1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRK VE KIBRISLI RUMLARIN BULUŞMASI
KIBRISLI TÜRK VE KIBRISLI RUMLARIN BULUŞMASI

KIBRISLI TÜRK VE KIBRISLI RUMLARIN BULUŞMASI

İlk kez katılması dikkat çekti...

A+A-

 

DİKO BAŞKANI NİKOLAS PAPADOPULOS İLK KEZ KATILDI

PARTİLERİN TEMSİLCİLERİ GAZİMAĞUSA’YI ZİYARET EDECEK

Rum basını, bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerin katılımıyla dün yapılan toplantıya yer verirken DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un ilk kez partilerin toplantısına katıldığına dikkat çekti.

Rum basını ayrıca, AKEL’in önerisi üzerine, toplantılara katılan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerin temsilcilerinin, Gazimağusa’yı ziyaret etmeyi planlandığını yazdı.

Fileleftheros gazetesi, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, Lefkoşa’da ara bölgede, Slovakya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen rutin toplantılar kapsamındaki Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum partiler toplantısına ilk kez katıldığını belirtti.

Gazete DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, toplantı çerçevesinde üçüncü ülkelerin garantörlüğünün çözümün bir parçası olmaması gerektiğini söylediğini yazdı.

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, ülkenin, ortak bir devlet ve gelecek için ortak bir vizyona gereksinimi olduğunu belirtti.

Papadopulos, geçmişin korkularının aşılması ve geleceğin, bağımsızlığın ve egemenliğin garanti altına alınması, ayrıca AB’ye katılımın değerlendirilmesi gerektiğini de ifade etti.

Hidrokarbon bulunmasına değinen Papadopulos, bunun, Kıbrıs’a, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da artışa geçen önemli bir rol oynama olanağı sağladığını söyledi.

Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların, dış kısıtlamalar ve müdahaleler olmaksızın bu geleceğe birlikte sahip olabileceğini söyleyen Papadopulos, 1960 garantörlük sisteminin başarısızlığına da değinerek “Kıbrıs” devletinin, güvenlik, savunma ve dış politika konularında egemenliğe sahip olması gerektiğini belirtti.

Papadopulos, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum partilere yönelik mesajında ise, gerçekten bağımsız ve egemen  devlete ilişkin, garantiler ve müdahaleler için üçüncü ülkelere haklar tanımayan bir vizyon geliştirilmesinin herkesin yararına olacağını söyledi.

Papadopulos, üçüncü ülkeler tarafından olan garantiler ve yabancı müdahalelerin, iki taraf için anahtar ayrıca Kıbrıs sorununun çözümünde ise muhtemelen engeli teşkil edeceğini de belirtti.

Papadopulos son olarak ise “Kıbrıslıların”, ortak çıkarlarını düşünmeye başlaması zamanının şimdi olduğunu söyledi.

GAZİMAĞUSA ZİYARETİ

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum partilerin, Salamis Harabeleri ile Othello Kalesi de dahil olmak üzere Gazimağusa ve  Gazimağusa surlar içi bölgesini ziyaret etmeyi planladığını yazdı.

Söz konusu önerinin AKEL heyeti tarafından, dün gerçekleştirilen Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partiler buluşması sırasında yapıldığını yazan gazete bu önerinin toplantıya katılan herkes tarafından kabul edildiğini belirtti.

Habere göre parti temsilcileri, bakım ve onarım halindeki kültürel miras yapıtlarını ziyaret edecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.