1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'TA ARTIŞ VAR!
KIBRIS'TA ARTIŞ VAR!

KIBRIS'TA ARTIŞ VAR!

Avrupa Birliği Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, sentetik uyuşturucu tehlikesinin büyüdüğüne dikkat çekti.

A+A-

Ülkemizde sentetik uyuşturucu kullanımının arttığına, mahkemelerimizdeki yargıçlar her duruşma sırasında dikkat çekerken, Avrupa'da yaklaşık 85 milyon kişinin hayatında en az bir kez yasadışı uyuşturucu madde kullandığı öne sürüldü. Avrupa birliği raporlarına göre, Güney ve Doğu Almanya'nın yanı sıra Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye gibi ülkelerde sentetik uyuşturucu kullanımı arttı. Sentetik uyuşturucuların, bağımlı sayısını tahmin etmeyi de zorlaştırdığı kaydedildi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, geçtiğimiz günlerde 2013 Avrupa Uyuşturucu Raporu'nu kamuoyuna sunarken, durumun ‘bir yandan iyimserlik aşıladığını, fakat diğer yandan da endişe verici' olduğunu söyledi.

Zira rapora göre olumlu gelişmeler mevcut, örneğin bazı ülkelerde eroin, esrar ve kokain kullanımı azalıyor. Fakat raporda sadece geçen yıl 70'in üzerinde yeni uyuşturucu çeşidinin tespit edildiği ve Avrupa Birliği'nin de buna uygun bir strateji belirlemesi gerektiği ifade edildi.

Deutsche Welle Türkçe Servisi’nin haberine göre, Alman Uyuşturucu Maddeler ve Madde Bağımlılığı Gözleme Merkezi'nden uyuşturucu uzmanı Tim Pfeiffer-Gerschel de bu saptamayı doğruladı.

Tim Pfeiffer-Gerschel, “Giderek daha fazla yeni madde piyasaya giriyor. Piyasa daha karmaşık, dinamik ve esnek hale geliyor” dedi.

Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’de artış var

Sentetik bir uyarıcı madde olan metamfetamin çok hızlı şekilde bağımlılık yapma özelliğine sahip. Avrupa Birliği'nin uyuşturucu raporuna göre, bu maddenin kullanımı uzun bir dönem çok düşük düzeyde seyretti ve sadece Çek Cumhuriyeti, Slovakya gibi ülkelerle sınırlı kaldı. Ancak şu anda bu bölgenin genişlediği ve metamfetamin kullanımının Güney ve Doğu Almanya'nın yanı sıra Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye gibi ülkelerde de arttığı ifade edildi.

Sentetik cannabinoid

Göze çarpan bir başka eğilim ise bitki bazlı uyuşturucu maddelerin kimyasal muadillerinin kullanılması. Avrupa Birliği Uyuşturucu Maddeler ve Madde Bağımlılığı Gözleme Merkezi'nden Roland Simon, bu maddelerin çok daha hızlı etki gösterdiğini söylerken, yetkililer açısından da zorluk yaratan tarafları olduğunu sözlerine ekledi:

“Standart yöntemlerle, örneğin trafikte kullanılan kontrol yöntemleri ile bu maddelerin tespiti neredeyse imkânsız.”

Roland Simon şu anda kaç kişinin bu maddeleri kullandığı tam olarak bilinmese de artışın görünür olduğuna dikkat çekiyor. Simon'a göre, eskiden klasik uyuşturucuları kullananlar son dönemde bu yeni maddelere yönelmeye başladı. Bu yeni maddelerin sağlığa verdiği zarar konusunda elde yeterince bilgi mevcut değil. Tim Pfeiffer Gerschel, “Bu uyuşturucuların sağlık açısından doğurduğu tehlike pek çok noktada henüz netliğe kavuşmuş değil" sözleriyle uyardı.

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.