1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “KIBRIS'I ENERJİDE İŞ BİRLİĞİYLE İLERLEMESİ KONUSUNDA CESARETLENDİRMEK İSTEDİM”
“KIBRIS'I ENERJİDE İŞ BİRLİĞİYLE İLERLEMESİ KONUSUNDA CESARETLENDİRMEK İSTEDİM”

“KIBRIS'I ENERJİDE İŞ BİRLİĞİYLE İLERLEMESİ KONUSUNDA CESARETLENDİRMEK İSTEDİM”

“KIBRIS'I ENERJİDE İŞ BİRLİĞİYLE İLERLEMESİ KONUSUNDA CESARETLENDİRMEK İSTEDİM”

A+A-

ABD BAŞKAN YARDIMCISI BİDEN: “KIBRIS'I ENERJİ GELİŞTİRMEDE BÜTÜN KOMŞULARININ İŞ BİRLİĞİYLE İLERLEMESİ KONUSUNDA CESARETLENDİRMEK İSTEDİM”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya'nın enerjiyi, komşularına karşı bir dış politika aracı olarak kullanmasının temel ticari ve uluslararası yasaların ihlali olduğunu belirterek, "Rusya oyunculardan biri olabilir ve olmalı da. Ama oyunu kurallarına uygun oynamalı. Rusya'nın enerji politikası, oyunun kendisiyle oynamak olmamalı" dedi.

Biden, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile The Grand Tarabya Otel'de düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin kapanış oturumuna katıldı.

Burada konuşan Biden, Bazı Baltık ülkelerinin enerji alanında Rusya'ya bağımlı olmaktan çıkmakta olduğunu ifade ederek, enerji güvenliğindeki artışın bu ülkeler için daha büyük özgürlük anlamına geldiğini kaydetti.

Avrupa'da bu alanda kaydedilen ilerlemelerin olumlu olduğunu ancak yetmeyeceğini belirten Biden, "Bu nedenle geçenlerde Kıbrıs'a gittim. Son 50 yılda Kıbrıs'ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yönetici oldum. Çünkü Kıbrıs'ı enerji geliştirmede bütün komşularının iş birliğiyle ilerlemesi konusunda cesaretlendirmek istedim. Bütün Doğu Akdeniz'in hep birlikte gaz pazarları için bir merkez olmasından herkesin istifade edebileceği açık" diye konuştu.

Kritik altyapı projelerini belirlemek ve Avrupa ülkelerinin enerji hatlarıyla birbirilerine olan bağlantılarını güçlendirmek gerektiğini anlatan Biden,  "Geçen yıl AB en önemli enerji altyapı projelerini bulmaya yardım edecek bir mekanizma kurdu. Ancak bazı projelere öncelik vermek için zor kararların verilmesi gerekiyor. Destekleri Orta ve Doğu Avrupa'yı entegre etmeye odaklanmak gerekli" dedi.

Biden, yeni AB Komisyonu'nun enerji birliği konusuna odaklanacağı konusunda umutlu olduğunu da ifade etti.

Avrupa'daki ekonomik durumun altyapı projeleri konusunda kararları zorlaştırdığını belirten Biden, "Ama liderlik de böyle durumlarda ortaya çıkar. Liderlik, daha iyi ve daha güvenli bir Avrupa geleceği için vizyona sahip olmak ve tercihleri bugün yapmaktır" görüşünü dile getirdi.

"Liderlik, ülkelerin ortak politika ve yatırım stratejisinde birlikte çalışmalarını da gerektirir"  diyen Biden, herkesin sadece kendisi için çalışmasının herkesi zayıflatacağını ifade etti.

DOĞU AKDENİZ

"Asrın Projesi" diye adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi'nin başlangıcında çoğu kimsenin bunun hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğine inandığını anlatan Biden, ama ABD'nin liderliği, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın kararlılığıyla bu projenin gerçekleştiğini söyledi.

Biden, ABD'nin desteği ve Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'nın kararlılığıyla şimdi de ilk defa Hazar gazının Avrupa'ya getirileceğini belirterek, "Bu, Avrupa'da enerji güvenliğinde oyunu değiştirecek" dedi.

Doğu Akdeniz'de İsrail, Türkiye, Mısır, Yunanistan, "Kıbrıs" ve Lübnan'ın iş birliğinin de Avrupa'ya yeni enerji kaynaklar getirme potansiyeline sahip olduğunu belirten Biden, "Enerji işbirliği, istikrar, refah ve güvenlik için bir araç olarak işleyebilir ve işlemeli de" diye konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.