1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS’A TÜRK MÜDAHALESİNE FAŞİST DARBE YOL AÇTI”
“KIBRIS’A TÜRK MÜDAHALESİNE FAŞİST DARBE YOL AÇTI”

“KIBRIS’A TÜRK MÜDAHALESİNE FAŞİST DARBE YOL AÇTI”

SYRIZA Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Panos Trigazis, Kıbrıs müzakereleri ile ilgili “İki bölgeli, iki toplumlu federal Kıbrıs istiyoruz” dedi;

A+A-

Sputnik’e konuşan SYRIZA Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Panos Trigazis, Kıbrıs müzakereleri ile ilgili “İki bölgeli, iki toplumlu federal Kıbrıs istiyoruz” diyerek “Elbette Kıbrıs’taki faşist darbe, Kıbrıs’a müdahaleye yol açtı. Şunu söylemek istiyorum, bizim de günahlarımız var. Gerçi aslında cuntanın günahı ama Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesine yol açtı” yorumunda bulundu.

Sputnik’te yer alan haberin Kıbrıs ile ilgili bölümü şöyle:

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias Türkiye’yi ziyaret ederek, temaslarda bulundu. SYRIZA, Türkiye ile ilişkileri ve Kıbrıs çözümünü nasıl görüyor?

Türkiye ile ilişkilerimizle ilgili görüşümüz, Yunanistan Komünist Partisi (YKP) dahil sol partilerin her zaman sahip olduğu görüşle aynı. 1980-1990 yıllarında YKP’de barıştan sorumluydum. YKP, Türkiye ile diyalogun kurulmasından yanaydı. Solcuların Türkiye ile diyalog politikasını sürdürüyoruz, zira tüm sorunlar sadece diyalog yoluyla çözüme kavuşturulabilir. Tüm uluslararası sorunların ve anlaşmazlıkların çözümü kesinlikle sadece diyalog ve barışçıl araçlar sayesinde çözümlenir. Gerginlikten kim kazanır? Sadece silah tüccarları ve silah sevkiyatı yapan şirketler.

Kamu borcumuzun bu denli büyük olmasının başlıca nedenlerden biri de Türkiye ile ilişkilerdeki gerginlik yüzünden uzun yıllar boyunca silah almamızdı. Türkiye ile iyi ilişkiler, Yunan emekçilerin, Yunan halkının çıkarına ve biz bu yönde çalışıyoruz. Uluslararası hukuk, iyi ilişkileri korumakta. Türkiye’nin Yunanistan’a karşı casus belli tutumunu sürdürmesini kabul etmiyoruz. Savaş tehditlerini, sınırlarımızın tartışılmasını, egemen haklarımızın tartışılmasını kabul etmiyoruz. Uluslararası hukukun uygulanmasını istiyoruz. Örneğin, Türkiye’nin uluslararası deniz hukukuna saygı duymasını istiyoruz. Türkiye, deniz hukuk anlaşmasını imzalamayan nadir ülkelerden biri.

İKİ BÖLGELİ, İKİ TOPLUMLU FEDERAL KIBRIS İSTİYORUZ

Kıbrıs sorununa gelince, bunun Yunan-Türk anlaşmazlığı olmadığını unutmayalım. Kıbrıs, bağımsız bir ülke, BM ve AB üyesi. Çok şükür, NATO üyesi değil ve umarım hata yapıp NATO’ya katılmayacak.

Yunanistan, Kıbrıs çözümünde aktif rol oynuyor. Diyalogun olması için yardımcı olmamız gerekiyor. Kıbrıslı Türklerin yeni lideri Mustafa Akıncı’nın eylemleri, iki toplumun müzakereler yapıp işgalci güçlerin olmadığı ve güçlü merkez hükümete sahip bağımsız Kıbrıs için yeni çözüm projesi üretebileceği konusunda cesaret veriyor. Birlikçi Kıbrıs istemiyoruz. İki bölgeli, iki toplumlu federal Kıbrıs istiyoruz. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın dediği gibi, bağımsız bir ülke olarak Kıbrıs’ta ne Türkiye, ne Yunanistan ne de İngiltere’nin silahlı kuvvetlerinin olmamasını istiyoruz.

Elbette Kıbrıs’taki faşist darbe, Kıbrıs’a müdahaleye yol açtı. Şunu söylemek istiyorum, bizim de günahlarımız var. Gerçi aslında cuntanın günahı ama Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesine yol açtı.

Yapabildiğimiz en iyi şey, Kıbrıs’ın bağımsızlığına saygı duymaktır ve iki toplumun müzakereleri başlatması ve geleceklerini belirlemesi çok iyi. Kıbrıs’ın tüm sakinleri geleceklerini şekillendiriyor ve bunlar sadece Kıbrıslı Rumlar veya Kıbrıslı Türkler değil, adada yaşayan Ermeniler ve Marunîlerdir. Hepsi, ortak evlerinin nasıl olacağına karar veriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.