1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRKLER İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR!
KIBRISLI TÜRKLER İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR!

KIBRISLI TÜRKLER İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR!

Kıbrıslı Türkler için, hayati derecede önemlidir çünkü

A+A-

KIBRIS SORUNU" KONFERANSI

2. CUMHURBAŞKANI TALAT:  "KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ, KIBRISLI TÜRKLER İÇİN HAYATİ DERECEDE ÖNEMLİDİR ÇÜNKÜ KIBRISLI TÜRKLER ULUSLARARASI ALANDA TECRİT EDİLMEYE DEVAM EDİLDİKLERİ TAKDİRDE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞAYACAKTIR"

"KIBRIS TÜRK TOPLUMUNUN GELECEĞİ BELİRSİZDİR. İNSANLAR YATIRIM YAPMAKTAN, EKONOMİK ALANDA ÇABA ORTAYA KOYMAKTAN UZAK DURMAKTADIRLAR, İMTİNA ETMEKTEDİRLER"

"BİZ 31 TANE YAKINLAŞMA KAĞIDI HAZIRLADIK. BU, KIBRIS MÜZAKERE TARİHİNDE İLKTİR. BUNDAN ÖNCE HİÇBİR ZAMAN MÜZAKERELERDE İKİ TARAF KONUŞUP, 'ŞU KONULARDA ANLAŞTIK' DİYE BİR EVRAK HAZIRLAMADI"

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıslı Türkler için hayati derecede önemlidir. Çünkü Kıbrıslı Türkler uluslararası alanda tecrit edilmeye devam edildikleri takdirde çok ciddi sıkıntılar yaşayacaktır" dedi.

Hitit Üniversitesi ve Çorum Belediyesi'nce Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen "Kıbrıs Sorunu" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Talat, KKTC'nin, çok önemli bir stratejik bir noktada bulunduğunu ve Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıs Türk halkının, kendi kendini yönetmesinin bir mekanizması olarak ortaya çıktığını söyledi.

KKTC'de halen çalışmalarını yürüten ve bütün fonksiyonlarını yerine getiren bir devlet olduğunu belirten Talat, ancak devletin, uluslararası aktör olamayan bir yapıda bulunduğunu vurguladı.

KKTC'nin uluslararası hukukun dışında tutulduğu için bazı imkanları elde edemediğini ancak buna rağmen bir miktar iyileştirmeler olduğunu ifade eden Talat, şunları kaydetti:

"Ekonomik durum daha iyi duruma geldi, ulusal gelir bir miktar arttı, dünyadaki kabul edilebilirliği arttı ama nihai sonuca ulaşamadı. İşte bu süreç, bizim izolasyonlardan kurtulma sürecimizdi, o kavgayı verdik, nispeten başardık ama tam anlamıyla istediğimiz noktaya ulaşamadık. İlerlemeler oldu. Artık FİFA harekete geçti. Kıbrıslı Türklerin çözüme 'evet' dediğini, Kıbrıslı Rumların 'hayır' demesi nedeniyle futbolda izolasyon altında olduğunu o nedenle buna bir çözüm bulunması gerektiğini, iki tarafın futbol federasyonlarını davet ederek konuştu ve buna bir çözüm bulunmasını istedi. Kıbrıslı Türklerin 'evet' demesi nedeniyle Amerikalılar, İngilizler artık Kıbrıslı Türk Başbakanı, KKTC'nin eğitim bakanını, dışişleri bakanını makamında ziyaret ederek görüşmeye başladılar ve daha bunun gibi bir kısım iyileştirmelerle karşılaştık. Mali Eylem Görev Gücü kuruluşu, Kıbrıs Türk bankalarını 'muhtemel kara para aklayıcıları' listesinden çıkardı. Daha önce o listedeydi. Bunun gibi bir kısım iyileştirmeler yaşadık ama bunlar tabii ki nihai sonuç değildi."

"KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ, KIBRISLI TÜRKLER İÇİN HAYATİ  DERECEDE ÖNEMLİDİR"

Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği'ne girmesi nedeniyle duran müzakere sürecinin şu anda yeniden başladığını dile getiren Talat, şöyle devam etti:
"Kıbrıs Rum tarafının biraz da Kıbrıs Türk tarafının hangi noktadan başlayacağımızla ilgili belirsiz düşünceleri var. Bunlar yavaş yavaş yerli yerine oturacak ve bu süreç de bir noktaya doğru ilerleyecek, evrilecek. Bunu hep birlikte göreceğiz. Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıslı Türkler için, hayati derecede önemlidir çünkü Kıbrıslı Türkler uluslararası alanda tecrit edilmeye devam edildikleri takdirde çok ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Kıbrıs Türk toplumunun geleceği belirsizdir. İnsanlar yatırım yapmaktan, ekonomik alanda çaba ortaya koymaktan uzak durmaktadırlar, imtina etmektedirler."
Talat, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.

