1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRISLILAR TAHMİN EDİLENDEN DAHA MUTLU
KIBRISLILAR TAHMİN EDİLENDEN DAHA MUTLU

KIBRISLILAR TAHMİN EDİLENDEN DAHA MUTLU

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın (UNSDSN) bu yılki Dünya Mutluluk Raporu’na göre, Kıbrıslılar dünyanın en mutlu halkları arasında

A+A-

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın (UNSDSN) bu yılki Dünya Mutluluk Raporu’na göre, Kıbrıslılar dünyanın en mutlu halkları arasında. Bir önceki raporda 35. sırada yer alan Kıbrıs, bu yıl ekonomik krize rağmen, mutluluk sıralamasında bir basamak yükselerek 156 ülke arasında 34. sıraya yerleşti.

Bu yıl ilk kez araştırma kapsamına alınan Kıbrıs’ın kuzeyi ise, listenin 69. sırasında. Ancak raporda, kuzey için kullanılan verilerin eksik olduğunun altı çiziliyor.  Rapora göre, mutluluk raporunun ilk beş sırasında kuzey Avrupa ve İskandinav halkları var: Danimarka mutluluk raporunda ilk sırada yer alırken, onu Norveç, İsviçre, Hollanda ve İsveç izliyor.  UNSDSN, mutluluk hesabını yaparken, Gallup’un Dünya Anketi’nin son üç yıllık verilerini kullanıyor ve ülkeleri, kişi başına düşen gayrı safi yurtiçi hasıla, ortalama ömür, bireylerin güvenebilecekleri birine sahip olmaları, seçebilme özgürlüğü, yolsuzluğun olmaması ve cömertlik kriterlerine göre sıralıyor. Mutluluk sıralaması, ülkelere 0 ile 10 arasında puanlar vererek elde ediliyor.

Raporda ortalama puan 5.1 iken, Kıbrıs’ın puanı 6.466, Kıbrıs’ın kuzeyinin puanı da 5.463. Kıbrıs’ın iki tarafı da mutlulukta 70. sıradaki Yunanistan (5.435 puan) ve 77. sıradaki Türkiye’nin (5.345 puan) önünde yer alıyor.

Araştırmacılar, siyasetçilere gayrı safi yurtiçi hasılanın yanı sıra diğer verileri de kullanarak vatandaşlarının mutluluğunu ölçmeye başlamaları çağrısında bulunuyor. Bunun yanı sıra, mali krizden en çok etkilenen bölge olan güney Avrupa ülkelerinin mutluluk puanlarındaki düşüşe dikkat çekiyorlar. Yunanistan ve Portekiz mutluluk sıralamasında en 70. ve 85. sırada yer alırken, 38. sıradaki İspanya ve 45. sıradaki İtalya biraz daha iyi durumda. UNSDSN ayrıca, raporun yayını ile ilgili yaptığı açıklamada, Sahra Altı Afrika ülkelerinin ve Güney Amerika’nın mutluluk sıralamasında yükseldiklerine, endüstriyel ülkelerin ise düşüş yaşadıklarına dikkat çekiyor.

YD

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.