1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'IN KUZEYİNDE SYRIZA HEYECANI
KIBRIS'IN KUZEYİNDE SYRIZA HEYECANI

KIBRIS'IN KUZEYİNDE SYRIZA HEYECANI

Kıbrıs'ın kuzeyinde SYRIZA heyecanı

A+A-

 

Dünyadaki sol hareketlerde heyecan yaratan olası SYRIZA zaferi, ülkemiz solunu da umutlandırdı.

Yunanistan’da 25 Ocak’ta gerçekleşecek erken genel seçimler öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarında, IMF, Avrupa Birliği Komisyonu ve Troyka’nın dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı çıkan SYRIZA önde görülüyor. Kuzey Kıbrıs’ta faaliyette olan sol parti ve örgütlerin çoğu ise olası SYRIZA iktidarının, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda etkili olabileceği görüşünde…

  • İzcan: “Kıbrıs sorununa uzlaşı arayışının güçlenmesi muhtemeldir”
  • Kanatlı: “Kıbrıs sorununa yeni açılımlar getirebilir”
  • Alkım: “Kıbrıs’a da etkilerde bulunması kaçınılmazdır”
  • Keleşzade: “Kıbrıs’a da olumlu etkileri olur”
  • Birinci: “Etkili olabilecek bir siyasi irade göremiyorum”

Yunanistan’da 300 üyeli parlamento için 25 Ocak’ta gerçekleşecek Erken Genel Seçimlerde Radikal Sol Koalisyon yani SYRIZA’nın iktidara gelme olasılığı, dünyadaki sol hareketlerde heyecan yarattı.

Anketlerde lider SYRIZA

Yunanistan Parlamentosu’nun yeni cumhurbaşkanını seçememesi nedeniyle erken seçim kararı alınan ülkede IMF, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (Troyka) tarafından dayatılan kemer sıkma politikalarına karşı çıktığı için güç kazanan SYRIZA, yapılan anketlerde merkez ve aşırı sağ kesimlerden oluşan Yeni Demokrasi Partisi’nin önünde görünüyor. Son olarak Aralık 2014 sonunda yapılan ankette SYRIZA’nın oyları yüzde 29…

Kıbrıs Postası’na konuşan, Kuzey Kıbrıs’ın sol oluşumlarından BKP, YKP, DKB ve Bağımsızlık Yolu yetkilileri, Yunanistan’da oluşacak olası bir SYRIZA hükümetinin tüm Akdeniz ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kıbrıs’a da olumlu yansımalarının olacağı kanaatindeyken, KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci SYRIZA’da etkili olabilecek bir siyasi irade göremediğini söyledi.

İzcan: “Kıbrıs’ta uzlaşı arayışı güçlenir”

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, SYRIZA’nın sosyalist, emek yanlısı ve Kıbrıs’ta barışı savunan bir oluşum olduğunu belirterek, SYRIZA iktidarının Kıbrıs’ta uzlaşı arayışını güçlendireceğini söyledi.

SYRIZA’nın BKP’nin de üyesi olduğu Avrupa Sol Partisi üyesi olduğunu ifade eden İzcan, SYRIZA ile uzun yıllardır işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

SYRIZA’nın seçimi kazanacağına olan inancını dile getiren İzcan, “SYRIZA, IMF’ye ve Troyka’nın dayatmalarına karşı çıkan bir yapıdır. Bu Yunanistan ile Avrupa Birliği arasında bir gerginliğe neden olacaktır. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin ve Kıbrıs sorununa uzlaşı arayışının güçlenmesi muhtemeldir” şeklinde konuştu.

Kanatlı: “Kıbrıs sorununa yeni açılımlar getirebilir”

YKP Örgütlenme Sekreteri Murat Kanatlı, Yunanistan’da sol bir hükümetin oluşmasının hem Kıbrıs sorununa hem de Ege’deki sorunlara yeni açılımlar getirebileceğini vurguladı.

SYRIZA’nın seçimde birinci parti çıkma olasılığının çok yüksek olduğunu ifade eden Kanatlı, buna rağmen partinin kurulacak olası bir koalisyonda yer alıp almayacağının belirsiz olduğunu kaydetti.

