1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KIBRIS'TA BAŞLAYAN SÜREÇ DÜNYADA OLUMLU ETKİLER UYANDIRDI
KIBRIS'TA BAŞLAYAN SÜREÇ DÜNYADA OLUMLU ETKİLER UYANDIRDI

KIBRIS'TA BAŞLAYAN SÜREÇ DÜNYADA OLUMLU ETKİLER UYANDIRDI

Kıbrıs konusunda başlayan süreç gerçekten dünyada olumlu etkiler uyandırdı;

A+A-

ERDOĞAN: “KIBRIS KONUSUNDA BAŞLAYAN SÜREÇ DÜNYADA OLUMLU ETKİLER UYANDIRDI VE GÜNEY İLE KUZEY ARASINDA ORTAK BİR METİN ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI”

“TEMENNİ EDERİZ Kİ BU GÖRÜŞMELER, BELİRLENEN ÇERÇEVE İSTİKAMETİNDE DEVAM EDİP, BURADA ARTIK BİR NİHAYETE ULAŞIRIZ VE BÖYLECE 10 YILLARDIR SÜRE GELEN BU SIKINTIYI DA SÜRATLE AŞMIŞ OLURUZ”

“BİZ, GARANTÖR BİR ÜLKE OLARAK, TÜRKİYE OLARAK BU KONUDA DESTEĞİ BİR ADIM ÖNDE ANLAYIŞIYLA VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

“BURADA YİNE KOMŞUMUZ GARANTÖR ÜLKE YUNANİSTAN’IN DA AYNI DESTEĞİ VERMEK SURETİYLE BU SÜRECİ ARTIK BİR NİHAYETE ERDİRELİM İSTİYORUZ”

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kıbrıs konusunda başlayan süreç gerçekten dünyada olumlu etkiler uyandırdı ve Güney ile Kuzey arasında ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlandı. Temenni ederiz ki bu görüşmeler, belirlenen çerçeve istikametinde devam edip, burada artık bir nihayete ulaşırız ve böylece 10 yıllardır süre gelen bu sıkıntıyı da süratle aşmış oluruz” dedi.

Başbakanlık Merkez Binası’nda, Türkiye-İspanya 5. Hükümetler Zirvesi’ne başkanlık eden Başbakan Erdoğan ve konuğu İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, zirvenin ardından, dün akşam ortak basın toplantısı yaptı.

Erdoğan, ortak basın açıklamasında Kıbrıs konusunda da değindi.

“BİRÇOK ALANDA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİLER”

Başbakan Erdoğan, açıklamasında, mevkidaşı Rajoy ve ekibiyle adeta bir bakanlar kurulu toplantısı yaptıklarını, burada savunma sanayi ile alakalı, askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel birçok alanda görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

İspanya’nın, Avrupa Birliği üyelik sürecinde, Türkiye’nin yanında yer alan bir dost ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, “Medeniyetler İttifakı Projesi’ni birlikte başlattık ve projenin mimarı iki ülkeyiz. Akdeniz’de müşterek yine bu çerçevede çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” diye konuştu.

İspanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin, göreve geldikleri dönemde çok düşük durumda olduğunu anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bugün geldiğimiz ticaret noktasında aramızdaki gelişme çok çok farklı bir konuma yükseldi. 2003 yılında 3,5 milyar avro olan ticaret hacmi, şu an itibarıyla 8,5 milyar avroya yükselmiş durumda, 2013 sonu, 11. ay itibarıyla. Bu artış devam ediyor. İnanıyorum ki önümüzdeki kısa vadede 10 milyar avro sınırını aşacağız ve bu, hızlanarak da devam edecek. Tabii burada bir rakam daha vermek istiyorum; o göreve geldiğimizde Türkiye’de İspanyol girişimcilerinin yatırımı 238 milyon avroyken, bugün İspanyol yatırımcılarının Türkiye’deki yatırımı 8 milyar avroya ulaşmıştır. Bu, bir güvenin, dayanışmanın itibarıdır. Şu anda İspanya’da 90 Türk girişimci bulunmaktadır ve bir dayanışma içerisinde bu süreçte ayrıca devam etmektedir.”

