1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS’TA ANLAŞMA, BÖLGE REFAHI İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM”
“KIBRIS’TA ANLAŞMA, BÖLGE REFAHI İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM”

“KIBRIS’TA ANLAŞMA, BÖLGE REFAHI İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM”

KOENING: “KIBRIS’TA ANLAŞMA, BÖLGE REFAHI İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM”

A+A-

“KIBRIS CUMHURİYETİ”NİN, KIYILARINDAKİ DOĞAL KAYNAKLARDAN YARARLANMAYA HAKKI VAR”

“(EKONOMİK DURUM) ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMAYI ENGELLEMEMELİ”

“ABD, BU AŞAMADA HERHANGİ BİR SPESİFİK GÖRÜŞ ORTAYA KOYMAYACAK... ÇÜNKÜ ŞU AN DOĞRU ZAMAN DEĞİL VE GÖREVİMİZ DE BU DEĞİL”

ABD, bölge sükuneti ve refahı için Kıbrıs’ta anlaşmayı en iyi çözüm olarak görüyor.

Kıbrıs’ta olası bir anlaşmanın bölge güvenliğini artırıp, müttefikleri Türkiye ve İsrail’le ilişkilerini iyileştireceğine inanan ABD’nin, bir süreden beridir durağan halde bulunan müzakere sürecinin hareketlenmesini istiyor. ABD ayrıca olası bir anlaşmanın Amerikan şirketi Noble Enerji’nin adanın gaz zenginliklerini, herhangi bir engelle karşılaşmadan kullanmasına imkan sağlayacağına inanıyor.

ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koening, Güney Kıbrıs’ta bir süre öncesine kadar “The Cyprus Weekly” adıyla haftalık yayınlanan ancak “The Cyprus Daily” olarak günlük yayınlanmaya başlayan gazeteye değerlendirmelerde bulundu.

DOĞAL KAYNAKLAR

Koening, doğal gazın sorun yaratma potansiyeli bulunduğunu ancak ABD’nin, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, kıyılarındaki doğal kaynaklardan yararlanmaya hakkı olduğuna inandığını söyledi.

Tüm tarafları bölgedeki gerginliği artırıcı her türlü hareketten uzak durma konusunda cesaretlendirdiklerini kaydeden Koening, doğal kaynaklarla ilgili gelişmelerin çözüm çabalarının önüne geçmemesi gerektiğini ifade etti.

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, son yıllarda Kıbrıs’ta çözümü destekleyici bir tavır ortaya koyduğuna inanç belirten Koening, Türkiye hükümetinin de çözümü desteklemek için çalışmak istediğini ABD’ye güçlü bir şekilde ilettiğini kaydetti.

“(EKONOMİK DURUM) ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMAYI ENGELLEMEMELİ”

Koening, Obama yönetiminin Güney Kıbrıs’ın ekonomik sıkıntılarından kaynaklanan sorunlarının bilincinde olduğunu ve Rum liderin önceliğinin neden ekonomik sıkıntılarla başa çıkmak olduğunu anladıklarını ancak bu durumun, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümü için çalışmayı engellememesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

“ABD GÖRÜŞ ORTAYA KOYMAYACAK”

ABD Elçisi Koening, ABD’nin, bu aşamada herhangi bir spesifik görüş ortaya koymayacağını belirterek, “Çünkü şu an doğru zaman değil ve görevimiz de bu değil” dedi.

Koening, tarafların, sonbaharda müzakereler yeniden başladığında çözüm yönünde çok ciddi çaba harcamaya hazır olması gerektiğini söyledi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.