1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRKLERİN AP SEÇİMİNDE OY KULLANAMAYACAĞI BİLİNİYORDU
KIBRISLI TÜRKLERİN AP SEÇİMİNDE OY KULLANAMAYACAĞI BİLİNİYORDU

KIBRISLI TÜRKLERİN AP SEÇİMİNDE OY KULLANAMAYACAĞI BİLİNİYORDU

Rum Meclisi’nde, 10 Mart’ta yapılan yasa değişikliğinin, bazı Kıbrıslı Türklerin oy kullanmasının önüne geçeceğinin bilindiği

A+A-

Tüm Avrupa ülkeleriyle birlikte, 25 Mayıs’ta Güney Kıbrıs’ta da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçiminde, “Kıbrıs Cumhuriyeti" kimlik kartı hamili Kıbrıslı Türklerin oy kullanmasıyla ilgili Rum Meclisi’nde, 10 Mart’ta yapılan yasa değişikliğinin, bazı Kıbrıslı Türklerin oy kullanmasının önüne geçeceğinin bilindiği haber verildi.

Politis gazetesi “Kıbrıslı Türk Seçmenler Nasıl Engellendi” başlıklı haberinde, Rum Meclisi İçişleri Komitesi’nin 10 Mart’taki toplantısının tutanaklarına göre, toplantıda seçime ilişkin, biri 18 yaşını dolduran herkesin seçmen kütüğüne otomatik kaydı, diğeri de Kıbrıslı Türklerin özel seçmen kütüğüne otomatik kaydıyla ilgili iki yasa tasarısının Anayasa’ya aykırı bir durum teşkil ettiğinin gündeme getirildiğini ve bu hususta, Rum Hukuk Dairesi’nden görüş istendiğini yazdı.

Habere göre, Rum Başsavcı Kostas Kliridis de, konuya şahsen müdahil olarak, 18 yaşını dolduran herkesin seçmen kütüğüne otomatik kaydının anayasal bazı problemler doğuracağını belirtti. Kliridis, Kıbrıslı Türk seçmenlerin otomatik kaydıyla ilgili olarak ise, anayasal herhangi bir problem görmediği ancak daimi ikametgahların araştırılması konusunun birtakım problemler yaratabilecek olması nedeniyle, yalnızca KKTC’deki adresinin beyanını yapmış Kıbrıslı Türklere oy kullanma hakkı verilmesi şeklinde düzenleme yapılmasını önerdi. Kliridis’in bu önerisi, Meclis’te oylanarak kabul edildi.

Gazete, Meclis tutanaklarına göre, “Kıbrıs Cumhuriyeti” kimliğine sahip 95 bin Kıbrıslı Türk’ten 28 bininin adresinin Güney Kıbrıs olarak göründüğüne işaret ederek, bu beyanın hangi nedenle ve hangi koşullar altında yapıldığı konusunda yeterli bir açıklamanın yapılmadığından bu kişilere oy kullanma hakkı verilmediğini yazdı.

Haberde, oy kullanamayan diğer 10 bin Kıbrıslı Türk’e de, herhangi bir adres beyanında bulunmamış olmasından dolayı oy kullanma hakkı verilmediği kaydedildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.