“ANKARA, BATIKENT-SİNCAN ARASINDAKİ RAYLI SİTEMLE BİR FARKLILIĞI YAŞAYACAK”

Başbakan Erdoğan, İspanya ile atılan ortak adımların bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Gerek Mar birlikte attığımız adımlar söz konusu gerek İstanbul-Ankara ki bunun Eskişehir-Ankara etabında İspanyol girişimcilerin bulunmuş olması, Ankara-Konya etabında yine aynı şekilde İspanyol girişimcilerin bulunması, İspanya-Türkiye dayanışmasını çok açık net ortaya koyuyor. Tabii şimdi çok önemli bir proje de yarın, biliyorsunuz Ankara metrosu ki bu metroyla ilgili olarak gerçekten bir sembol adım olarak bunu görüyoruz ve Rajoy ile yarın buranın açılışını yapacağız. Ankara, bu Batıkent-Sincan arasındaki raylı sistemle metroyla bir farklılığı yaşayacak. Test sürüşüne katıldım ve güzelliğini gördüm. Yarın test sürüşünden sonra uygulamalı sürece geçiyoruz. Bunu da Başbakanla birlikte gerçekleştireceğiz. Ankara Büyükşehir Belediyemizin başlattığı daha sonra Ulaştırma Bakanlığımızın devam ettirerek tamamladığı bu projeyi ardı ardına daha farklı projeler de takip edecektir.”

İSPANYOLLAR’IN “JUAN CARLOS” ADLI UÇAK GEMİSİNİN BENZERİ, TÜRKİYE’DE YAPILACAK”

Stratejik yatırım kapsamında değerlendirdikleri yeni Petkim-Ali Ağa Rafinerisi’nin mühendislik ve inşaat işlerinin yine bir İspanyol şirketinin liderliğinde devam ettiğini, bunun bilinmesinde fayda mülahaza ettiğini vurgulayan Erdoğan, önemli bir adımın daha atıldığını belirterek, bu adımın da İspanyolların “Juan Carlos” adlı uçak gemisinin bir benzerinin Türkiye’de yapılacağını aktardı.

Erdoğan, “Navantia ve Sedef firmaları arasındaki bu anlaşma tamamladı. Artık bunun ilanı yapıldı. Şimdi bunun imaline geçilecek ki bu proje de Türkiye için stratejik önemi haiz önemli adımlardan bir tanesi oluyor. Bunun da imali Türkiye’de, Tuzla’daki tersanede yapılacaktır” dedi.

KIBRIS

Başbakan Erdoğan, görüşmede, yakın coğrafyadaki gelişmelerin de ele alındığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Yakın coğrafyadaki siyasi depremler, Avrupa Birliği için önemli ortak olduğunu bildiğimiz İspanya ile ayrıca bu akşam aramızda da değerlendirilen konular oldu. Suriye konusunu aramızda enine boyuna değerlendirdik. Ama hepsinden öte tabii başlatılan, doğrudan görüşmeler noktasında, Kıbrıs konusunu aramızda değerlendirdik. Kıbrıs konusunda da başlayan süreç gerçekten dünyada olumlu etkiler uyandırdı ve Güney ile Kuzey arasında ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlandı. Temenni ederiz ki bu görüşmeler, belirlenen çerçeve istikametinde devam edip, burada artık bir nihayete ulaşırız ve böylece 10 yıllardır süre gelen bu sıkıntıyı da süratle aşmış oluruz. Biz, garantör bir ülke olarak, Türkiye olarak bu konuda desteği bir adım önde anlayışıyla vermeye devam edeceğiz. Burada yine komşumuz garantör ülke Yunanistan’ın da aynı desteği vermek suretiyle bu süreci artık bir nihayete erdirelim istiyoruz.”

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

Erdoğan, görüşmede önemli bir anlaşmayı da imzaladıklarını, bu anlaşmanın da terörle mücadele işbirliği alanında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu anlaşma sebebiyle özellikle aramızda dış politika noktasında farklı adımları atmaya hazır olduğumuz ortada. İspanya’da 50 yılı bulan bir ETA sorunu var, aynı şekilde bizde bölücü terör örgütü ile ilgili bir süreç var. Burada da yine güvenlik işbirliği konusunda terörle mücadele konusunda ortak bir mücadeleyi sergileme noktasında birbirimizle dayanışma içinde olacağımızı, zaten içişleri bakanlarımız da kendi aralarında görüşerek, bir yol haritasını belirlemiş bulunuyorlar.”

Bu arada, ortak basın toplantısı öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile İspanya Krallığı Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığı Diplomasi Okulu Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı, Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İspanya adına Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Gonzalo De Benito imzaladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.