1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLI TÜRK’TEN, ANASTASİADİS’E AÇIK MEKTUP!
KIBRISLI TÜRK’TEN, ANASTASİADİS’E AÇIK MEKTUP!

KIBRISLI TÜRK’TEN, ANASTASİADİS’E AÇIK MEKTUP!

Rum tarafında ikamet etmekte olan İbrahim Aziz isimli Kıbrıslı Türk,

A+A-

 

“BÜST AÇILIŞINDA YUNAN MİLLİYETÇİLİĞİ RUHUNDA, YUNAN MİLLİ MARŞI VE YUNAN DEVLETİ SEMBOLLERİNİN KULLANILDIĞI TÖREN DÜZENLENDİ”

“BU ŞEKİLDE BARIŞÇIL BİR GELECEK İÇİN İSTEDİĞİMİZ İKİ TOPLUMLU İŞBİRLİĞİ RUHU İHLAL EDİLMİŞTİR”

Rum tarafında ikamet etmekte olan İbrahim Aziz isimli Kıbrıslı Türk, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ve Rum siyasi liderliğine hitap ettiği açık mektubunda, iki Rum kayıp için “Potamia”da (Dereliköy) dikilen büstlerin açılış töreninin, iki toplumun köyde barış içerisinde bir arada var olması hedefi ve fikrine aykırı bir ruhta yapılmasını eleştirdi.

İbrahim Aziz tarafından kaleme alınan açık mektup Politis gazetesinde yayınlandı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un temsil ettiği açılış törenin tamamen Yunan milliyetçiliği ruhunda düzenlendiğini, Yunan milli marşı ve Yunan devleti sembollerinin kullanıldığını belirten Aziz “Bu şekilde, barışçıl bir gelecek için istediğimiz iki toplumlu işbirliği ruhu ihlal edilmiştir” vurgusunu yaptı.

Aziz mektubunda, köyün Kıbrıslı Türk ve Rum sakinlerinin geçmişte, diğer yerleşim birimlerinde çok sık yaşanan aşırı suç faaliyetlerini köyden uzak tutmak için birlikte çalıştıklarını hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

“Ancak Ocak 1964’te Ay. Sozomeno’da (Arpalık) yaşanan kanlı olaylar nedeniyle bölgede bir güvensizlik ortamı meydana geldi ve Potamialı (Dereliköy) Kıbrıslı Türkler güvenli sığınak bulmak için köyü terk ederek Luricina (Akıncılar) cebine kaçtılar. Ay. Sozomeno’daki (Arpalık) olaylar sırasında resmi devletin ve güvenlik unsurlarının cinai şekilde var olmaması ve yasanın uygulanmaması bölgede korku yarattı ve bütün komşu köylerden Kıbrıslı Türklerin Luricina’ya (Akıncılar) kaçmasına neden oldu.

MAKARİOS KIRBISLI TÜRKLERİ TEHDİT EDEN SİLAHLI RUMLARI ALENEN AZARLAMIŞTI

Köyde kalan Kıbrıslı Türklerin kendileri için güvenlik şartlarının yaratılması ve isteyenlerin de güvenlik içinde geri dönmeye ikna edilmesi yönündeki ısrar ve ricası üzerine Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios Eylül 1965’te Potamia’yı ziyaret etti. Ziyareti sırasında Kıbrıslı Türkleri tehdit eden silahlı Kıbrıslı Rumları alenen azarladı ve kaçanları da evlerine ve mallarına geri dönmeye çağırdı. O zamandan beridir köydeki Kıbrıslı Türkler ve Rumlar barış içerisinde yaşıyor. Düzenlenen son tören Makarios’un ziyaretinin yarattığı iki toplumun birlikte yaşama ve işbirliği ruhuna uygun değildi.”

Aziz bu tür törenlerin köy sakinlerini kucaklayacak ve birleştirecek şekilde yapılması, 1974’te ölen iki Rum için büstün başka bir yere dikilmesi için yaptıkları şahsi başvurulara kulak asılmadığını belirterek “Neticede tören birleştirmek yerine bölmeyi gündeme getiren tahrikkar bir ortamda gerçekleştirildi. Bu hareket, köydeki kardeşlik ilişkilerine ve kardeşçe bir arada var olmaya katkı koymuyor” vurgusunu yaptı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.