1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRKLERE NEO-NAZİ UYARISI
KIBRISLI TÜRKLERE NEO-NAZİ UYARISI

KIBRISLI TÜRKLERE NEO-NAZİ UYARISI

Yunanistan’daki neo-Nazi Altın Şafak partisinin Güney Kıbrıs’taki uzantısı ELAM, Ada’ya korku saldı. KKTC yönetimi, Kıbrıslı Türkleri “dikkatli olmaları” konusunda uyarıyor.

A+A-

Yunanistan’da ekonomik krizle birlikte katıldığı seçimlerde oylarını yükselterek çıkan neo-Nazi Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisinin bir yandaşının sol görüşlü müzisyen Pavlos Fissas’i öldürmesinin yankıları Kıbrıs’a da sıçradı.

Yunanistan hükümeti Altın Şafak’ın faaliyetlerinin suç örgütü kapsamına alınması için yasal girişim başlatırken, aynı örgütün Rum Kesimi’ndeki uzantısı Ulusal Halk Cephesi (ELAM) Ada’ya korku saldı. Rum anamuhalefet partisi “tehlikeye” dikkat çekti ve ELAM’ın kontrol altına alınmasını istedi. KKTC yönetimi de, Kuzey’den Güney’e geçecek olan Kıbrıslı Türkleri “dikkatli olmaları” konusunda uyarıyor. Rum Kesimi’nde ekonomik krizle birlikte gençler arasında artan ırkçı faaliyetler, polis ve akademik çevreleri de endişelendiriyor.

Polis koruması kalktı

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Altın Şafak’a tepki olarak sokakların karışması üzerine Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı Nikos Dendias ve Adalet Bakanı Haralambos Athanasiyu ile Başbakanlık’ta acil bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Yargıtay savcısına Neonazi hareketi Altın Şafak ile ilgili geniş bir rapor gönderildi. Raporda, Yunan yasalarına göre Altın Şafak’ın faaliyetlerinin “suç örgütü kapsamında” değerlendirilmesi istendi. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan Nikos Dendias, “Altın Şafak’ın yasa dışı ilan edilemeyeceğini, ancak faaliyetlerinin önünün kesilmesi için çaba harcayacaklarını” söyledi. Öte yandan Altın Şafak milletvekillerinin polis korumasının kaldırıldığı bildirildi.

Dağlarda eğitiliyorlar

Yunanistan’da Altın Şafak’ın cinayete karışması Güney Kıbrıs’taki siyasi partileri de harekete geçirdi. Ana muhalefet AKEL partisi Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’ya, ELAM’ın Trodoslar dağlarında askeri eğitim gördüklerine dair bilgi ve fotoğrafları teslim etti ve “endişeliyiz” dedi. Dosyada yer alan fotoğraflarda “askerî üniforma ile tatbikat yapan ve ellerinde maket/oyuncak silah taşıyan gençler” görülüyor.

AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, ELAM’ın Altın Şafak ve Almanya’daki Neonaziler ile ilişkisinin olduğunu kaydetti. Kiprianu, “Bu insanlara destek vermeye devam edersek Kıbrıs’ta vereceğimiz kurbanlara ağlayacağız” dedi. Adalet Bakanı Nikolau da, teslim aldığı verilerden, polisin araştıracağı bir konu olduğunu kabul ettiğini söyledi. Altın Şafak ve ELAM’ın faaliyetleri Güney Lefkoşa’daki Yunanistan Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Milliyet’e konuşan KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ise, Güney Kıbrıs’a geçen Kıbrıslı Türklerin bu günlerde dikkatli olmasını istedi ve “Ama Rum yetkililer de tedbirlerini almak zorunda” dedi. AKEL’in ELAM ile ilgili yaptığı açıklamayı  olumlu bulduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, “Güney’de işsizliğin arttığı bir ortamda fanatizm artıyor” dedi.

Terörden besleniyor!

2008 yılında kurulan ELAM, “milliyetçi ideoloji” güdüyor. “Irkçı, yabancı düşmanı ve aşırı sağ eğilimli” olmakla suçlanan ELAM, üyelerinin çoğu siyah kıyafetlerle dolaşan öğrencilerden oluşuyor. Kıbrıs’ta federal çözümü reddeden ELAM, sınır kapılarının derhal kapatılmasını, Kıbrıslı Türklere haklar verilmemesini istiyor. ELAM, Kıbrıslı Türklere yönelik birçok şiddet eyleminde bulundu. Larnaka’da ırkçılık karşıtı bir gösteride, Kıbrıslı Türklerin de aralarında bulunduğu gençler, ELAM’ın saldırısına uğradı. Larnaka’da Türkçe yazılı sokak tabelalarını söken ELAM partizanları, “Ya bunları sökersiniz, ya da gereğini yaparız” diye Belediye Başkanı’nı tehdit etmişti. Lefkoşa Rum Üniversitesi’nde öğrenci konseyi seçimlerine bir Kıbrıslı Türk’ün aday olmasını kabul etmeyen ELAM üyeleri, maskelerle salonu basmıştı. Olaylar sırasında Rum Milli Muhafız Ordusu’nda görevli ELAM sempatizanı bir teğmen de gözaltına alınmıştı. ELAM, Güney Kıbrıs’ta 2011 yılında yapılan seçimlerde, 400 bin seçmenin oyunun geçerli sayıldığı seçimde,  4 bin 359 oy almıştı.

Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.