1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISİ HAKKINDA SON DURUM!
KIBRISİ HAKKINDA SON DURUM!

KIBRISİ HAKKINDA SON DURUM!

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'da aradı! ..Dünyaca tanınmış bir sima olan ve birçok ülkede müritleri bulunan Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi;

A+A-

Kıbrıs’ın dünyadaki en tanınan siması olarak bilinen ve birçok ülkede müritleri bulunan Şeyh Nazım Kıbrısi, akciğer yetmezliği teşhisi ile hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesinin bulunduğu açıklandı.

Dünyaca tanınmış bir sima olan ve birçok ülkede müritleri bulunan Nakşibendi Tarikatı Lideri 92 yaşındaki Şeyh Nazım Kıbrısi (Mehmet Nazım Adil), akciğer ve böbrek yetmezliği teşhisiyle Yakın Doğu Hastanesi’ne (YDÜ) kaldırıldı.

Mutasavvıf ve Nakşibendi Şeyhi olan Nazım Kıbrısi’nin, Lefke’deki dergahında bir haftadan beridir alerjik bir hastalık nedeniyle zor anlar yaşadığı ve dün ağırlaşması nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Yapılan açıklamalara göre, Kıbrısi’nin hayati tehlikesi bulunuyor.

İlk olarak Yeşilyurt’taki Cengiz Topel Hastanesi’ne kaldırılan Şeyh Nazım Kıbrısi’nin, burada kalbinin durduğu ve tekrardan çalıştırıldığı, daha sonra Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı, ardından da Yakın Doğu Hastanesi’ne sevk edildiği bildirildi.

 

Şeyh Nazım için dualar okundu

Öğle saatlerinde Kıbrısi’nin hastaneye götürüldüğünü duyan sevenleri ve çok sayıda müridi, hastaneye akın etti.

Hastanede müritleri, Kıbrısi’nin iyileşmesi için sürekli olarak dualar okudu.

Şeyh Nazım Kıbrısi’nin 2011 yılında şeyhliğini devrettiği oğlu Mehmet Ali Kıbrısi ile küçük oğlu Bahattin Kıbrısi sık sık doktorlardan, babalarının durumu hakkında bilgi aldı.
 
Erdoğan ile Müzezzinoğlu, aradı

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu başta olmak üzere Türkiye’den birçok yetkilinin Kıbrıs’ı arayarak, Şeyh Nazım hakkında bilgi aldığı öğrenildi.

Türkiye’den yetkililerin üzüntülerini bildirdiği ve acil şifalar dilediği bildirildi.

 

Türkiye’den doktorları geldi

Şeyh Nazım Kıbrısi’nin Türkiye’den gelen doktorları; Beyin Cerrahı Oktar Babuna ve Mert Sucu da Kıbrısi’nin sağlığı hakkında detaylı bilgi aldı.

KIBRIS’a açıklama yapan Oktar Babuna, , Türk Cemaat Lideri ve yazar Adnan Oktar’ın da Kıbrısi ile yakından ilgilendiğini ve Türkiye’den dört profesörün ülkemize geleceğini söyledi.

Babuna, 3 yıldır Kıbrısi ile yakından ilgilendiklerini, son dört- beş aydır kalp yetmezliği bulunduğunu ve akciğer yetmezliğinden dolayı hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Doktorlar bilgi verdi

YDÜ Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi olarak bilinen Mehmet Nazım Adil Hoca’nın öğle saatlerinde devletin ambulansı ile YDÜ Hastanesi’ne getirildiğini söyledi.

Erkmen, Şeyh Nazım’a akut solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği ön tanısı teşhisi konulduğunu ve yapılan tetkiklerde akut solunum yetmezliği, kronik zeminde akut böbrek yetmezliği ve septik ön tanıları ile gerekli tetkikleri yapıldığını kaydetti.

Erkmen, hastanın yoğun bakımda izlenmekte olduğunu ifade etti. Ardından Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Barış Ökçün, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Alerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, basına bilgi verdi.

Rasmussen: Durumuciddidir

Göğüs Hastalıkları ve Alerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, Şeyh Nazım Kıbrısi’nin hastaneye geldiği zaman kan basıncının çok düşük olduğunu söyledi.

Yapılan tetkikler sonucunda hastanın akciğerde bir enfeksiyon ve pıhtı oluşumuna rastlanıldığını ve aynı zamanda akut bir böbrek yetersizliği tespit edildiği ifade eden Rasmussen, “Kalpte bir büyüme mevcuttu. Hem sağda hem de kulakçıklarda. Fakat sol tarafın pompalaması ve fonksiyonları normaldir. Hastanın durumu ciddidir. Şu anda her şeyi yapma çalışıyoruz. Elimizden ne gelirse onu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Ökçün: Akciğerdeki sorunları oldukça ciddi

Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Barış Ökçün, Şeyh Nazım Kıbrısi’nin solunum yetersizliği nedeniyle öğle saatlerinde hastanenin acil servisine getirildiğini söyledi.

Yapılan ilk tetkiklerde hastada kalp yetersizliği ön tanısı olduğunu ve ilerleyen saatlerde bundan uzaklaşıldığını, esas problemin şu anda akciğerlerdeki solunum yetersizliği olduğunu belirtti.

Ardından hastanın ayrıca akut bir böbrek yetersizliği olduğunu da anlatan Ökçün, “Enfeksiyon parametreleri de yüksektir. Bir de akciğerde emboli vardır. Akciğerlerdeki sorunları oldukça ciddidir” dedi.

Şeyh Nazım Kıbrısi kimdir?

22 Nisan 1922’de Larnaka’da doğdu. Soyu, anne tarafından Mevlevî Tarîkatı kurucusu Mevlânâ Celâleddîn Rûmî'ye, baba tarafından Kâdirî Tarîkatı kurucusu Abdülkâdir Geylânî'ye dayanır. 1940’larda İstanbul’da Kimya Fakültesi’nde okudu. İstanbul’da bulunduğu dönem içerisinde Nakşibendi Şeyhi Süleyman Erzurumi’ye bağlandı. Bir müddet kendini yetiştirdikten sonra şeyhinin izni ve işareti ile Şam’a gidip Şeyh Abdullah Dağıstani’ye bağlandı ve onun mânevi terbiyesine girdi. Şeyh Abdullah Dağıstani’nin emri ile insanlara tasavvuf terbiyesini vermeye başladı. 1973’de şeyhinin vefatı ile onun yerine geçti. 2011’de oğlu Mehmet Adil Efendi’nin, kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini ilan etti.

1941’de Hacı Emine Hanım ile olan evliliğinden dört çocuğu bulunmaktadır. Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kıbrıs Rumcası olmak üzere dört dil bilmektedir.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.