1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRISLI TÜRKLER BİDEN İÇİN ŞART KOŞUYOR” İDDİASI
“KIBRISLI TÜRKLER BİDEN İÇİN ŞART KOŞUYOR” İDDİASI

“KIBRISLI TÜRKLER BİDEN İÇİN ŞART KOŞUYOR” İDDİASI

“Kıbrıslı Türkler biden için şart koşuyor” iddiası

A+A-

RUM SİYASİ PARTİLER BİDEN’IN ZİYARETİNİ YORUMLAMAYI SÜRDÜRÜYOR

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Kıbrıs ziyaretiyle ilgili haberler, basında yer almaya devam ediyor.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıslı Türkler Biden İçin Şart Koşuyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, Biden’ın önümüzdeki hafta adaya yapacağı ziyaret ışığında, diplomatik kulislerin de devam ettiğini  yazdı.

Türk tarafının, kapalı bölge Maraş’a girecek olan uzmanların listesini bizzat kendisinin onaylamayı istediğinin görüldüğünü iddia eden gazete, Amerikan tarafının ise bunu uygun görmediğini savundu.

Bu husustaki görüşmelerin devam ettiğini yazan gazete, Biden-Eroğlu görüşmesi konusunda ise, bir formül bulunduğunu ileri sürdü.

Biden ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun görüşmesinin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın karşısında veya yanında bulunan binada yapılacağını öne süren gazete, bahse konu binanın geçmişte Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından temaslar için kullanıldığını yazdı.

Gazete, Amerikanların KKTC’yle ilgili her türlü simge ve sembolden kaçınmak istedikleri iddiasında da bulundu.

Gazete “Sorunsuz Ziyaret İçin Perde Gerisi… Türkler Maraş’la İlgili Uzmanlar Listesini Onaylamak İstiyor… Biden’ın Eroğlu İle Görüşmesi Denktaş’ın Kullandığı Ofiste” başlıklarıyla iç sayfadan yayımlamaya devam ettiği haberinde ise, Biden’ın adaya gelişi ışığındaki diplomatik hareketliliğin oldukça yoğun olduğunu yazdı.

Kulis faaliyetlerinin Lefkoşa ve Washington’da siyasi ve diplomatik aşamada sürdüğünü kaydeden gazete, gerçekleşmekte olan temasların iki ekseni bulunduğunu belirtti.

Bunlardan birincisinin, Biden’ın temaslarının programının, özellikle de Cumhurbaşkanı Eroğlu ile yapacağı görüşmenin netleşmesi olduğunu kaydeden gazete, elindeki bilgilere dayanarak, Biden’ın Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın karşısında veya yanında bulunan bir binada görüşeceğini ve bu binanın merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından ofis olarak kullanıldığını yineledi.

Gazete, Amerikanların KKTC’yle ilgili her türlü simge ve sembolden kaçınmak istedikleri iddiasını da yineledi.

Öte yandan ikinci bir unsurun da yapılacak olan açıklamalar olduğunu kaydeden gazete, Amerikalıların Biden’ın Kıbrıs ziyareti sırasında, binaların durumunun değerlendirilmesi için uzmanların kapalı bölge Maraş’a girmeleriyle ilgili bir anlaşmanın ilan edilmesini istediklerini iddia etti.

Bu çalışmayı Amerikalıların finanse edeceklerini ifade eden gazete, Türk tarafının, Maraş’a girecek olan uzmanların listesini bizzat kendisinin onaylamayı istediğinin görüldüğünü, ancak konuya müdahil taraflardan hiçbirinin bunu uygun görmediğini belirtti.

Amerikalıların (ve Rum hükümetinin), Maraş’a gönderecekleri uzmanların KKTC’nin onayına tabi tutulmasını kabul etmeye niyetli olmadıklarını belirten gazete, “yabancı bir diplomatik kaynağın”, konuyla ilgili görüşmelerin bir anlaşmaya varılması ve şartların ortadan kaldırılması için sürdürüldüğünü söylediğini de aktardı.

Haberde, Maraş’ta geriye kalan mayınların temizlenmesiyle ilgili bir anlaşma ilan edileceği de anımsatıldı.

RUM SİYASİ PARTİLER BİDEN’IN ZİYARETİNİ YORUMLAMAYI SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan gazete başka bir haberinde ise, Biden’ın Kıbrıs ziyaretiyle ilgili farklı düşüncelerin devam etmekte olduklarını ve DİKO ile DİSİ partilerinin, Biden’ın gelişine, “Kıbrıs’ın” çıkarlarına yönelik  oldukça farklı bir açıdan bakmakta olduklarını yazdı.

Buna göre, DİSİ partisi adına konuşan, EVRO.KO partisi başkanı ve AP seçimleri adayı Dimitris Şilluris, Biden’ın ziyaretinin fiili bir şekilde, ABD’nin Kıbrıs ve bölgeyle ilgili büyük ilgisini dile getirdiğini ifade etti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise açıklamasında, Biden’ın ziyaretini, Rum kesiminin çıkarları açısından zarar verici olarak nitelendirdi.

Habere göre EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise Biden’ın ziyaretiyle ilgili olarak, hükümeti, doğal gazın Türkiye üzerinden geçişiyle ilgili görüşünü Biden önünde netleştirmeye çağırdı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.