1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRKLERE UYGULANAN YASAK DEVAM EDİYOR
KIBRISLI TÜRKLERE UYGULANAN YASAK DEVAM EDİYOR

KIBRISLI TÜRKLERE UYGULANAN YASAK DEVAM EDİYOR

KIBRISLI TÜRKLERE UYGULANAN YASAK DEVAM EDİYOR

A+A-

3 YIL SOSYAL SİGORTA YATIRIMI OLMAYAN KİŞİLERE SAĞLIK KARTI VERİLMESİ YASAĞI KALIYOR ANCAK BU YASAKTAN MUAF OLAN KİŞİ TANIMI GENİŞLETİLİYOR

KIBRISLI TÜRKLERE UYGULANAN YASAK DEVAM EDİYOR

Kıbrıslı Türklerin Rum hastanelerinden bedava sağlık hizmeti alımını engellemeyi amaçlayan ancak çok sayıda Rum'un da mağdur olmasına neden olan “en az üç yıl sosyal sigorta yatırımı bulunmayan kişilere bedava sağlık hizmeti verilmesini yasaklayan” yasanın Rum Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirilmeye çalışılacağı bildirildi.

Fileleftheros “Bedava Sağlık Kartlarıyla İlgili Yasa Değişiyor... Meclisin Sadece Kıbrıslı Türkleri Hastanelerin Dışında Bırakma ‘Denemesi’ Tutmadı” başlıklı haberinde, bedava sağlık hizmeti almak için en az üç yıl sosyal sigorta yatırımı yapma şartı getiren yasanın, Troyka’nın teşviki üzerine, Rum hastaların, gerçek gelirleri Rum Yönetimi tarafından denetlenemeyen kişilerden (Kıbrıslı Türkler) “korunması” kaygısıyla yapıldığını yazdı.

Gazeteye göre, Kıbrıslı Türkleri bedava sağlık hizmeti kapsamından çıkarmayı hedefleyen yasanın yürürlüğe girdiği ilk gün itibarıyla sorunlar da başladı çünkü süreç içerisinde, Sosyal Sigortalar Fonu’na gerekli yatırımları, çeşitli gerekçelerle yapamayan çok sayıda Rum olduğu saptandı.

Haberde, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2013’ten bu yana Rum Sağlık Bakanlığı’nın, normal şartlarda bedava sağlık hizmeti alması gerekmesine karşın, 3 yıllık sosyal sigorta yatırımı kriteri nedeniyle sağlık sistemin dışında kalan Rumlara ‘muafiyetler’ verdiği belirtildi.

Gazete, 2013 tarihli yasadan etkilenenlerin, sakatlık dolayısıyla hiç çalışmamış ve yatırım yapmamış kişiler, aileleri bedava sağlık hizmeti almaya hak sahibi olmamasına karşın çok ciddi sağlık sorunu olan çocuklar, ülkeye kesin dönüş yapan gurbetçi Rumlar, tek ebeveynli aileler, hiç çalışmamış ve işsiz olup sağlık sorunu olan gençler olduğuna işaret etti.

Gazete, Rum Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yasada yapmaya çalıştığı değişiklikleri ise şöyle aktardı:

“3 yıl sosyal sigorta yatırımı olmayan kişilere sağlık kartı verilmesi yasağı olduğu gibi kalıyor. Ancak bu yasaktan muaf olan kişilere hiç çalışmamış ancak Çalışma Bakanlığı aracılığıyla iş arayan işsizler, sağlık durumlarından dolayı hiç çalışmamış ve çalışamayacak hastalar,  Sosyal Hizmetler Dairesi uhdesinde olmayan 18 yaş altındaki çocuklar, aileleri hak sahibi olmamasına karşın ciddi hastalığı olan çocuklar, tek ebeveynli aileler ve hamileler ekleniyor.

Yasaklamanın yürürlükte kalmasına paralel olarak daha önce gelir düzeyine bakılmaksızın bedava tedavi hizmeti alma hakkına sahip olan binlerce kişi kamu sağlığı dışında kalıyor. Bu grubun en büyük bölümünü, Kıbrıslı olmalarına karşın hiç çalışmamış, hiç sosyal sigorta yatırımı olmayan ve işgal bölgelerinde yaşadıkları için Cumhuriyet makamlarının gelir düzeylerini denetleyemediği Kıbrıslı Türkler oluşturuyor.”

TAK

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.