1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRISLI TÜRKLERE DE KENDİNİ İFADE ETME ŞANSI VERİLMELİ”
“KIBRISLI TÜRKLERE DE KENDİNİ İFADE ETME ŞANSI VERİLMELİ”

“KIBRISLI TÜRKLERE DE KENDİNİ İFADE ETME ŞANSI VERİLMELİ”

Cenevre’de temaslarını sürdüren Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber "Kıbrıs Türk Devleti' olarak “gözlemci” statüde kendini ifade etme şansı bulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

A+A-

SİBER: “KIBRISLI TÜRKLERE DE KENDİNİ İFADE ETME ŞANSI VERİLMELİ”

RADI: "KIBRIS'TA BİR ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANIYORUM, SİZLERİN UĞRAŞLARINIZI TAKDİR EDİYORUM”

Cenevre’de temaslarını sürdüren Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı Abdelwahad Radi ve Genel Sekreter Anders B.Johnsson ile görüştü.

Meclis’ten verilen bilgiye göre, KKTC heyeti olarak PAB'ta ilk kez Başkan ve Genel Sekreter düzeyinde gerçekleştirilen görüşmeye milletvekilleri de katıldı.

Siber, görüşmede yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönünde devam eden müzakerelerin yeniden hız kazanmasıyla olumlu yönde ilerleme kaydedilmesi umudunu taşıdıklarını söyledi.

“SÖZLER HAVADA KALMAYA DEVAM EDİYOR”

2004 yılında Annan Planı'nın referanduma sunulması sonucunda Kıbrıslı Türklerin plana “evet” diyerek barış ve çözüm istencini ortaya koyduğunu hatırlatan Siber, “Güney Kıbrıs'tan çıkan ‘hayır'a rağmen Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyon ve ambargolar, verilen sözler havada kalarak devam ediyor” dedi.

“KIBRISLI TÜRKLERE DE KENDİNİ İFADE ETME ŞANSI VERİLMELİ”

Kıbrıs'taki müzakere süreci iki toplum arasında geçiyorsa uluslararası kamuoyunun bu iki toplumdan biri olan Kıbrıslı Türklere de kendini ifade etme şansı vermesi gerektiğini vurgulayan Meclis Başkanı Siber, “Kendimizi, uluslararası alanlarda ifade etmeye ambargo konulmasını demokratik bulmuyoruz” ifadesini kullandı.

DESTEK TALEBİ

Siber, Kıbrıslı Türklerin Annan Planı çerçevesinde kabul gören "Kıbrıs Türk Devleti' olarak İslam İşbirliği Teşkilatı’nda ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda “gözlemci” statüde kendini ifade etme şansı bulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“AKPA'da Kuzey Kıbrıs'ı temsilen 2 milletvekilimiz daimi olarak temsiliyetimizi sağlamaktadır. Parlamentolar Arası Birlik'te de söz hakkına sahip olmak için desteğinizi beklemekteyiz. Bunun çözüme de katkısı olacağına inanmaktayız.

Tanınmış olsun olmasın, demokratik seçimlerle göreve gelmiş kişilerin, halkın temsilcilerinin bu saygıyı hak ettiğine inanıyorum. Ayrıca Eylül ayında gerçekleşecek olan PAB Kadın Parlamenterler toplantısına katılmamız yönünde sizin de desteğinizi talep ediyoruz.”

RADİ: “ÇÖZÜM VE DİYALOG SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ”

PAB Başkanı Abdelwahad Radi ise konuşmasında Kıbrıslı Türk heyetini PAB toplantılarında görmekten mutlu olduklarını, Kıbrıs'ta çözümü ve diyalog sürecini desteklediklerini ifade etti.

Radi, Kıbrıs'ta süren bölünmüşlüğün üzüntü verici olduğunu, Annan Planı’na ‘evet’ diyen ve çözüme destek veren Kıbrıslı Türkleri kutladığını ifade etti.

Radi ayrıca "Kıbrıs'ta bir çözüm olacağına inanıyorum, sizlerin de uğraşlarınızı takdir ediyorum” diye konuştu.

Cenevre’deki PAB toplantısına 141 ülkeden 715 parlamenter katılıyor.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.