1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS’A ZEYTİN DALI
KIBRIS’A ZEYTİN DALI

KIBRIS’A ZEYTİN DALI

Kıbrıs’ta kalıcı barış için kritik ziyaret iki hafta içinde gerçekleşecek.

A+A-

Kıbrıs’ta kalıcı barış için kritik ziyaret iki hafta içinde gerçekleşecek. Rum Kesimi’nin özel temsilcisi Mavroyannis, Türkiye’yi ziyaret eden ilk siyasi olacak. Ankara ise Lefkoşa’ya 3 önemli mesaj verecek:

1-Çözüm size de refah getirir. 

2-Bölünmüşlük 2014’te bitmelidir.

3-Sorun çözülmezse Türk tarafı kendi yolunda yürür.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in özel temsilcisi Andreas Mavroyannis’in Ada’daki iki toplumun geleceğinin belirlenmesi açısından kritik önem taşıyan Ankara ziyareti için geri sayım başladı. Rum kesiminden Türkiye’ye ‘ilk siyasi ziyaret’ özelliği taşıyan görüşmenin, iki hafta içinde gerçekleşmesi öngörülüyor. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun özel temsilcisi Osman Ertuğ da Mavroyannis’in Ankara ziyaretiyle eşzamanlı olarak Atina’ya gidecek.

‘MÜSTEŞAR’ DÜZEYİNDE AĞIRLAMA

Mavroyannis’in Atina üzerinden gerçekleştireceği Ankara ziyaretinde, özel bir protokol uygulanmayacak ve ‘müsteşar’ düzeyinde ağırlama yapılacak. Eroğlu’nun özel temsilcisi Osman Ertuğ’un da Atina’ya Ankara üzerinden gideceği belirtildi. Mavroyannis, Ankara’da bulunduğu sürede Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşecek ve Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne vereceği mesajlar Sinirlioğlu aracılığıyla aktarılacak.

 

ANKARA'DAN RUMLARA ÜÇ KRİTİK MESAJ GİDECEK

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Mavroyannis’e verilecek mesajlar üç başlıkta toplanacak. Bu mesajlardan ilk ikisi, çözümün sağlanmasına ilişkin yol haritası özelliği taşıyacak, üçüncü mesaj ise çözümsüzlük halinde oluşacak senaryo konusunda olacak:

ÇÖZÜM REFAH GETİRİR

Avrupa’yı etkisi altına alan ekonomik kriz, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde çok daha ağır hissedildi. Ada’daki bölünmüşlüğün sona ermesi, Kıbrıs’ı bir refah adasına dönüştürebilir. Kısa vade içinde Türkiye’den gelecek su, turizm bakımından Ada’yı çok daha önemli bir konuma getirecek. Çıkarılacak doğalgazın, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması da Kıbrıs’ın kalkınmasına ciddi katkı sağlar. Çözüm için önemli bir fırsat kapıyı çalmış durumda. Uzlaşılmış konular üzerinden hareketle, çözüm planını uluslararası topluma ihtiyaç duyulmadan her iki taraf da hemen hazırlamalı.

MART AYINDA REFERANDUM

Hem Türkiye olarak bizim hem de uluslararası toplumun beklentisi, Ada’daki bölünmüşlüğün 2014 yılında sona ermesidir. Tarafların hazırlayacağı çözüm planı ocak ayına kadar tamamlanıp, ardından da BM ve garantör ülkelerin de katılacağı çözüm konferansına gidilmelidir. Konferansta son noktaları konulacak olan çözüm planı en geç mart ayında her iki toplum tarafından da referanduma sunulmalıdır.

KENDİ YOLUMUZU BULURUZ

Sorun makul süre içerisinde çözülemezse, Türkiye’nin ve KKTC’nin attığı adımlar karşılık bulmazsa, Kıbrıs Türk Toplumu kendi yolunda yürümeyi seçebilir.

 

NOEL'E KADAR ÇÖZÜME HAZIRIM
 

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakere ve referandumun marta kadar tamamlanmasını isteyen Türk yetkililere seslendi. Anastasiadis, “Türkiye’nin gerekli adımları atması halinde Kıbrıs sorununu Noel’e kadar çözmeye hazır olduğunu” söyledi.

MÜZAKERE GÜCÜ ZAYIFLIYOR

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Alithia, Anastasiadis’in konuşmasını “Anastasiadis, Ankara’ya Meydan Okuyor. Türkiye Adım Atarsa Noel’e Kadar Çözüm. Kıbrıs Rum Mallarının Haraç Mezat Satılması Müzakerecilik Gücümüzü Zayıflatıyor” başlığıyla manşete çekti. Anastasiadis, “İşgal bölgelerindeki Kıbrıs Rum mallarının haraç mezat satılmasıyla, geri dönüş ve özellikle toprak düzenlemeleri konusunda müzakerecilik gücümüz zayıflatılıyor” vurgusu da yaptı.

Akşam
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.