararının, yasalara aykırı olduğu kararını verdiği bildirildi.

Bir öğretmenin DAÜ’ye karşı açtığı davayı kazandığını bildiren Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), kararın tüm işverenlerce dikkate alınmasını istedi.

DAÜ-SEN tarafından yapılan açıklamada, mahkeme kararında davacının sözleşmesi feshedilirken, ilgili tüzüklerin öngördüğü herhangi bir yönetmeliğe dayalı olarak, herhangi bir performans değerlendirmesi yapılmadığının ve davacıya, sözleşmesinde belirtilen yükümlülüklerine aykırı hareket ettiğine dair herhangi bir uyarıda bulunulmadığının yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin, DAÜ’nün işe son verme nedenlerini, işine son verilecek kişilerin sayı ve kategorilerini ve uygulama süresi ile ilgili bilgileri davacının üyesi olduğu DAÜ-SEN’e bildirmediğini belirttiğine de yer verildi.

“TÜM İŞVERENLER DİKKATE ALMALI”

DAÜ-SEN’den yapılan açıklamada, kararın yalnızca DAÜ tarafından değil Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan tüm işverenler tarafından dikkate alınması gerektiği kaydedilerek, “Artık bu ülkede ‘Mali zorluklar içindeyiz; performansları iyi değil; kalite düşüyor; ne yapalım başka çaremiz yok’ gibi basma kalıp sebeplere dayanan, sübjektif değerlendirmeler sonucu çalışanların işine son verilmesi uygulamalarına dur demenin zamanı çoktan gelmiştir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Eğer iş sözleşmesini feshedecekseniz yasalar ve ILO sözleşmeleri bu işlemi nasıl gerçekleştireceğinizi açık seçik ortaya koyuyor. Bu önemli noktaya vurguyu da sendikalar değil Yüksek İdare Mahkemesi yapıyor.  DAÜ özelinde ise hem 2008 yılında imzalanmış toplu iş sözleşmesinin hem de ‘Akademik Personelin Kadro ve Çalışma Tüzüğü’nün’ öngördüğü üzere adil, uygulanabilir, nesnel ve çalışanları geliştirmeye yönelik performans ölçme ve değerlendirme sisteminin ilgili paydaş grupların görüş ve katkılarıyla bir an önce kurulması gerekliliğinin altını bir kez daha çizmek isteriz.”

DAÜ-SEN tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle devam etti:

“Doğu Akdeniz Üniversitesi, yaşanan süreçte akademik yetersizlik, öğrenci sayısındaki düşüş ve kalitenin yükseltilmesi hususlarına dayanarak DAİ ve DAK’taki öğretmenlerin sözleşmesini feshetmiştir. Ancak, mahkeme DAÜ Yönetiminin öğretmenlerin akademik yetersizliğini kanıtlayamadıkları yönünde bulgu yapmıştır. Aynı zamanda öğrenci sayısının düşüşü veya kalitenin yükseltilmesi gerekçeleri de doğrudan öğretmenlerden kaynaklanabilecek sebepler olmadığı için gösterilen sebeplerin sözleşmenin feshini haklı kılamayacağı yönünde karar vermiştir.”

Açıklamada, mahkemenin, öğrenci sayısının azalması halinde, çalışanların işten durdurulması ile ilgili uygulanacak yöntemin, hakkaniyete uygun, objektif kriterlerle yarar unsuru gözetilerek belirlenmesi gerektiğini vurguladığı kaydedildi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.