1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'DA ORTAK GSM KONUSU
KIBRIS'DA ORTAK GSM KONUSU

KIBRIS'DA ORTAK GSM KONUSU

KKTC ve Güney Kıbrıs’ta mobil iletişim (GSM) hizmeti veren şirketlerin, adanın her iki tarafında da GSM hizmeti alınabilmesine ilişkin

A+A-

Kıbrıs Rum Ticaret Odası (KEVE) üyelerinden Manthos Mavromatis, KKTC ve Güney Kıbrıs’ta mobil iletişim (GSM) hizmeti veren şirketlerin, adanın her iki tarafında da GSM hizmeti alınabilmesine ilişkin görüşmeler yürüttüklerini, ancak bu temasların Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde gündeme gelen Güven Yaratıcı Önlemler’den (GYÖ) biri olmadığını belirtti.

Haravgi ve diğer gazeteler, Mavromatis’in dün konuya ilişkin açıklamada bulunduğunu ve KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki mobil iletişim ağının birbirine bağlanması konusundaki çalışmaların geçtiğimiz sonbahardan beridir sürdürüldüğünü söylediğini yazdılar.

Habere göre Mavromatis açıklamasında, GSM hizmetlerinin birbiriyle bağlanmasına ilişkin girişimin daha önce de denendiğini, ancak o zaman bazı hukuki ve siyasi engellerle karşılaştığını belirterek, şimdiki görüşmelerin ise üç Güney Kıbrıs ve iki “Türkiye GSM şirketi (Turkcell ve Vodafone’la işbirliği yapan Telsim)” arasında sürdürüldüğünü kaydetti.

Bu girişimin, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde gündeme gelen bir GYÖ olmadığını, sivil kuruluşların temsilcilerinin Malta’da gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında gündeme gelen diğer pratik güven yaratıcı önlemlerden sadece biri olduğunu vurgulayan Mavromatis, özel şirketler söz konusu olduğu için KKTC makamlarının tanınmasının söz konusu olmadığını savundu.

Mavromatis, insanların Güney Kıbrıs’a KKTC’ye ya da KKTC’den Güney Kıbrıs’a seyahat ettikleri zaman cep telefonlarını kullanmalarına imkan verilmesi yönündeki bu çabanın önünde bazı teknik ve ticari engeller olduğunu ve bunların aşılması için çaba gösterildiğini belirtirken, her halükarda insanların cep telefonlarını kullanmalarının isteğe bağlı ve ancak telefonun açık olduğu durumda fonksiyonel olacağını vurguladı.

Gazete, gerek Mavromatis gerekse bir Rum Telekomünikasyon Dairesi (CYTA) yetkilisinin, anlaşmaya varılması durumunda, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki GSM hizmetlerinin bağlanabilmesi için Güney Kıbrıs’ta ya da KKTC’de “ağın genişletilmesi ya da başka herhangi bir altyapı çalışmasına gerek olmadığını, sadece diğer yurtdışı seyahatlerinde olduğu gibi, dolaşım ücretinin belirlenmesi gerektiğini” açıkladıklarını belirtti.

Gazete, cep telefonu kullanımında uygulanacak ücretin Güney Kıbrıs’taki ücretlerden fazla farkı bulunmaması için çaba sarf edildiğini ifade etti.

Habere göre Mavromatis ayrıca, “GSM hizmetlerinin, ticaret odalarının onaylaması gereken bir ürün olmadığı için Yeşil Hat Tüzüğü dahilinde olmadığını” da kaydetti.

TİCARET ODALARI ARA BÖLGEDE BULUŞUYOR

Gazete bu arada, Yunanistan, Türkiye, KKTC ve Güney Kıbrıs’tan dört ticaret odasının önümüzdeki Pazartesi günü, ara bölgede, neredeyse liderlerin görüşmesiyle paralel denebilecek bir görüşme gerçekleştireceklerini yazdı.

Mavromatis bu buluşma sonrasında, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk ticaret odalarının Türkiye ve Yunanistan’a çapraz ziyaretlerde bulunacaklarının açıklanması ihtimali olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberde ayrıca, GSM hizmetlerinin bağlanması girişiminin Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi’nin tepkisiyle karşılaştığı da ifade edildi.

Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini; “Cep Telefonlarıyla İletişim Görüşmeleri Şirketler Arasında” başlığı altında verirken, Mavromatis’in gazeteye yaptığı açıklamaları yansıttı.

Habere göre Mavromatis açıklamasında, Güney Kıbrıs ve KKTC’deki şirketlerin 2-3 aydır diyalog halinde bulunduklarını ve konunun ilerlemesi için daha pek çok unsurun halledilmesi gerektiğini belirtti.

Gazete, Rum hükümetinin konuya yeşil ışık yaktığını ancak KKTC makamlarının olaya dahil edilmemesi ve görüşmelerin sadece şirketler arasında sürdürülmesi şartını koştuğunu belirtirken, varılacak her türlü anlaşmanın şirketler arasında olacağını vurguladı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.