1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRK BİLİM ADAMINDAN MÜTHİŞ BULUŞ
KIBRISLI TÜRK BİLİM ADAMINDAN MÜTHİŞ BULUŞ

KIBRISLI TÜRK BİLİM ADAMINDAN MÜTHİŞ BULUŞ

Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Kıbrıslı bilim insanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ın global bir sorun olan obeziteye karşı alternatif tedavi seçeneği oluşturacak aşı geliştirdiği bildirildi.

A+A-

DENEY HAYVANLARI ÜZERİNDE OLUMLU SONUÇ VEREN AŞININ İNSANLARDA KULLANILMASINA YÖNELİK BİLİMSEL TESTLER DEVAM EDİYOR

CALAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ OLAN PROF. ŞANLIDAĞ İKİ YILDIR YDÜ’DE MASTER VE DOKTORA DERSLERİ VERİYOR

Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Kıbrıslı bilim insanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ın global bir sorun olan obeziteye karşı alternatif tedavi seçeneği oluşturacak aşı geliştirdiği bildirildi.

Hayvanlar üzerende olumlu sonuç alınan aşının insanlarda kullanılmasına yönelik bilimsel testlerin çalışmasının sürdüğü, testlerin olumlu tamamlanmasına bağlı olarak aşının uygulamaya başlanacağı kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak bugün Yakın Doğu Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, 1966 Lefke doğumlu Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ın aşıyı beş yıllık araştırmanın sonucunda geliştirdiği, iki yıldan beridir de YDÜ’de hem diş hekimliği, hem de Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında master ve doktora dersleri verdiği kaydedildi.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, obzite aşısının beş yıllık araştırmaları sonucunda geliştirildiğini ifade ederek, araştırmanın, obezitenin tedavisinin aşıyla yapılabileceğini gösterdiğini belirtti.

Araştırmanın dünyada bu konu ile ilgili yapılan ilk çalışma olmamasına karşın obezite ile mücadelede aşının alternatif bir tedavi seçeneği sunması açısından ilk olma özelliği taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Şanlıdağ, ekibiyle üniversitedeki çalışmalarda “adenovirüs” türünün obeziteye yol açtığını belirlediğini kaydetti.

Bu virüsten yola çıkan ekip obeziteye neden olan Adeno 36 virüslerine karşı hazırlanan aşıları, deney hayvanları üzerinde uygulamaya başladı. Sonuç olarak araştırmacıların hazırladıkları aşının obezite’yi önlemede olumlu sonuç verdiği sonucuna varıldı.

ARAŞTIRMA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ALDI

Araştırma, 9-13 Kasım 2013 tarihleri arasında yapılan 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi’nde bilim adamları tarafından birincilik ödülüne layık görüldü.

Obeziteye yol açan çeşitli faktörlerin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, şöyle konuştu:

“Obezitenin sebepleri genetik, çevresel, beslenme alışkanlıkları gibi faktörlerdir. Son 20 yıl içerisinde tüm dünyada obezitenin hızlı bir artış göstermesi Dünya Sağlık Örgütü’nün dikkatini çekmiş ve DSÖ bu durumu bir salgın olarak nitelendirmiştir. 2000’li yılların ortalarında bazı mikropların obeziteyle ilişkisi olduğuna dair çalışmalar dünyada ortaya çıkmıştır. Biz konuyla ilgili olarak yaklaşık 5 yıldır çalışıyoruz. Adenovirüslerin obezite ile ilişkili olduğuna dair 2009 yılında başlattığımız iki araştırmamız var. Bir tanesi hücre içerisinde virüsün yağ biriktirdiğine bir diğeri ise çocuk obezitesinde adenovirüslerin rollerinin olduğuna dairdi.”

Prof. Şanlıdağ, 2011 yılında Antalya’da yapılan 1. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi’ne araştırmayı sunduklarını anlatarak, “Adenovirüslerin obeziteyle ilişkilerini ortaya koyduğumuz bu araştırmalar Türkiye’de bir ilkti” dedi.

Şanlıdağ, araştırmanın Kongre’ye katılan birçok bilim insanı tarafından ilgiyle karşılandığı ve “en iyi araştırma ödülüne” layık görüldüğünü de belirtti.

“GURUR DUYDUM…”

“Araştırmam Dünya’da İlk Kez Açıklandığında Kıbrıslı Türk olarak gurur duydum” diyen Tamer Şanlıdağ şöyle devam etti:

“2013 yılında Adeno 36 virüsünün obezite ile ilişkili olduğu yapılan birçok araştırma sonucunda kanıtlanmış oldu. Ancak çaresi konusunda herhangi bir araştırma bulunmuyordu. Bunu ilk kez biz gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Adeno 36’nın sıçanlarda yağ biriktirdiğini kanıtladık. Bu yağ birikiminin aşılanma sonrasında engellendiğini gözlemledik. Bunların sonucunda da aşının obeziteye çare olabileceğini göstermiş olduk. Bu araştırmamız da 9-13 Kasım tarihleri arasında Antalya’da yapılan  2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi’nde birincilik ödülüne  layık görüldü. Dünyada ilk kez aşı ile mikroplara bağlı obezitenin engellenebileceğini göstermiş olduk. Bu araştırma dünyada ilk kez açıklanıyordu ve bir Kıbrıslı olarak bu durumdan çok gurur duydum.” dedi.

“KKTC’DE İLK KEZ HEPATİT B İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA PROJESİ BAŞLATTIK”

YDÜ ekibiyle birlikte KKTC’de bir ilk olan Hepatit B ile ilgili farklı bir araştırma projesini daha başlattıklarını anlatan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, önümüzdeki hafta içerisinde Türkiye’de yapılacak Ulusal bir kongrede araştırmanın sunulacağını kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.