"KIBRIS SORUNUNUN GÖRÜŞÜLMEDİK HİÇBİR ŞEYİ YOKTUR"

Talat, "Cumhurbaşkanlığı kampanyası süresince 'Kıbrıs sorununu 3 ayda çözeceğim' demiştiniz. Neden çözemediniz" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı kampanyası süresince hiçbir zaman 'Kıbrıs sorununu 3 ayda çözeceğim' diye bir şey söylemedim. Kıbrıs sorununun görüşülmedik hiçbir şeyi yoktur. Eğer iki lider ve ekipleri, oturup bir araya gelirse örneğin başka bir ülkede ya da büyük bir tatil sitesinin içerisine yerleşirse 3 ayda çözer. Ben de çözerim. Ama iki taraf da bunu hedefleyecek. Ancak öyle olur. İşte işin püf noktası burada."

"BİZ 31 TANE YAKINLAŞMA KAĞIDI HAZIRLADIK"

"Kendisine 'yoldaş' olarak hitap ettiğiniz Dimitris Hristofyas ile 2 yıl müzakere süreci yönettiniz ancak sorunu çözemediniz. Bu kadar yakın ilişkileriniz olmasına rağmen bunun ana temelleri, gerekçeleri neydi" sorusu üzerine Talat, şöyle konuştu:

"Çünkü Hristofyas'ın kendi iç sorunları vardı. Ortağı çözüm istemiyordu. Korka korka hareket ediyordu. Ortağını yanında tutmak istiyordu. Yavaş yavaş, ona hazmettire hazmettire adım atmayı öngörüyordu. Korkunun ecele faydası olacağını zannediyordu. Uzun uzun çok konuştuk bunları. Baş başa görüşmeler yaptık. Kendisine, 'eğer böyle giderse ve 1,5 yılın sonunda çözüm ufukta görülmezse benim seçimi kaybedeceğimi arkasından da kendisinin seçimi kaybedeceğini' çok söyledim. Ama onun da iç sorunları vardı. Sebep budur, zaman yetmedi ancak biz 31 tane yakınlaşma kağıdı hazırladık. Bu, Kıbrıs müzakere tarihinde ilktir. Bundan önce hiçbir zaman müzakerelerde iki taraf konuşup, 'şu konularda anlaştık' diye bir evrak hazırlamadı. En çok yaptıkları bir paragraf, yarım sayfa... Biz 31 tane yakınlaşma kağıdı hazırladık ki bu 150-200 sayfadan oluşuyordu. Ama yetmedi, zamana ihtiyacımız var. Benim gibi onun da dört elle sarılmaya ihtiyacı vardı. Sebep budur."

-"Biz Türkiye halkının iradesini Kıbrıs'tan selamlayacağız"-

Talat, "Türkiye'de, 30 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinin sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Yerel seçimler bu yıl Türkiye'de farklı bir havada gelişti. Yerel seçime pek benzemedi, genel seçim havasında geçti. Sandığa yansıyan irade bu çerçevede oldu. Hükümetin desteklendiği bir sonuç ortaya çıktı. Yerel seçim havasında olsaydı farklı bir durum ortaya çıkabilirdi. Çünkü bizde de benzeri şeyler oluyor. Yerel seçimler kendine münhasır seçimlerdir. Kıbrıs'ta da bunu çok görüyoruz. Örneğin Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin en az oy aldığı dönemde belediyelerde başarılı olabildi. Ama Türkiye'de böyle olmadı. Türkiye halkının iradesinin bir genel seçim biçiminde sandığa yansımasını ifade ediyor."

Talat, ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bir öngörüsünün de bulunmadığını belirterek, "Sonuçta Türkiye halkının takdiri olacak. Kimin aday olacağı zaten hepimizin önünde konuşuluyor, tartışılıyor. Bütün adaylar benim içim muteberdir. Bütün adayların, en azından bugün için adı geçenleri, gerek Sayın Cumhurbaşkanını, gerek Sayın Başbakanı çok yakından tanıyorum, yeteneklerini çok iyi biliyorum. Bu bakımdan ifade edebileceğim bir şey yok. Biz Türkiye halkının iradesini Kıbrıs'tan selamlayacağız" ifadelerini kullandı.

KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Talat, "Gelecek yıl yapılacak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacak mısınız" sorusuna da, "Bu benim verebileceğim bir karar değil. Ben bağımsız aday çıkacak değilim, bağımsız bir kişi değilim. Sonuçta bir siyasi liderim. Beni desteklemesi muhtemel güçlerle birlikte ancak bunun kararını verebilirim. Olabilirim de olmayabilirim de. Bunun için henüz erkendir diye düşünüyorum" diye yanıt verdi.

Konferansa Talat'ın eşi Oya Talat, Vali Vekili Hacı Osman Ebiloğlu, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Belediye Başkan Vekili Zeki Gül, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.