1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRKLER 1974’E KADAR ÇOK ACILAR ÇEKTİ
KIBRISLI TÜRKLER 1974’E KADAR ÇOK ACILAR ÇEKTİ

KIBRISLI TÜRKLER 1974’E KADAR ÇOK ACILAR ÇEKTİ

Yasal Ercan’dan uçmak isterim...

A+A-

Rum Bakan Kasoulides, Kıbrıslı Türklerin acısını ‘tereddüt etmeden paylaştığını’ söyledi. Bakan, “Fransa ve Almanya gibi, Türkiye ve Kıbrıs’ın da dost ülke olabileceğini” söyledi.

Sefa Karahasan

Rum Dışişleri Bakanı İoannisKasoulides, Milliyet’e verdiği röportajda, “Kıbrıslı Türklerin cumhurbaşkanı olarak  Mustafa Akıncı’yı seçmesi bizi çözüm konusunda cesaretlendiriyor” dedi.Kıbrıslı Türklerin, Akıncı’yı seçmekle önemli bir mesaj verdiğini ifade eden Kasoulides, “Sayın Akıncı’ya oy veren Kıbrıslı Türklerin bunu iki sebepten ötürü yaptığını düşünüyorum. Birincisi, birleşik Kıbrıs ve barış mesajı vermek. İkincisi ve daha da önemlisi, ‘Kıbrıslıyız’ mesajı vermek. Bu mesajları gayet açık bir şekilde aldığımızı ve uygun bir cevap vereceğimizi söylemek isterim. Bizim de arzumuz adanın birleşmesidir” dedi.

1974 ortak acı

Akıncı’nın çözüm istediğine inandığını kaydeden Bakan, “(Rum yönetimi lideri) Nikos Anastasiadis ile Akıncı’nın çözüm bulacağını” belirtti. Bakan, “Başka bir senaryoyu reddediyorum. Büyük bir şansa sahipler” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rumların çözüm için adım atması gerektiği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Kasoulides, “En kolay şey karşı tarafı suçlamak olur. Kimin ne yaptığı, kimin daha hızlı olduğu tartışması bence çocukların Oyun oynarken yaptığı şeylerden farklı değil” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, “Rumların da acılarını paylaştığına” yönelik açıklamalarını yorumlayan Kasoulides şunları söyledi: “(Türklerin acılarını) Tereddüt etmeden paylaştığımı söyleyebilirim. Bu sorun tüm Kıbrıslıların acı çekmesine sebep oldu. 1963’ten beri süren çatışma, 1974 yılı tüm Kıbrısların acı çekmesine sebep oldu. İnsanlar yakınlarını, mallarını, refahını kaybetti. Kıbrıslı Türkler 1963’ten 1974’e kadar çok acı çekti. Kıbrıslı Rumlar da 1974’ten itibaren çok acı çekti. Şimdi gelecek nesillerin de aynı sorundan ötürü acı çekmemesi konusunda anlaşmaya varmalıyız.”

‘Türkiye için engel’

Türkiye’ye bir mesaj gönderen Kasoulides, “Türkiye komşumuz olan çok önemli bir ülkedir. Tüm potansiyelini kullanması için önce Kıbrıs sorununu çözmeli. Kıbrıs sorununun ancak Kıbrıslılarla çözülebileceğini ve adanın tüm Kıbrıslılara ait olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Sorun çözüme kavuşur da Türk Ordusu adayı terk ederse tabii ki dost olabiliriz” diyen  Bakan, “Kıbrıs sorunu Kıbrıslı Türklerle çözülecek. Sorun çözülür de ordu adayı terk ederse biz de dost ülkeler olabiliriz. Bakın Fransa ile Almanya İkinci Dünya Savaşı’nın ardından dost oldular. Kıbrıs ile Türkiye’nin dost ülkeler olması bence çok önemli. Sorun çözülünce dost ülkeler olacaklar” diye ekledi.

Yasal Ercan’dan uçmak isterim

Çözümden önce ‘Güven Yaratıcı Önlemler’ konusunda adımların atılmasını savunan Kasoulides, “Kapalı Maraş’ın, Ercan Havaalanı ve Mağusa Limanı’nın açılmasının mümkün olduğunu” belirtti. Bakan, “Maraş’ın, BM’ye verilmesi lazım. Türk yönetimi altında açılan Maraş bir başlangıç noktası olamaz” dedi. Ercan için, “Uluslararası Sivil Havacılık tarafından önerilen çözümler var. Brüksel’e uçuşlarımda sorun yaşıyorum ve yasallaşmasını sağlayacak bir çözümden sonra Ercan’dan uçmak neden olmasın. Anladığım kadarıyla oradan uçmak daha hızlı” diye konuştu.

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.