Tüm Avrupa ülkelerinde enternasyolanist bir hareketin büyüdüğünü anlatan Kanatlı, Yunanistan’da SYRIZA’nın ortaya koyduğu ‘Selanik Programı’nın bu hareket için ciddi bir umut olduğunu ifade ederek “Umutluyuz, sürece elimizden geldiğince dâhil olmaya çalışıyoruz” dedi.

Alkım: “Kıbrıs’a da etkilerde bulunması kaçınılmazdır”

Devrimci Komünist Birlik Sözcüsü Yusuf Alkım, SYRIZA’nın 25 Ocak’ta yapılacak seçimde ciddi bir oy alarak iktidara gelmesi olasılığının kuvvetli olduğunu ifade ederek, olası SYRIZA iktidarının Kıbrıs’a da etkilerinin olacağını kaydetti.

SYRIZA’nın bu gücünü, tüm dünyada emperyalist kapitalizmin büyük bir krizden geçmesine bağlayan Alkım, iktidara gelmesi durumunda kitlelerin sömürü karşıtı taleplerini karşılayamazsa hızla güç kaybetmesinin kaçınılmaz olacağını belirtti.

Alkım sözlerini şöyle sürdürdü:

“SYRIZA’nın emperyalist kapitalizme karşı takınacağı kararlılık veya yalpalama kaçınılmaz olarak Avrupa, Akdeniz hatta tüm dünya devrimci güçlerine ciddi bir moral ya da tam tersi umutsuzluk aşılayacaktır.

Gerek Yunanistan’daki SYRIZA hareketinin güçlenmesi ve olası bir iktidara gelişi, gerekse de Türkiye’de ve Kürdistan’da giderek gelişen sınıf mücadelesinin Kıbrıs’a ciddi etkilerde bulunması kaçınılmazdır. Önümüzdeki yakın dönem tüm dünya ile birlikte kendi coğrafyamızın da yeni devrimci kalkışmalara sahne olacak gelişmelere gebedir. Devrimci Komünist Birlik bu anlayışla Türkiye, Kürdistan ve Yunanistan’ı da içerisine alan bölgesel bir birleşik devrim sürecine hazırlanmayı, bu yönde daha güçlü bir devrimci örgütlülüğü sağlama görevini önüne koymuş durumdadır.”

Keleşzade: “Egemenleri tehdit ediyor, halkları umutlandırıyor”

SYRIZA’nın güçlenerek iktidarı ele geçirebilecek bir özne haline geldiğini belirten Bağımsızlık Yolu Üyesi Mustafa Keleşzade, “Bu özne dayatmalara karşı kendi ekonomik modelini üretiyor. Zaten egemenleri tehdit edip halkları umutlandıran nokta da bu” dedi.

Keleşzade, yüzde beşlerde oy oranına sahip iken iktidara aday bir hareket haline gelen SYRIZA’nın yükselişinin tüm bölge ve Avrupa Birliği açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

SYRIZA’nın, TROYKA’nın Yunanistan’a dayattığı kemer sıkma politikalarına karşılık kendi ekonomik modelini üretmeyi başarması durumunda tüm bölgeye örnek olacağını aktaran Keleşzade, “Dayatmacı değil dayanışmacı bir anlayışın Yunanistan’da hâkim olmasının Kıbrıs’a da olumlu etkileri olur” dedi.

Birinci: “Etkili olabilecek bir siyasi irade göremiyorum”

KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci, SYRIZA’nın iktidara gelmesi halinde antiemperyalist bir tavır takınmayı başarabilirse etkili olabileceğini söyleyerek “Ancak SYRIZA’da etkili olabilecek bir siyasi irade göremiyorum” dedi.

Tüm dünyada çok vahşi bir emperyalist sistemin hâkim olduğunu belirten Birinci, SYRIZA’nın bu düzene karşı özgü bir tavır koyamaması halinde fark yaratamayacağını, ancak antiemperyalist bir duruş sergileyebilirse tüm dünyada etkili olabileceğini yineledi.

 

Kıbrıs Postası

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.