1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS’IN ADALET SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ
KIBRIS’IN ADALET SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ

KIBRIS’IN ADALET SİSTEMİNİ ELEŞTİRDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıcı ve

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıcı ve Rum Başsavcı eski Yardımcısı Lukis Lukaidis, Güney Kıbrıs’taki adalet sistemini eleştirerek, buradaki hukukun çağdışı olduğu, davaların görülmesinde büyük gecikmeler yaşandığı ve yargıçların yetersiz olduğundan söz etti.

Fileleftheros gazetesi “7 Kanser Hastası Adalet Beklerken Öldü... Kıbrıs’ta Donan Tüm Sisteme Lukis Lukaidis’ten Eleştiriler” başlıklarıyla verdiği haberinde Lukaidis’in Güney Kıbrıs’taki adalet sistemini değerlendirdiği röportajını aktardı.

Habere göre son 55 yıldır adalete hizmet ettiğini ve Güney Kıbrıs’taki tüm işleyişi değerlendirebileceğini belirten Lukaidis, bir zamanlar Güney Kıbrıs’taki adalet sistemini eleştirdiğini ve kendisine “adalete hakaret ediyorsun” dediklerini söyleyerek, bugün de aynı görüşü paylaştığını ifade etti.

Lukiadis, Güney Kıbrıs hukukunun birçok alanda çağdışı olduğunu ve hukuk sistemlerinin uygulanmaz bir hal aldığını söyledi.

Yargı sistemiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta Güney Kıbrıs mahkemelerinde ciddi sorunlar olduğuna dikkat çeken Lukaidis, kaza mahkemelerinde önceden belirlenen duruşmanın günü geldiğinde genellikle devam eden bir dava olduğu için görülemeyeceğinin söylendiğini anlattı.

Bunun neticesinde tanıklar ve avukatların zaman kaybettiğine, duruşma hazırlığının boşa harcandığına ve davanın özünün zarar gördüğüne işaret eden Lukaidis, davanın görülmeyeceğine dair avukatları zamanında bilgilendiren bir sistemin dahi olmadığını belirtti.

Lukaidis, kendisinin 7 kanser hastasıyla ilgili bir davasının olduğunu ve ertelemeler nedeniyle tüm hastaların öldüğünü söyledi.

Bunun sebebinin ne olduğu sorusuna organizasyon eksikliği, yeterince yargıç olmaması ve bazı avukatlar gibi yargıçların seviyesinin yeterli olmaması yanıtını veren Lukaidis, özellikle Yüksek Mahkeme’deki gecikmeler sorununun çıkmaza girdiğine dikkat çekti.

Bazı yargıçların seviyesinin yetersiz olmasıyla neyi ima ettiğinin sorulması üzerine Lukaidis, Güney Kıbrıs’tan farklı adalet sistemi ve dillerde okuyan yargıçların sorunlarla karşılaşmasının doğal olduğunu belirterek, mahkemede olması gerektiği kadar iyi olmayan yargıçların bulunduğunu savundu.

Mahkemelere personel atanmasında, adayların yetenek, basiret ve kişiliğinin sıkı bir değerlendirmeden geçirilmediğini ifade eden Lukaidis, ayrıca aday yargıçların özel bir eğitime tabi tutulması gerektiği üzerinde durdu.

Lukaidis, yargıçların sadece kıdem kriteriyle terfi etmesinin dezavantaj olduğuna da işaret etti.

YOANNİDİS: “YARGIÇLAR VE AVUKATLARIN BİR SUÇU YOK”

Habere göre Rum Barolar Birliği Başkanı Doros Yoannidis ise Güney Kıbrıs’ta adalet dağıtımında görülen gecikmelerden kurumları sorumlu tutarak, yargıçlar ve avukatların bu konuda herhangi bir suçunun olmadığı belirtti.

Güney Kıbrıs’taki yargı kurumlarının, İngiltere’deki 66 yıl önceki kurum ile aynı olduğuna da dikkat çeken Yoannidis, İngiltere’nin bunu birçok kez modernize ettiğini, ancak Güney Kıbrıs’ta hiçbir şey yapılmadığını söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.