1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'IN ZAMAN İÇİNDE MÜLTECİLER ÜLKESİNE DÖNMESİ BEKLENİYOR
KIBRIS'IN ZAMAN İÇİNDE MÜLTECİLER ÜLKESİNE DÖNMESİ BEKLENİYOR

KIBRIS'IN ZAMAN İÇİNDE MÜLTECİLER ÜLKESİNE DÖNMESİ BEKLENİYOR

Kıbrıs’ın zaman içerisinde mülteciler ülkesine dönüşmesinin beklendiği

A+A-

Eurostat’ın AB ülkelerinde nüfus artış ritmiyle ilgili öngörüleri tutarsa, Güney Kıbrıs’ın zaman içerisinde mülteciler ülkesine dönüşmesinin beklendiği belirtildi.

Politis gazetesi “Kıbrıs Mülteciler Ülkesi... Demografi ve Göçmen Politikası Enstitüsü’nden Tehlike Çanları” başlıklarıyla verdiği haberinde, nüfusla ilgili bazı verileri aktardı.

Habere göre, Rum Demografi ve Göçmen Politikası Enstitüsü üyesi ve ekonomist Pinelopi Hristoforidi, Eurostat’ın Güney Kıbrıs dışındaki AB ülkeleri için 2013-2080 yıllarında yüzde 2,54 oranında nüfus artışı öngörürken, Güney Kıbrıs için yüzde 44,73 nüfus artışı öngörüsünde bulunduğunu belirtti.

“Kıbrıslılardan” doğan çocukların sayısının çok düşük olduğuna dikkat çekerek, korkutucu olarak nitelendirdiği bu artışın göçlere dayanacağını anlatan Hristoforidi,  1992-2011 yılları arasında Kıbrıslı Rumların doğum oranında yüzde 33,9; Kıbrıslı Türklerin doğum oranında ise yüzde 78’lik düşüş olduğunu savundu.

Gazete, Hristoforidi’nin yaptığı ve bugün bir basın toplantısıyla analiz edilecek araştırmasına göre, 1974 yılından 1990 yılına kadar Rum tarafında nüfusun yüzde 13,7; KKTC’de ise “nüfus aktarımından” dolayı yüzde 48,35 arttığını iddia etti.

2011 yılında mülteci akışının, yüzde 8,9’unun yurtdışında yaşayan “Kıbrıslılar” ve yüzde 91’inin yabancı uyruklular (yüzde 57,1’i AB vatandaşları, yüzde 33,9’u üçüncü ülke vatandaşları) tarafından yapıldığını kaydeden gazete, Güney Kıbrıs’ın, -bin sakin başına 26 mülteci ile- sakin başına düşen mülteci sayısında AB ülkeleri sıralamasında ikinci olduğunu yazdı.

1998-2012 yıllarında 28 bin 820 kişinin yurttaşlığa alındığını aktaran gazete, 2011 yılında toplam nüfusun yüzde 12,5’i AB ülkesi vatandaşı, yüzde 7,4’ü üçüncü ülke vatandaşı olmak üzere yüzde 20’sinin “Kıbrıslı” olmadığını belirtti.

Habere göre Hristoforidi, kaçak ikamet edenlerin sayısının bugün 30 bin olduğunun tahmin edildiğini belirterek, Rum tarafında yaşayan her dört sakinden birinin “Kıbrıslı” olmadığını söyledi.

GÜNEY KIBRIS MENNOYA’DAKİ TUTUKEVİNİN DURUMUNDAN DOLAYI MAHKUM EDİLEBİLİR

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ta yabancı uyrukluların misafir edildiği Mennoya’daki tutukeviyle ilgili sorunların arttığı, burada kalanların insan hakları ihlaliyle ilgili birçok şikayetleri olduğunu belirterek, Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun uyarılarına göre, tutukevinin bu durumundan dolayı Güney Kıbrıs’ın mahkum edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.