1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRKLERE MESAJ VAR
KIBRISLI TÜRKLERE MESAJ VAR

KIBRISLI TÜRKLERE MESAJ VAR

Örgütlerin mesajı...

A+A-

 

Dış Rumların örgütlü bulunduğu POMAK, NEPOMAK ve PSEKA isimli örgütlerin, Kıbrıslı Türklere yönelik mesaj gönderdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Maraş’ın İadesi İçin Birlikte Çalışabiliriz-Dış Rumların Kıbrıslı Türklere Yönelik Kıbrıs Sorununa İlişkin Mesajı” başlıklı haberinde, dış Rumların her yıl geleneksel olarak Güney Kıbrıs’ta düzenledikleri 25.Merkez Konsey toplantısının sona ermesine bağlı olarak benimsenen karar çerçevesinde, Kıbrıslı Türklere yönelik mesaj gönderdiğini yazdı.

Gazete, POMAK, PSEKA ve POMAK isimli örgütlerin, Kıbrıslı Türklere yönelik olarak, “Türk askerleri tarafından sürdürülmekte olan işgal ve trajik olayların araya girmesine karşın, hala daha var olan karşılıklı anlayış rezervinin, Doruk Anlaşmaları, uluslararası hukuk ve Avrupa normlarına dayalı olarak, tek uluslararası temsiliyet, tek vatandaşlık, siyasi eşitlikli, işgal orduları ve yerleşikler olmaksızın, yeniden birleşmiş, bağımsız, iki toplumlu federal, egemen, askersiz bir Kıbrıs’ı teminat altına alacak bir çözüm için, amacı teşkil etmeye yeterli olduğu” mesajını gönderdiğini yazdı.

Habere göre dış Rumlar, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler de dahil olmak üzere Kıbrıslı Türklere “Türk işgalinin sona ermesi ve ülkenin yeniden birleşmesi için ellerini birleştirmeleri ve harekete geçmeleri” çağrısında da bulundu.

Dış Rumlar mesajında, “size, iki toplum lideri ve müzakereciler arasında, ilerleme sağlanması, yaşayabilir ve işlevsel bir çözüm bulunabilmesi için, geçtiğimiz Şubat ayında başlayan müzakereye, kendi yönteminizle katkı koymanız çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Dış Rumlar ayrıca, ilk görev olarak, Maraş’ın yasal sahiplerine geri verilebilmesi için hep birlikte çalışılması gerektiğini de ifade etti.

Simerini gazetesi dış Rumların toplantı sonunda benimsedikleri kararda, savaş suçlarıyla ve sivillere yönelik suçlardan  sorumlu olanların, yargı önüne çıkarılmasını da talep ettiğini yazdı.. 

Haravgi gazetesine göre dış Rumlar, toplantının sona ermesine bağlı olarak düzenledikleri basın toplantısı çerçevesinde, dış Rumların amacının, Kıbrıs sorununun ilerletilmesi olduğunu ifade etti.

Dış Rumlar ABD, Avrupa ve Güney Kıbrıs’ın çıkarlarının da, 40 yılın ardından örtüştüğüne dikkati çekti.

PSEKA Başkanı Philip Christopher, örgütün, Kıbrıs sorununda aydınlatma rolüne sahip olduğunu belirtti ve şimdilerde ABD’de, gelecekteki yeni temaslarla nelerin yapılabileceğine dair olarak büyük bir rol oynadığını ifade etti.

DIŞ RUMLAR DUYDUKLARINDAN MEMNUN KALMADI

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, dış Rumların, Güney Kıbrıs’ta kaldıkları süre zarfında, yaşadıkları ve duyduklarından dolayı Ada’dan çok da memnun ayrılmadıklarını yazdı.

Gazete dış Rumların, bir yandan, partiler arasındaki anlaşmazlıklar ve partilerin, kendi önlerinde (dış Rumlar önünde ) dile getirdiği yoğun görüş ayrılıkları, diğer yandan ise ekonomideki durum nedeniyle, büyük hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Gazete dış Rumların temsil ettiği POMAK, NEPOMAK ve PSEKA örgüt başkanlarının, dış Rumlar toplantısının sona ermesiyle ortaklaşa bir basın toplantısı düzenlediklerini de yazdı.

Habere göre POMAK Başkanı Andreas Papaevripidis, dış Rumların seçmen listelerine kayıt olmasına ilişkin bir soru üzerine, bu talebin kayda geçtiğini bununla birlikte bunun hayata geçirilmesini çok zor olarak gördüğünü bununla birlikte referandumda (çözüme yönelik) oy verilebilmesi temennisinde bulundu.

PSEKA Başkanı Philip Christopher da referandum konusunda yaptığı açıklamada, dış Rumlar olarak buna katkı koymak istediklerini söyledi.

Ekonomi konusunda ise POMAK Başkanı Papaevridis, durumun kabul edilemez olduğunu, siyasilerin kendi havasında devam etmesi ve uzlaşmaya varmaması durumunda Güney Kıbrıs’ın verdiği imajın, hiç de yardımcı nitelikli olmadığını, ekonominin istikrarlı hale gelmesi gerektiğini  belirtti.

Christopher ise ekonomi konusunda, dış Rumların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e kendi önerilerini ilettiklerini ifade etti.

Christopher, bir çok dış Rum’un bankalardaki parasını kaybetmesine karşın, halkın, ekonomik krizin ele alınma yönteminden de duyduğu hoşnutluğu dile getirdi.

DIŞ RUMLARIN TEMASLARI

Gazete dış Rumların, dün gerçekleştirdikleri temaslar çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile bir araya gelerek Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin yanı sıra ekonomi konularını ele aldığını yazdı.

Alithia gazetesi ise dış Rumlar toplantısına katılan “Amerika Kıbrıs Federasyonu” Başkanı Amerika Konstantinos Tsentas’ın dün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüştüğünü belirtti.

Habere göre görüşmede, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Türk tarafının “uzlaşmaz tutumundan” dolayı duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirirken, Amerika’daki Rumların, Rum tarafının tezlerinin ileriye götürülmesi için yaptıkları önemli çalışmadan da memnuniyet duyduğunu belirtti.

Tsentas ise, Güney Kıbrıs ve ABD arasındaki ilişkilerin daha ileri götürülmesi için her türlü çabayı sarf etmeye hazır olduklarını söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.