1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRKLERİN DE HAKKI!
KIBRISLI TÜRKLERİN DE HAKKI!

KIBRISLI TÜRKLERİN DE HAKKI!

Evrensel Hasta Hakları Derneği, AB ülkelerinde sağlık hizmeti alırken hasta haklarını gözetecek direktifin ekim ayında yürürlüğe gireceğini açıkladı.

A+A-

Evrensel Hasta Hakları Derneği, Avrupa Birliği (AB) yurttaşlarının kendi ülkesi dışındaki AB ülkelerinden sağlık hizmeti alırken hasta haklarını gözetecek bir direktifin, Ekim ayında yürürlüğe gireceğini belirtti.

Dernek Başkanı Emete İmge, direktifle gözetilecek hasta haklarından, sadece seyahat eden AB vatandaşlarının değil, ülke vatandaşlarının da yararlanacağını kaydetti.

İmge, temel insan hakkı olan hasta hakkı uygulamasının sadece AB vatandaşları değil, Kıbrıslı Türkler için de bir hak olduğunu belirtti.

Evrensel Hasta Hakları Derneği, Brüksel’de gerçekleşen hasta haklarına ilişkin bir konferansa katıldı. Dernekten yapılan açıklamada, konferansın bir sivil toplum girişimi olan Aktif Yurttaşlık Ağı tarafından organize edildiği, Avrupa Komisyonu Ekonomi ve Sosyal Komitesinin ise bu konferansa ev sahipliği yaptığı bildirildi.

Dernek Başkanı İmge, konferansın amacının hastaların sağlık politikalarına katılımını teşvik etmek ve ekim ayında yürürlüğe girecek olan 2011/24/EU sayılı direktifin Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamasını, hasta hakları gözetilerek sağlamak olduğunu kaydetti.

“Bilgilendirilmiş seçim yapabilecekler”

Direktifin, hastaların kendilerine en uygun olan sağlık hizmeti almaya karar verirken “bilgilendirilmiş seçim” yapmalarına fırsat yaratacağını belirten İmge, “25 Ekim’de yürürlüğe girecek ve sadece seyahat eden AB vatandaşlarına değil, tüm AB vatandaşlarına hasta hakkı gözetilmiş uygulamalar sağlayacak” dedi.

Konferansın AB Sağlık Bakanı Paola Testori-Coggi’nin konuşmasıyla başladığını belirten İmge, Testori-Coggi’nin direktifin AB yurttaşlarına getireceği fırsatları anlattığını ifade etti.

Dernek Başkanı İmge, temel insan hakkı olan hasta hakkı uygulamasının sadece AB vatandaşları değil, Kıbrıslı Türkler için de bir hak olduğunu belirtti. İmge, “Kıbrıslı Türkler yanında, KKTC’de çalışmaya, okumaya, tatil yapmaya ve emekliliğini geçirmeye gelenler için de sağlık hakkı vazgeçilmezdir” dedi. “Sağlık hizmeti almada ciddi sorunlar yaşanıyor”

İmge açıklamasında ülkedeki sağlık sorunlarına da değinerek, “Kamunun sağladığı hizmetlere ulaşımda, hasta hakları gözetilmiş sağlık hizmeti almada ciddi sorunlar yaşanıyor” dedi. Sağlık hizmetlerinin, finansmanı ve organizasyonu için yasal mevzuat eksikliği olduğunu belirten İmge, yeterli sayıda sağlık çalışanı olmadığı için hizmetlerin aksadığını savundu.

Mevzuat boşluğu nedeniyle organ bağışı yapılamadığını kaydeden İmge, sağlık kuruluşlarında hasta hakkı ihlalleri için hastanın bildirim yapacağı şikayet mekanizmaları oluşmadığını söyledi. İmge, hak ihlallerine ilişkin şikayetleri değerlendirecek mevcut uygulamaların yetersiz olduğunu belirtti.

İmge, mevcut aksaklık ve eksikliklerin giderilmesi konusunda sağlığı yönetenleri bir kez daha göreve davet ederek, bu sürece katkı koymak amacıyla sağlık alanında çalışan sivil toplum örgütlerini birlikte hareket etmeye çağırdı.

 

Kaynak: Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.