1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS’TA ALMAN MODELİ ÇÖZÜM
KIBRIS’TA ALMAN MODELİ ÇÖZÜM

KIBRIS’TA ALMAN MODELİ ÇÖZÜM

Kıbrıs’ta Alman modeli çözüm

A+A-

 

Kıbrıs’ta, Doğu ile Batı Almanya’nın birleşme deneyimleri ve uygulamaları hem Türk hem de Rum uzmanlar tarafından incelemeye alındı.

Kıbrıs’ta, Doğu ile Batı Almanya’nın birleşme deneyimleri ve uygulamaları hem Türk hem de Rum uzmanlar tarafından incelemeye alındı. Goethe Enstitüsü tarafından organize edilen toplantılarda, Kıbrıs’ın birleşmesine yönelik yardımcı fikirler ortaya atıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı adına görüşmelere katılan Sözcü Barış Burcu, “Deneyimlerin Kıbrıs sürecine büyük katkısı olacağını” ifade etti. ‘Alman Modeli’ çözüm konusu Akıncı’nın, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila ve ekibini kabul ettiği görüşmede gündeme geldi.

Konferansa katılan Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya verdiği bilgide, “Doğu ve Batı Almanya arasındaki farklılıkların nasıl atladığının kendilerine anlatıldığını” söyledi. Doğu Almanya’da duvar yıkıldığı zaman 370 bin Sovyet askerinin de bulunduğunu ifade eden Burcu, “Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Başkanı Gorbaçov ile de pazarlıkların yapıldığını” da belirtti. Burcu, Alman uzmanların kendilerine, “Cesur olun, adımlarınızı hızlı atın” önerisi yaptığını belirtti. Mülkiyet sorununda ise orta bir yolun bulunması gerektiğinin konuşulduğunu anlatan Burcu, “En gerçekçi çözümün bu olacağını” ifade etti.

‘Biz aynı kuşaktanız’

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta en yakın zamanda bir çözümün bulunması gerektiğini kaydetti ve “Sayın (Rum Yönetimi Başkanı Nikos) Anastasiadis’le aynı kuşaktanız. Bu dönemde sorunu çözdük çözdük, yoksa zor. Bu da bizim kuşağın son denemesidir” dedi.  Anastasiadis’in çözüme olan ihtiyacı anladığına dikkat çeken Akıncı, “Duvarların yıkılabileceğini ancak önemli olanın beyinlerdeki duvarları yıkmak olduğunu” söyledi.

Kıbrıs sorununda üç temel noktaya işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, “Eşitlik, Özgürlük ve Güvenlik başlıklarını içermeyen bir çözümün olamayacağını” belirtti. Akıncı, “Bunu sadece kendim için istemiyorum. Kıbrıslı Rumlar, yani ortaklarımız için de istiyorum” dedi. Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığında bulunan Başkanlık ile ilgili net ifadeler kullanan Akıncı, “Bir çözümde mutlaka dönüşümlü başkanlığın olması gerektiğini” belirti ve “Bu siyasi eşitlik için olmazsa olmazımız” dedi. Garantiler konusun en son ele alınacağını belirten KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu konuda garantör ülkelerin söz söyleyeceğini” kaydetti.

Güney Kıbrıs’ta yapılan bir referandumda halkın yüzde 75’nin geri dönmek istemediğinin çıktığını bildiren Akıncı, “Kıbrıs sorununun önemli başlıklarından biri olan ‘mülkiyet’in de çoğunlukla tazminatla çözüleceğini” savundu. Akıncı, “Yaptıkları temaslarda, tazminatlar konusunda kendilerine sözlerin verildiğini, ancak önemli olan sözlerin tutulması olduğunu” belirtti. Mersin Anamur’dan Kıbrıs’a giden suyun çok önemli olduğuna dikkat çeken Akıncı şunları söyledi:

germ.jpeg

Kıbrıs, Mısır ve İsrail

“Bu su Güney Kıbrıs için de bir zenginliktir. Ortadoğu’da önemli bir kazanımdır. Su konusunda süreklilik devam ederse Rumlar ile de paylaşabiliriz” dedi. Akıncı, “Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs’ın birlikteliği, Türkiye ve Yunanistan’ın da arasındaki ilişkileri olumlu etkileyecektir” dedi.

“Güvenlik anlayışı son tartışılacak konudur” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bir ateş çemberi olan coğrafyada bir araya gelinip, işbirliği yaparak herkesin kazançlı çıkabiliceği bir sonuç açığa çıkarabilir” şeklinde konuştu.

Barış içinde bölgedeki doğal zenginliğin paylaşımının önemli bir yol olduğunu ifade eden Akıncı, “Mısır, Kıbrıs Ticari sularına 6 kilometre uzakta çok zengin hidrokarbon kaynağı buldu. Bu adaya çok yakın bir mesafe. Tabii bunların Kıbrıs’ın bütününün kaynağı olduğunun altını çizeyim. Mısır, İsrail ve Kıbrıs gazının birleşerek Avrupa’ya aktarılması uzmanlar tarafından en akılcı yol olarak gösteriliyor. Akıncı, Anastasiadis’in de bu konuda benle aynı fikirde olduğunu belirteyim” diyerek sahip olunan zenginliğin bölgesel barışa katkı sağlayacak şekilde kullanabileceğine inandığını ifade etti.

Milliyet’e teşekkür

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Milliyet Gazetesi’nin Kıbrıs’ta basılmaya başlamasıyla ilgili olarak, Demirören Medya’ya teşekkür etti. Akıncı, “Hayırlı olsun. Kıbrıs Türk halkının Milliyet’i günlük olarak okuması önemli. Haberlerin gününde takip edilmesi bizleri mutlu etti. Kıbrıs’a verdiğiniz önem için teşekkür ediyorum” dedi. 

‘Kim yerleşik bilmiyorum’

Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının bir çözümden sonra Ada’dan gidip gitmeyeceği ile ilgili bir soruya karşılık Akıncı, “Kıbrıs’a yerleşmiş ve yıllarca bu topraklarda yaşayıp bir aile kurmuş insanların tartışılmaması gerektiğini” söyledi. Akıncı, “Ben bile artık, kim yerleşik kim değil bilmiyorum. KKTC vatandaşı herkes yurttaşımızdır” dedi.

Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.