1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'LI RUM EMEKLİ MAAŞINI DESTEK İÇİN ÇİPRAS’A YOLLADI
KIBRIS'LI RUM EMEKLİ MAAŞINI DESTEK İÇİN ÇİPRAS’A YOLLADI

KIBRIS'LI RUM EMEKLİ MAAŞINI DESTEK İÇİN ÇİPRAS’A YOLLADI

KIBRIS'LI RUM EMEKLİ MAAŞINI DESTEK İÇİN ÇİPRAS’A YOLLADI.

A+A-

Yunan krizinde ‘sona doğru’ trafik hızlı işliyor. Atina, “kurtarma fonu”na başvururken, Avrupalı liderler son kez pazar günü toplanacak. Çipras, “Bize tünelin ucundaki ışığı gösterecek çözümler bekliyoruz” ifadesini kullandı


Referandumda “Hayır” oyu çıkmasının ardından Yunanistan krizine çözüm için trafik hızlandı.Avrupalı liderler, Yunanistan’dan yeni bir kurtarma başvurusu yapmasını isterken, Atina, söz konusu başvuruda bulundu. Avrupalı liderler, pazar günü de yeni bir zirvede konuyu ele alacak. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, Avrupalıları çözüm konusunda istekli olmaya çağırırken “Birileri bize tünelin ucunda ışık olduğunu göstermeli” ifadesini kullandı.


Yunanistan için bir araya gelen euro bölgesi liderleri, somut bir reform teklifi getirmesi çağrısında bulunurken, pazar günü ikinci bir toplantı kararı da aldı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan’ın euro bölgesinin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması’na (ESM) başvuracağını, talebi acil olarak değerlendireceklerini söyledi. Tusk, pazar günü tüm AB liderlerinin katılacağı zirvede Yunanistan’ın durumunu netleştirmeye çalışacaklarını belirterek, “Yunanistan’ın sadece 4 günü kaldı” dedi.
Alman Başbakanı Angela Merkel de, pazar gününün, Yunanistan’ın kurtarma programı açısından “Evet” ya da “Hayır” anlamına geldiğini söyledi. Merkel, borç silinmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Başvuru yapıldı


Yunan hükümetinin, bu çağrının ardından ESM’ye üç yıllık program için başvuru yaptığı bildirildi. Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem’un sözcüsü, konunun Euro Çalışma Grubu’nda ele alınacağını bildirdi.


Aleksis Çipras, Avrupalı liderlere “güvenilir” ve kabul edilebilir reform planları sunacaklarını belirtirken, ülkenin euro’dan çıkartılma ihtimalini de ima ederek “Avrupa’nın bölünmesine izin vermeyin” ifadesini kullandı. Çipras, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada ülkesinin bir “deneme tahtasına” döndürüldüğünü de kaydederek, bunun sonucunda bir başarı elde edilemediğini söyledi. Başbakan, “Komşularımızdan, bizi içinde bulunduğumuz krizden çıkaracak, tünelin ucundaki ışığı gösterecek çözümler bekliyoruz” dedi.
Donald Tusk ise, pazar günkü toplantının, Yunanistan’ın euro’dan çıkarılmaması için “son şans” olduğunu söyledi. Tusk, anlaşmazlık olması durumunda da bunun “Yunanistan’ın iflasına ve jeopolitik problemlere neden olacağını” hatırlattı.

 
Ağlayan emekliye jet yardı

Yunanistan’da kriz nedeniyle sınırlı miktarda para çekildiği için bir bankanın önünde oturarak ağlayan ve bir anlamda krizin tüm dünyada “simgesi” haline gelen yaşlhı emekliye,Avustralya’dan jet yardım geldi. Times gazetesinin haberine göre Selanikli Yorgos Çatzifotiadis adlı 77 yaşındaki emekliye, Avustralya’daki, eski okul arkadaşının oğlundan yardım geldi. Yunan asıllı Avustralyalı James Kufas, fotoğraflarını gördüğü, emekli madenci atzifotiadis’in, ölen babasının arkadaşı olduğunu öğrendi ve Facebook üzerinden ona ulaştı. Yunan emeklinin maaşını süresiz ödemeyi teklif eden finans şirketi sahibi Kufas, “Haftada 170 euro mu? Biz 250 euro vereceğiz. Gururlu, çalışkan bir Yunan vatandaşının açlık çekmesine asla izin vermeyeceğim” ifadesini kullanırken, hafta sonunda Yunanistan’a giderek bizzat kendisiyle görüşmeyi planladığını bildirdi.


Çatzifotiadis, “Ekmek alabilmek için dilenen arkadaşlarımı gördüm. İntihar edenlerin sayısı artıyor. Ben hassas bir insanım. Ülkemi bu halde görmeye dayanamıyorum” diyerek yerde ağlamış, iki polis memurunun yardımıyla ayağa kaldırılma görüntüleri krizin simgelerinden biri haline gelmişti.

Maaşını bağışladı


Kıbrıs Rum Kesimi’nde yaşayan 88 yaşındaki Onoufrios Michaelides de, emekli maaşını ülkeye destek için Yunan Başbakanı Çipras’a yolladı. Michaelides, emeklilerin banka kuyruklarındaki görüntülerinden çok etkilendiğini de belirterek, parayla birlikte bir de mektup yolladı ve Başbakana “Yoldaş Alexis” diye hitap etti.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.