1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'LI TÜRK DOKTOR DÜNYADA İLKLERE İMZA ATIYOR…
KIBRIS'LI TÜRK DOKTOR DÜNYADA İLKLERE İMZA ATIYOR…

KIBRIS'LI TÜRK DOKTOR DÜNYADA İLKLERE İMZA ATIYOR…

KIBRIS'LI TÜRK DOKTOR DÜNYADA İLKLERE İMZA ATIYOR…

A+A-

AMERİKALI DOKTORLAR HASTA GÖNDERİYOR

Özellikle işitme kayıpları ve kulak hastalıkları üzerine uzmanlaşan, halk arasında “biyonik kulak” olarak bilinen “koklear ve beyin sapı implantı” ile işitme engellilere derman olmasıyla dünyada ilkler arasına giren Prof. Dr. Levent Sennaroğlu, meslek hayatını Türkiye’de sürdüren Kıbrıslı Türk hekimlerden.

Geçtiğimiz günlerde Amerikalı doktorların yönlendirdiği işitme engelli bebeğin ameliyatıyla Türkiye ve dünya basınında geniş yer bulan Prof. Dr. Sennaroğlu, Kıbrıs Türkü’nün yakından tanıdığı ilk kadın hekimlerden Dr. Aydın Sennaroğlu ile uzun yıllar müsteşarlık yapan Özdemir Sennaroğlu’nun iki oğlundan biri.

HER ALANDA İYİ VEYA BİR ALANDA ÇOK İYİ OLMAK

Tıp eğitiminin ardından meslek hayatını Ankara’da sürdüren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Sennaroğlu, “her alanda iyi olmak yerine bir alanda çok iyi olmak”hedefiyle özellikle kulakla ilgili sorunlara yöneldi. Yaklaşık 28 yıllık meslek hayatının son 20 yılında kulak, özellikle işitme kayıplarıyla ilgili tedavi yöntemlerine odaklanan Prof. Sennaroğlu, iç kulağa yerleştirilen implantlar sayesinde duyma kayıplarının tedavisinde dünyada otorite olmuş durumda. Zaman zaman KKTC’ye de davetli olarak gelen, KKTC’de ilk implant ameliyatını gerçekleştiren, ilgili hekimlere deneyimlerini aktaran, ameliyatlara katılan Dr. Sennaroğlu, “Dünyada çocuklarda beyin sapı implantı konusunda Hacettepe başarılı olarak gösteriliyor. Bugüne kadar yaklaşık 75 çocuk hastaya uygulama yapıldı. Operasyon sonunda çok güzel konuşan hastalarımız var” dedi.
Prof. Dr.Sennaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde ameliyat ettiği Aylin Rose adlı küçük kızın Amerikalı annesi geçtiğimiz gün AA’ya yaptığı açıklamada, ABD'de bu ameliyat için Türkiye'nin adres gösterildiğini belirterek, "Burayı araştırdık ve hocalarımla temas kurduk. Çok mutluyum. Bebeğim duyacak ve konuşacak. Bir gün bana 'anne' diyecek. O günü sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullandı.

ABD’Lİ HEKİMLER ÖNERDİ

Amerika Birleşik Devletleri’nde Teksas eyaletinde yaşayan aile, işitme kayıplı kızlarının önce Houston, sonra Boston’da Harvard ve ardından da Los Angeles’te House EarClinic’te değerlendirildiğini anlattı. ABD’de çocuklarda henüz 2-3 yıldan beri uygulanmaya başlayan bu girişimi yapamayacaklarını belirten hekimler, onlara İtalya’da bir merkez ve Hacettepe Üniversitesi’ni önerdiler. Aile Hacettepe Üniversitesi’ne gelmeyi kararlaştırdı. Önce Doktor Sennaroğlu ile iletişime geçerek bulguları ilettiler ve daha sonra mayıs başında Ankara’ya geldiler. Gerekli incelemeler sonrası Aylin’e ayni seansta bir kulağa koklearimplant, diğerine beyin sapı implantı ameliyatı gerçekleştirildi.

HACETTEPE DAHA DENEYİMLİ

TAK muhabirine konuşan 52 yaşındaki Prof. Dr. Sennaroğlu, konuyla ilgili şunları anlattı:

“Beyin sapı ameliyatı ilk kez erişkin, konuşmayı önceden öğrenen kişilerde ABD’de başladı. Ancak konuşmayı öğrenmemiş, çocuk hastalarda 2-3 yıllık bir deneyimleri mevcut. Biz üniversitemizde 2006 yılından beri çocuk hastalara beyin sapı implantını uyguluyoruz. 75 hastamız var ve bu alandaki dünyadaki sayılı merkezlerden biriyiz. Bu alanda 2 kez dünyadaki merkezleri toplayarak ‘Consensus toplantısı’ düzenleyerek Hacettepe Üniversitesi olarak ev sahipliği yaptık. İkinci toplantımızı 2013 yılında Girne’de yapmıştık.

Bu işlemin başarısında önemli faktörler bulunuyor. Öncelikle K.B.B. ve Beyin Cerrahisi ile birlikte titiz bir çalışma yapılması başarıyı artırıyor, komplikasyonları azaltıyor. Daha sonra Odyoloji bölümü implantı programlıyor, eğitim bölümü de hastayı eğitiyor. Görülebildiği gibi buradaki başarı bu ilgili  bölümlerin uyumlu çalışması, yenilikleri takip edip uygulaması ile sağlanıyor.

Aylin’in implantlarının programlarına başladık. Seviyeler haftalık olarak arttırılıyor. Şimdilik gelişmeler  beklenildiği gibi gelişiyor ve seslere cevap görülmeye başlandı.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum